Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe do DH] Sram Guide, Code 2015, Saint, Hope co będzie najwytrzymalsze

nokitel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem w wyborem odpowiedniego hamulca. Od niedawna jeżdżę w DH i brak odpowiedniej techniki powoduje że dość często używam hamulców ... a przez moją wagę około 95kg + osprzęt nie mają łatwego życia. Miałem już cody R z 2012 okazały się średnio dobrym hamulcem (częste awarie) a ostatnio Formula R0 (gdy była nowa to super hamulec ale po niedługim czasie gdy zalałem go nowym płynem i kilkukrotnie odpowietrzyłem, wymieniłem klocki przestał hamować).

Szukam hamulców które pomogą mi się zatrzymać w każdych warunkach ... przypominam że często ich używam ... nie mam ograniczonego budżetu gdyż na bezpieczeństwo przeznaczam tyle ile trzeba.

Co polecicie mi, co jest sprawdzone i nie zawodne ? mnóstwo nowych rowerów DH wyposażonych jest w nowe hamulce Srama Guide RSC czyli zacist X0 treil 4 tłoczkowy + zupełnie nowe klamki żekomo pozbawione wszystkich wad klamek Avida. A może nowsze Cody z nowymi klamkami z regulacją odległości klocków ? Saity z radiatorami ? wytrzymają częste hamowanie ? Hope może jakieś ?

Proszę o wypowiedzi ludzi o podobnej wadze jakie macie i czy wasze wytrzymują mocne grzanie.

Jak stawiasz na bezawaryjność to tylko Saint lub Zee . Mam Avidy E7 trail czyli zacisk jak w Guide tylko klamka inna , wystarcza to w zupełności na katowanie w ęduro , nigdy mocy nie brakowało.

Sainty są mocniejsze od Guide . Hope to raczej tylko V4 lub E4 - mocowo podobnie jak saint ale z przyjemniejszą modulacją.

Jak stawiasz na bezawaryjność to tylko Saint lub Zee . Mam Avidy E7 trail czyli zacisk jak w Guide tylko klamka inna , wystarcza to w zupełności na katowanie w ęduro , nigdy mocy nie brakowało.

Sainty są mocniejsze od Guide . Hope to raczej tylko V4 lub E4 - mocowo podobnie jak saint ale z przyjemniejszą modulacją.

Nowe Code ( wypusty 2012 i nowsze ) są mniej awaryjne niż starsze wersje .

sainty wytrzymają tak częste hamowanie ? wiem że mają "moc" ale czy ta moc nie będzie spadała po każdym naciśnięciu hamulca ? i też chodzi mi o to by hamulcem można było przyhamować a nie za każdym razem blokowało koło. W R0 początkowo działało wszystko super po czasie jednak żeby zablokować koło trzeba było naprawdę użyć siły aż ręce potem bolały. Zalałem je DOT 4 Motul rbf 660 by za szybko płyn sie nie gotował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...