nokitel Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witam Mam problem w wyborem odpowiedniego hamulca. Od niedawna jeżdżę w DH i brak odpowiedniej techniki powoduje że dość często używam hamulców ... a przez moją wagę około 95kg + osprzęt nie mają łatwego życia. Miałem już cody R z 2012 okazały się średnio dobrym hamulcem (częste awarie) a ostatnio Formula R0 (gdy była nowa to super hamulec ale po niedługim czasie gdy zalałem go nowym płynem i kilkukrotnie odpowietrzyłem, wymieniłem klocki przestał hamować). Szukam hamulców które pomogą mi się zatrzymać w każdych warunkach ... przypominam że często ich używam ... nie mam ograniczonego budżetu gdyż na bezpieczeństwo przeznaczam tyle ile trzeba. Co polecicie mi, co jest sprawdzone i nie zawodne ? mnóstwo nowych rowerów DH wyposażonych jest w nowe hamulce Srama Guide RSC czyli zacist X0 treil 4 tłoczkowy + zupełnie nowe klamki żekomo pozbawione wszystkich wad klamek Avida. A może nowsze Cody z nowymi klamkami z regulacją odległości klocków ? Saity z radiatorami ? wytrzymają częste hamowanie ? Hope może jakieś ? Proszę o wypowiedzi ludzi o podobnej wadze jakie macie i czy wasze wytrzymują mocne grzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jak stawiasz na bezawaryjność to tylko Saint lub Zee . Mam Avidy E7 trail czyli zacisk jak w Guide tylko klamka inna , wystarcza to w zupełności na katowanie w ęduro , nigdy mocy nie brakowało. Sainty są mocniejsze od Guide . Hope to raczej tylko V4 lub E4 - mocowo podobnie jak saint ale z przyjemniejszą modulacją. Jak stawiasz na bezawaryjność to tylko Saint lub Zee . Mam Avidy E7 trail czyli zacisk jak w Guide tylko klamka inna , wystarcza to w zupełności na katowanie w ęduro , nigdy mocy nie brakowało. Sainty są mocniejsze od Guide . Hope to raczej tylko V4 lub E4 - mocowo podobnie jak saint ale z przyjemniejszą modulacją. Nowe Code ( wypusty 2012 i nowsze ) są mniej awaryjne niż starsze wersje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nokitel Napisano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2014 sainty wytrzymają tak częste hamowanie ? wiem że mają "moc" ale czy ta moc nie będzie spadała po każdym naciśnięciu hamulca ? i też chodzi mi o to by hamulcem można było przyhamować a nie za każdym razem blokowało koło. W R0 początkowo działało wszystko super po czasie jednak żeby zablokować koło trzeba było naprawdę użyć siły aż ręce potem bolały. Zalałem je DOT 4 Motul rbf 660 by za szybko płyn sie nie gotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Sainty lub Zee spokojnie to zniosą, spadek skuteczności hamowania na długim zjeździe zależy głównie od klocków i tu zdecydowanie polecam RWD spiekane lub do saintów te z radiatorem . Jeśli przegrzałbyś układ to zwyczajnie zapadła by ci się klamka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 jak chcesz niezniszczalne i z dobrą modulacją to tylko hope Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.