zbychm Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jak w temacie, proszę o pomoc w wyborze (nowych), co lepiej nabyć? Może ktoś z doświadczonych kolegów rozbierał toto i widział środek. Slyszalem opinie, że to to samo: "tylko zmienili naklejki na starym raidonie". Wtedy choćby ze względu na uszczelki lepszym będzie zapewne nowszy, mimo, że teoretycznie słabszy. Od razu dziękuję za opinie, że lepiej używany, itp. ze względu na długość sterówki minimum 24 cm ten pomysł odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Róznica szczególna to mocowanie hamulca. Stare Raidony mają pod IS nowe XCR-y mają pod PM, Szczerze mówiąc to zainwestuj trochę więcej kasy i kup Raidona XC z 2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
machinehead Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) XCR Air jest z 2014 z tego co wiem tak więc o roczniku 2013 nie ma mowy. Raidon 11' bardzo podobny. Co do świeższych modeli to na pierwszy rzut oka różnica między XCR Air a Raidonem (oba z tego samego rocznika - 2014) to anoda na goleniach Raidona, chyba inne uszczelki i nieco inny sposób zmiany skoku bo w XCR masz regulację tulejkami a w Raidonie "windę" z rygielkiem. Oba mają już lepsze ślizgi więc zapomnij o rozklepujących się plastikowych tulejach. Jeśli coś pominąłem albo moja wiedza jest zła to sorry - to tylko spostrzeżenia z rozbiórki jednego i drugiego amora Jeśli nie masz zamiaru przeprowadzać karkołomnych tuningów mogących zagrozić "zdrowiu" amora to wystarczy SF14 XCR Air Edytowane 13 Października 2014 przez machinehead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Wielkie dzięki za informację i radę :-) Edytowane 13 Października 2014 przez zbychm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Świetnie że już ktoś założył taki temat bo miałem ten sam dylemat. Skoro już wniosek jeden że Raidon jest lepszy to chciałbym zapytać czy warto czekać na model 2015 z mocowaniem na oś 15mm? Drugie pytanie czy ktoś ma doświadczenie jak Raidon sprawuje się pod 115kg rowerzystą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Przecież są Raidony pod 15mm... :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 w takim razie mogę prosić o link di sklepu gdzie jest dostepny? chyba za slabo szukalem bo znalazlem tylko 9mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrower Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A napisz do użytkownika Activia. On sprzedaje Suntoury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 to właśnie u niego pytałem o raidony i ma tylko 9mm, chyba że ja go źle zrozumiałem. a co z moim drugim pytaniem? Jak się zachowuje raidon pod 115kg rowerzystą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Dystrybutor do Polski żadnych Raidonów pod oś 15mm nie sprowadzał, przez to są niedostepne. Ponadto gdy myslisz pod oś 15mm to inwestuj na Epicona bo są sporo lepsze, kartridze są rozbieralne zaś w Raidonach nierozbieralne. Edytowane 14 Października 2014 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
machinehead Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 inwestuj na Epicona bo są sporo lepsze, kartridze są rozbieralne zaś w Raidonach nierozbieralne. to fakt - zawsze możesz dokonać sobie jakiegoś moda w kwestii oleju w tłumiku! aczkolwiek ja już trochę pojeździłem na swoim raidonie i w zimnie i w ciepełku i nie zauważyłem jakichś drastycznych zmian w pracy, a samo tłumienie reguluje się płynnie bez zarzutów. Mi po prostu epicon nie był potrzebny... no ale jak już pod 15mm to może jednak coś bardziej zaawansowanego się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Raidon ma to szczególnie wadliwe ze mają nierozbieralne kartridze co także oleju w nim nie zmienisz zaś w porównaniu co do epicona to nie ma o czym gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 ponawiam pytanie: Jak się zachowuje epicon pod 115kg rowerzystą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 No ja akurat ważę 113 kg i jeżdżę na epiconie pod oś 15mm po jak miałem 9mm to lubiła się wykrzywiać. Takze jeździłem wcześniej na modelu RLD z 2011 i kartridż jest do bani. Mam tego X1 RLRC z kompresja i bardzo ładnie mi pracuje. Lecz chcąc skok 100mm to lepiej ustawić na 120 i mieć trochę miej powietrza napompowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ustawić 120 i dać mniej powietrza? i to pod 113kg? To musisz naprawdę fajnie pracować, haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie no pod 120mm taką wagę i mniej powietrza to będzie dobijać, no nie oszukujmy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) mniej powietrza nie znaczy że o połowę, miałem na mysli trochę. Zrobiłem sobie tak żeby dobrze amorek pracował Edytowane 17 Października 2014 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi