mezert Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam! Czy można gdzieś dokupić tą śrubkę do odpowietrzania (zdjęcie) ? Hamulec-deore m615 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eftrzy Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Numer części:Y8VJ98010 Np tu:http://www.petracycles.co.uk/shimano-deore-blm666-bleed-screw-and-ring-p-89930.html Generalnie to zwykły gwin metryczny M5 więc możesz kupić śrubke np w Castoramie. Edit: teraz patrzę, że to chyba do klamki. Tutaj masz rozpisane:http://si.shimano.com/php/download.php?file=pdf/ev/EV-BR-M615-3500.pdf wydaje mi się że chodzi Ci o nr7 na rysunku Y8ES98020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Tak chodzi mi o 7, bo przy odpowietrzeniu przekręciłem ją. Czyli, że wykręcić ją i szukać takiej samej po sklepie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eftrzy Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Myślę że idź do sklepu i niech Ci zamówią wg numeru z katalogu. W niemczech to kosztuje 5,61€ więc nie daj się naciągnąć http://bicikli.de/shop/SHIMANO-spare-part-Y-8ES98020-BR-M485-BLEED-NIPPLE-O-RING-Shimano-Code-Y8ES98020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiomek Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Ta śruba ma otwór i nie da się jej kupić w "zwykłym sklepie". Może znajdziesz z takim gwintem ale nie z otworem, a bez niego trudne będzie odpowietrzanie. Ja bym przeszedł się najpierw po okolicznych serwisach rowerowych, czasem leży stary zacisk i można podmienić śrubkę. Jeszcze napisz co to znaczy, że przekręciłeś - zerwałeś gwint? W śrubie czy w zacisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Zerwałem gwint w śrubie. Kręci się bez żadnego oporu i przy nacisku klamki wylewa się płyn. W okolicy nie mam żadnego serwisu rowerowego. Jest jeden sklep, ale facet sprzedający tam nie wie co to mostek lub spinka do łańcuch. Sorry, przypatrzyłem się dokładniej i gwint jest zerwany w zacisku. Śruba w miarę dobra. Czyli co cały zacisk do wyrzucenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eftrzy Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Proponuje spróbować znaleźć "grubszą" śrubę i nagwintować zacisk pod nowy gwint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Za takie posty jak powyższy powinien być ban . Do wykonywania gwintów wewnętrznych służą gwintowniki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Które powinien posiadać każdy kto zajmuje się szeroko rozumianym "ślusarstwem" ma warsztat lub jest majsterkowiczem. W drugą stronę to by dopiero były jaja. Nagwintować śrubą kawałek pręta zamiast narzynką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eftrzy Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Może się niejasno wyraziłem. Znaleźć grubszą śrubę po to żeby ją wkręcić PO nagwintowaniu. Absolutnie nie miałem na myśli gwintowania śrubą Zbyt duży skrót myślowy. W każdym razie wiadomo już o co chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Dobra, nie będę się z tym ,,pieprzył" poszukam sobie jakiś używek mechaniczny i mi wystarczą. Jak na razie te pójdą do szafy, a jak będę miał ochotę to coś przy nich porobię albo sprzedam przynajmniej samą klamkę. W obecnej chwili zamontuje shimano m-375 i chwile na nich pociągnę. Dzięki za wszystkie rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eftrzy Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Skoro nie masz gwintowników ani nażynek to pewnie nie umiesz ich też używać, więc najlepiej znajdź większą śrubę, ta co masz to pewnie M5, czyli np M6 lub nawet M8 (musisz tylko poszukać najpierw śrubę z innych hamulców) i zanieś zacisk do ślusarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 @Eftrzy Chciałbym zobaczyć, jak zalewasz układ hamulcowy zamknięty z jednej strony śrubą. I tak w ogóle to narzynki. To najzwyklejszy w świecie odpowietrznik. Pozostaje zmierzyć, jakie wymiary ma aktualny, ile materiału można zebrać z gniazda w zacisku i zorientować się, czy w ludzkich pieniądzach dobierzesz nowy o odpowiednich wymiarach. Jeśli tak, jesteśmy w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eftrzy Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Znowu użyłem skrótu. Napisałem przecież żeby poszukać z innego hamulca więc jasne że nie zwykłą śrubę tylko odpowietrznik z innego hamulca który będzie odpowiednio grubszy, żeby dało się w zacisku dopasować gwint. Co do narzynek to racja, mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Generalnie to zwykły gwin metryczny M5 Hmmm z tego co pamiętam ja zamieniałem odpowietrznik miejscami z przewodem wiec M5 tam nie ma brawa być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eftrzy Napisano 20 Października 2014 Udostępnij Napisano 20 Października 2014 M5 jest w zbiorniczku, przy zacisku ro nie wiem, trzeba sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Tam jest taki sam jak przy śrubie od przewodu, drobnozwojny gwint, raczej ciężki do dostania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.