modrzew Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Przerzutka tył : ze sprzęgłem , koniecznie.Bo? Jakby montował 1x10 albo jakieś "ekstremy" uprawiał to jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Korba faktycznie tania i ładna ale Sramowska grupa force to szosa? No ale to przecież nie to samo. Przypadkowe podobieństwo nazw. Ta M615 też fajna, sam taką mam ale cena sporo wyższa. Przede wszystkim musisz wiedziec jakie upgrade będziesz chciał robic w przyszłości. Ja napisałem co bym zrobił, koledzy też. Ostateczną decyzję musisz podjąc sam, ale... Jak ma cię to męczyc za pół roku to sprzedaj te manetki kup Srama, przerzutkę DynaSys i masz drogę otwartą do każdej modyfikacji jaką będziesz chciał zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 ...... Za bardzo jeżdźe "enduro" tym rowerem. Bo? Jakby montował 1x10 albo jakieś "ekstremy" uprawiał to jeszcze... Dlatego . Do tego różnica względem 610 to tylko 30 pln , według mnie zdecydowanie warto M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A cudzysłów widział? Poza tym: Na tarczach korby dobrze mi się jeździ ale przez te kilka miesięcy i 1100km chyba raz wrzuciłem najlżejszą tarcze z przodu.Dla mnie to nie wygląda na użytkowanie w trudniejszym terenie. Nie ma co się sugerować takimi górnolotnymi określeniami, teraz taka moda żeby używać nazw bardziej ekstremalnych dyscyplin na określenie swojej jazdy, dodając co najwyżej przymiotnik "lekkie". Jakby wstyd było napisać "jeżdżę po górach" czy jeżdżę po lesie" zamiast "uprawiam delikatny frirajd z elementami lekkiego ęduro i dałnhilu". Zobacz sobie te tematy w działach o wyborze roweru jak to chłopak się pyta o sprzęt do DH za 1200zł, cel: dojazd do szkoły i jazda po okolicznych wzniesieniach. Oczywiście nieco przejaskrawiam i nie mam na myśli konkretnie autora bieżącego tematu, zresztą niech sam rozjaśni tę sprawę podając do jakiego typu jazdy/terenu ma to służyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie no masz dużo racji . Ale według mnie , jeśli ktoś zjeżdża ze ścieżek rowerowych w teren i ma zamiar jeździć szybko , to dopłata 30 pln jest zdecydowanie warta. Jeździłem i na zwykłych przerzutkach , i ze sprzęgłem, i w tym drugim przypadku jest zdecydowanie spokojniej z tyłu M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Zgadzam się w 100%. Mi to też nie wygląda na ęduro, nawet lekkie Może niech autor już nie rozjaśnia. Ma tyle danych i propozycji że teraz to tylko podjąc decyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Dobra określę jak jeżdżę, i gdzie i jakie mam zamiary. Jeżdżę często po lesie Łagiewnickim w Łodzi i wybieram się na górę Kamieńsk i mam zamiar na każde wakacje czyt. góry, morze, zabierać rower. Mam rower XC ale najfajniej mi się zjeżdża z krętych lub stromych wzniesień. Rower wtedy po korzeniach, w lekkim piachu jeździ 40-50km /h dlatego napisałem enduro. Oczywiście to hardtail, więc odczucia hardkoru są spotęgowane. Oczywiście do lasu dojeżdżam rowerem. Oczywiście musi sie dać tym rowerem jeździć po płaskim bo jednak moja druga połowa tez ma rower i czasem jeździmy. Pracuję autem swoim więc nie jest to środek transportu, chyba, że w dzień wolny w godzinach szczytu. Rower XC, a zapędy są. Rower kupiony na początku tego sezonu, a już wymieniłem amor na Rock Shox XC 30 TK, hamulce na m615 z tarczą slx 180. Pewnie, amor nabierze luzów? No te wszystkie części i akcesoria, mucky nutz, bike pro, met, endura itd sprawiły, że już mnie rower wyszedł 4tyś. Więc na razie stop. Jak pisałem mam zamiar robić zakupy głęboką zimą. Z wielu powodów. Być może wtedy od razu wskoczę na 2x10. Albo stopniowo zacznę od kupienia takich przerzutek i korbę aby pasowały do późniejszej zmiany na 2x10 np. latem. Jakoś zmiana na 2x9 mnie nie przekonuje. Mały progres a wydatek podobny do 2x10. Nie chcę , żeby się okazało potem, że zmieniłem napęd na mało progresyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Bez sensu według mnie. Korbę możesz wymienić , ale żeby PT była kompatybilna z 10 , to od razu kaseta i manetki sa do kupienia . Pomijam fakt kombinacji Sram 9/Shimano10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Jaką konkretnie to kombinacje masz na myśli??? Ogólnie wiadomo że ESP i DynaSys są ze sobą kompatybilne. Gdzie ta kombinacja? Że można mieć lepszą przerzutkę w 8-9sp napędzie? http://uzurpator.com.pl/?dyna-sys-vs-esp-czyli-prezent-shimano.,123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkusi1 Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Proszę o pomoc w moim temacie : http://www.forumrowerowe.org/topic/171973-naped-rowerowy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 @Roonin, Nie no , co jest z czym kompatybilne to wiem . Kombinację w tym sensie , że trzeba jeszcze manetkę dokupić ESP na 8 . Nie lepiej od razu przejść na 10sp , skoro i tak taki ma być target ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Lepiej, tylko widzisz że autor tematu jest niezdecydowany a w ten sposób miał by furtkę gdyby się namyślił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.