mdhlodz Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Witam chciałbym zmienić napęd w moim X caliber 4. Zmieniłem hamulce, amortyzator, dałem większą tarczę na przód więc trzeba dokończyć dzieła no i ten Altus trochę wstyd ale nie chcę znów szaleć więc chcę zmienić na Deore. Wyliczam z jakimi siłami muszę się mierzyć i chciałbym rady, czy dobrze to dobrałem. Czy sprzęt jest kompatybilny. W sumie więcej biegów mi nie potrzeba ale jak już nie można dostać deore 8rz to jak zmienić to już przyszłościowo. DeorePrzerzutka DEORE XT SHADOW 10 RD-M773 - 150złKaseta HG62 10 100złłańcuch CN-HG54 70złpiasta DEORE FH-M525 36H 100złmanetki komplet DEORE SL-M591 3x10 150złKORBA DEORE FC-M590 44x32x22 250złCzęści 820zł 1. Czy czegoś nie policzyłem, czegoś jeszcze będę potrzebował? 2. Czy muszę też wymienić przerzutkę przednią bo inaczej nie będzie to działać na moim altusie przednim? 3. Ile orientacyjnie serwis weźmie za taką zmianę? 100zł? 500zł? Orientacyjnie, żebym wiedział czy nie zdzierają i czy mnie stać w ogóle na ten temat. 4. Czy może taniej i lepiej wypadnie/będzie działać SRAM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Czemu chcesz zmieniać piastę? Twoja będzie pasować, a tu trzeba nowe szprychy i zaplot. Przednia przerzutka powinna ogarnąć raczej bez większego problemu po regulacji, Mógłbyś nawet korbę starą zostawić chociaż tutaj odczujesz różnicę przy zmianie. Do tego raczej radziłbym kupić lepszy łańcuch, jeśli Shimano to XT/Ultegra lub XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Łańcuch rzecz otwarta. Piaste myślałe że muszę zmienić, że nie będzie kompatybilna z kasetą. Nie wiedziałem o szprychach. Przedniej przerzutki nie planuję zmienią bo żadko zmieniam biegi z przodu ale lepiej je mieć. Korba koniecznie do wymiany, jest tragiczna z wyglądu mimo, że zdjałem osłone. No i obecny napęd lubi przeskoczyć a na wertepach, kamieniach coś tam łancuch sie gubi, jakby same się biegi zmieniają ale wszyko zaraz wraca do porządku i swojego biegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 No każda piasta ma trochę inne kołnierze, więc mało prawdopodobne, że szprychy będą idealnie pasować. Niemniej jednak stara piasta może zostać. A jak napęd wymieniasz do wyglądu, a nie do jazdy to możesz sporo oszczędzić korbą na octalink lub kwadrat nawet, ale wyższej grupy. Alivio na octalinku wygląda całkiem rasowo Po co przepłacać za zintegrowaną oś. A co do skakania łańcucha to pewnie wina słabej sprężyny tylnej przerzutki i możliwe, że przydługiego łańcucha. Wymieniasz przerzutkę, więc powinno się w miarę uspokoić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Musiałbyś mi wkleić tą korbę bo jest dużo różnych alivio.A z tego co widze to oszczędność na korbie to 50-100zł. Dla mnie to trudny temat bo średnio mam pojęcie jak do dobrac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Shimano Alivio FC-M430 dedykowana pod 9 rzędów, ale to żaden problem. Kosztuje poniżej 200 zł z suportem, który jest żywotniejszy od tych z łożyskami na zewnątrz dla korb ze zintegrowaną osią. W sumie to mam nawet taka na zbyciu - srebrna i bez suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Ja muszę wybadać temat, żeby dobrze kupić, i szukam części nowych. No i będę to robił zimą. Wtedy nie będę tyle jeździł i nie będzie takiego długiego okresu oczekiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Przedniej przerzutki nie planuję zmienią bo żadko zmieniam biegi z przodu ale lepiej je mieć. Korba koniecznie do wymiany, jest tragiczna z wyglądu mimo, że zdjałem osłoneA co jest w niej takiego tragicznego?Jak coś to nowe Alivio rzeczywiście fajnie wyglądają, zwłaszcza wersja ze zintegrowaną osią, tyle że i octalink w zupełności wystarczy. A jak praktycznie nie ruszasz przodu to możesz pomyśleć nad korbą 2-rzędową, kwestia na jakich przełożeniach najczęściej jeździsz i można coś dobrać także z nowego Alivio + nowa przerzutka z tej grupy. Można tez dobrać inny zakres kasety skoro i tak wymieniasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nie wzbraniam się przed 2 rzedową korbą. Nie chcę inwestować w Alivio. Postanowiłem, że najniższy próg to Deore. Chcę wybadać temat dlatego załozyłem sporo czasu przed planowaną zmianą. Korba Deore przerzutka Altus = Przerzutka Alivio i korba Alivio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Chodzi o jakieś konkretne walory użytkowe czy po prostu na korbie ma być napis minimum Deore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Moja korba dziełem sztuki nie jest ale znów inwestując około 1000zł w upgrad nie chcę skąpić 50-100zł na korbie. Chodzi o ogólny wygląd. Korby Deore mi się po postu podobają. Temat wart przemyślenia. Na tematy użutkowe nie moge powiedzieć słowa to nie miałem ani Alivio ani Deore. Nie wiem czy się odczuje róznice, nie wiem który sprzęt jest trwalszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 A chcesz zyskać cokolwiek poza tym, że będziesz miał lepszy i lepiej wyglądający rower? Czegoś podczas jazdy brakuje przy obecnej konfiguracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Zawsze chciałem mieć dobry rower. Wygląd zachęca do jazdy no i chciałbym aby to lepiej działało. Może bezsensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Mi w tym wszystkim nie pasuje to 3x10. Przy takim zakresie przełożeń kasety 10sp trzy blaty z przodu to trochę przerost formy nad treścią, zwłaszcza ze piszesz że rzadko używasz przedniej przerzutki. Zresztą... Jeśli piszesz że wygląd ma znaczenie to taka korba 40/28 lub 38/26 wygląda zdecydowanie lepiej niż taka kobyła 44t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nie wzbraniam się przed 2x10. Podoba mi się pomysł ale nie sprawdzałem cen i nie wiem jak z manetką lewą i jak z przerzutką przednią. Nie wiem jak to wygląda technicznie.Jeżdżę zawsze na środkowym blacie ale gdy chcę szybko pojechać to zmieniam bieg z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 No to ja mam to wszystko na świeżo, więc..... Też używałem głównie środkowego blatu a dużego tylko czasami. Bałem się ze po przesiadce na 38/26 będzie mi mało przełożeń. NIC BARDZIEJ MYLNEGO. Na 38/26 można pocisnąć równie dobrze jak na 44t a przy tym elastyczność przełożeń w terenie zyskała niesamowicie. I tutaj niespodzianka... W końcu używam pełnego zakresu kasety a nie tylko paru koronek co się pewnie odwdzięczy jej dłuższą żywotnością. Ogólnie 100% zadowolenia. Ja mam korbę 38t ale mam średnie kółko, do małego może być powiedzmy to: http://www.force-components.pl/index.php?p2897,kod-64200-force-ten2-al-40-28z-175-mm-czarna Jest też taka na alledrogo, w tej chwili skończyła się aukcja ale w poniedziałek pewnie będzie znowu. Tanio? Tanio! Acha... Żeby to wszystko dobrze gadało przydała by się na przód dedykowana przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Ale co teraz, żeś wskoczył na 2x10? napisz proszę jaki sprzęt dałeś, jaki skonfigurowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Na razie na 2x9 do koła 27,5. Rower masz u mnie na profilu, NS Eccentric. Wiec eksperymenty były już od ponad miesiąca. Najpierw chciałem to tanio ogarnąć i do kasety 9sp poszła posiadana Deorka M590 i blaty 40/28t. Po prostu jakoś nie mialem przekonania czy na mniejszym blacie dokrecę na równym. Do tego przednia przerzutka Deore dedykowana do tej korby, potem Deore LX. Wszystko niby gadało ze sobą ale nie do końca tak jak bym sobie tego życzył. Po prostu ja lubię jak jest perfekt Problemy: -Linia łańcuch a w korbie m590 nie do końca współgra z konfiguracja na dwa blaty, można to ustawić ale wymaga kombinacji czego ja osobiście nie lubię. Nie do końca ta linia była jak należy wszystkie biegi niby wchodziły ale nie było to tak jak być powinno, ogólnie było widać i czuć ze to taka troszkę kombinatoryka. -Przerzutka pod 3sp dedykowana pod duże blaty też nie do końca dobrze gada z małymi blatami w konfiguracji 2sp. Po prostu żeby byla prawidłowo ustawiona i nie wyglądała przekomicznie trzeba ją znacznie obniżyć. Wtedy pojawia się problem że w pozycji małego blatu kładzie sie na tylnym trójkącie (za duża blacha). W końcu udało mi się nabyć po bardzo przystępnej cenie prawie nową deorkę M615 38/24 + dedykowaną do niej przerzutkę M616. Zmieniłem tylko blat z 24 na 26. Moje obawy co do tego że na 38t nie dokręcę na płaskim były nie uzasadnione (nawet mam jeszcze zapas) za to w końcu używam z tyłu prawie pełnego zakresu kasety. Mały blacik pozostaje na naprawdę ciężkie warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 No chciałbym uniknąć problemów. najłatwiej było by mi zmienić przerzutki i korbę na deore i zostać przy 3x8 ale znów najtrudniej znaleźć tylną deore 8. I mam nowe manetki acery bo jak zmieniłem hamulce to wywaliłem klamkomanetki. Albo poprosić kogos o skompletowanie osprzętu do 2x10 na deore i kliknąc kup teraz. Ile plnów cię wyszła zmiana na 2x9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Trudno?? http://allegro.pl/nowa-przerzutka-shimano-tyl-deore-rd-m530-8-9s-i4681049756.html Początkowo zmiana wyszła mnie tylko cenę blatu 40t bo resztę miałem, potem doszła cena zakupu korby 615 ale ten wydatek częściowo odbiję sobie sprzedażą starej korby. Powiedzmy że w moim przypadku na razie jest to około 300zł. Troszkę nie rozumiem twojego dążenia do tego napisu Deore. Z korby i tak zejdzie bardzo szybko Moim zdaniem trzeba patrzeć żeby komponenty były w miarę dobrej jakości i pasowały do siebie. Osobiście tył i manetki mam od Sram-a i teraz zainwestuję sobie w przerzutkę DynaSys ze sprzęgiełkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 No chciałbym uniknąć problemów. najłatwiej było by mi zmienić przerzutki i korbę na deore i zostać przy 3x8 ale znów najtrudniej znaleźć tylną deore 8... Przecież Deore 9 jest kompatybilna wstecznie z 8 i 7, więc... Ja nadal śmigam na 8-rzędowej kasecie i łańcuchu z 9-rzędowymi "zmieniarkami" XT, bo nie potrzebuję więcej, no a poza tym to zatrważają mnie opinie i doświadczenia nt. trwałości 9-10 rzędowych kaset i łańcuchów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 No i właśnie dlatego lubię to forum. Bo na innych forach ( zegarków, aut, noży ) wszystko jest badziewne, a każdy jest uber pro, a tu mnie przekonujecie, że nie ma co szaleć. Uświadomiliście mnie więc może zrobię inaczej, zostanę przy moich 3x8 i nowych manetkach Acera. A zmienię korbę i 2 przerzutki na Deore i tyle. Mniej roboty, mnie kosztów, a rower zawsze ulepszony. No bo trek na Altusie lipa trochę, ale kupiłem bo zakochałem się w malowaniu i od razu było założenie tuningu.Po prostu denerwuje mnie ten mój osprzęt bo widzę jakieś markeciaki na światłach na altusach to normalnie :/ W sumie chciałem od razu dodać ilość biegów ale cenowo to szaleństwo bo pewnie ponad dwa razy drożej wyjdzie. trochę się też zasugerowałem po rozmowach w serwisie po powiedzieli, że większość osprzętu z wyższej półki już nie jest produkowany na 8 rzędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 2. Czy muszę też wymienić przerzutkę przednią bo inaczej nie będzie to działać na moim altusie przednim? Tak. 8-rzędowy Altus nie współpracuje z 10-rzędowym łańcuchem. Próbowałem osobiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 No ale przednia Altus chyba współgrała by z tylną deore i korbą deore 3x8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Tylna zmieniarka nie ma nic do przedniej. Jak masz nowe manetki Acera to muszą być pod 8sp (kaseta) i wtedy możesz sobie zostać na napędzie 8rz. I nie słuchaj pierdół jakoby manetka 9 sp poprawnie pracowała na kasecie 8 rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.