Skocz do zawartości

[koła]koła 27.5 do roweru Author Traction 2011

slevin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 

posiadam rower Author Traction model z 2011 roku. Generalnie jeździ mi się bardzo dobrze ale jak przejechałem się rowerem na kołach 27.5 to bez porównania jest lepsze przyspieszenie.

Czy próbował ktoś włożyć do tego modelu koła 27.5 ?

Co ewentualnie trzeba byłoby zmienić ?

Dzięki :)

Napisano

Rower na kołach 27,5" to nie to samo co pseudo przeróbka 26". Akurat miałem i mam ramy tej firmy i nie do każdej takie koło się zmieści za wyjątkiem opon szosowych. Poza tym zmieni się geometria.

Z tym przyśpieszeniem to tylko takie odczucie. Mniejsze koło zawsze łatwiej rozpędzić.

Napisano

Chyba odwrotnie z tym przyspieszeniem, wieksza predkosc i latwiejsze prowadzenie na miekkim, bo ciezar rozklada sie na wiekszej powierzchni. Dziwne jest to parcie na 650b i wkladanie kola do ram 26"

Napisano

Jak 26" wystarcza na Twoje potrzeby, to ja bym zostal i nic nie zmienial. Na plus przemawia wieksza zwrotnosc na miejszym kolku itd. Oczywiscie wszystko ma swoje plusy i minusy.

Napisano

Chyba odwrotnie z tym przyspieszeniem, wieksza predkosc i latwiejsze prowadzenie na miekkim, bo ciezar rozklada sie na wiekszej powierzchni. Dziwne jest to parcie na 650b i wkladanie kola do ram 26"

Beskid dobrze prawi lepszy start masz na kołach 26.

czyli polecacie zostać przy 26 calowych kołach ?

Tak, nie uzyskasz tego na co liczysz na pseudo przeróbkach.

Po pierwsze twoje odczucia to tylko odczucia po drugie jeśli już wejdą ci takie koła to będziesz skazany na wąskie gumy i na jedno ci wyjdzie.

Poza tym tak jak Beskid pisał geometria......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...