Skocz do zawartości

[opony] potrzebna najtwardsza mieszanka na duże prędkości

andy79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Zbudowałem sobie 29"era elektryka... Jak by ktoś był zainteresowany ogólnie tematem wszystko jest opisane na forum elektrycznym pod linkiem: http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=2943&postdays=0&postorder=asc&start=0

Po miesiącu użytkowaniu przy prędkościach w okolicy 50-60 km/h mój napędowy tył czyli Maxxis Minion DHF stracił 50 %. Czuję, iż to wina miękiej mieszanki Maxisa.

Czy możecie polecić coś twardszego ? nie wiem... Schwalbe, WTB ? Continental ? Mam zwykły rower i tam opony mienię co dwa sezony, tutaj przy elektryku jest inna bajka i trzeba było by temu zaradzic :)

pozdro.

Napisano

Continental Travelcontakt. Zerknij na nią. Jest to niby semislick ale taki dziwny. Klocki boczne bardzo fajnie trzymają na gruncie czy szutsze a czoło opony jest tak gładkie i tak twarde jak przy oponach szosowych. Oczywiście jest to opona na szosę i lekki teren. Nie nadaje się do jazdy po chopkach z dużymi prędkościami. Swego czasu ujeżdżałem oponkę o agresywnym i bardzo twardym bieżniku. Szybko jednak z niej zrezygnowałem ze względu na bardzo duże opory toczenia. Jednak na ubitym śniegu było czuć jak poszczególne klocki bieżnika wciskają się. To był Michelin Wildgripper.

Co do odzieży na chłodne dni to przy takich prędkościach to tylko odzież motocyklowa.

Napisano

@@andy79, Zacny pojazd. Gratulacje. Minion to opona do DH, więc mnie to nie dziwi. Generalnie jeżeli chcesz poruszać się z takimi prędkościami po asfalcie, to nie licz że jakakolwiek opona terenowa przeżyje to wyraźnie dłużej niż Minion. Od Schwalbe może Smart Sam, może Black Jack potrzymają nieco dłużej. Generalnie powinieneś zwrócić uwagę na opony z grupy Tour. Marathon Dureme. Bardzo trwała mieszanka - niestety już nieprodukowana, ale może na składzie gdzieś będzie. Obecnie ujeżdżam Big Apple, ale to nie jest opona żeby poszaleć. Może Mondial?

Napisano

niestety nie pomogę Ci w wyborze opon ale chciałem pogratulować umiejętności, naprawde niezła maszyna i to w moich okolicach

Napisano

A to ciekawe. To, że Big Apple nie znalazło się w grupie do 50km/h to się nie dziwię, ale że Big Ben tam jest - to już mnie zastanawia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...