Skocz do zawartości

[rower] Specialized Crosstrail Expert Disc vs Specialized Sirrus Elite Carbon Disc

jacekLew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

chciałbym prosić o merytoryczne rady dotyczące wyboru pomiędzy tymi dwoma rowerami.

sirrus: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/sirrus/sirrus-elite-carbon-disc

crosstrail: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crosstrail/crosstrail-expert-disc

Jeżdżę głównie po asfalcie lub drogach leśnych 75% / 25%. Rower służyłby do jazdy sportowo-treningowej, mimo, że nie planuję żadnych wyczynów, 50 lat na karku. Jeżdżę standardowo po 30-40 km, sporadycznie 120-160. Ważę 80kg 172 cm.

Bardzo mnie kusi ten karbonowy rower, wyobrażam sobie, że może być lekki, chociażby z powodu braku amortyzatora.

Niestety nie mam możliwości przetestowania Sirrusa, jeździłem na niższym modelu Crosstraila i moja opinia o amortyzatorze jest taka, że równie dobrze mogłoby go nie być....

Chciałbym prosić o opinię, czy ramy karbonowe są trwałe, bo rower jest w takiej cenie, że raczej do emerytury nie pozwolę sobie na kolejny. Czyli czy da radę :)

Czy brak amortyzatora jakoś mocno odczują moje nadgarstki?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, nie jestem biegły w czytaniu specyfikacji roweru. W sklepie polecają mi oba, a nie mam kogo się poradzić...

Napisano

Witam,

Ten Sirrus Elite to damska odmiana ramy jak pisza :) To są dwa różne rowery, Elite to już mocno szosowy. Z korbą 50/34 będzie Ci ciężko, ja jak mam leciutko z góry lub z wiatrem to na 48 jeżdżę, ale głównie na 36 (też mam Sirrus SPORT) 50 to już dla zawodowców. 34 będzie za mało na szosę a na las może być przy dużo. Ten Crosstrail ma super przełożenia jak dla mnie, 44 ogarniesz sobie asfalt a gdzieś w lasku 32 na korbie będzie odpowiednie. Ja mam aluminiowy widelec i trochę te drgania za przyjemne nie były, piszę w czasie przeszłym bo zmieniłem opony na 35C i założyłem lemondkę i teraz ich już tak nie odczuwam. Na ile karbonowy widelec pomoże nie wiem. Niech się wypowiedzą ci, którzy jeździli i tym i tym. Sirrus ma super geometrię ramy. Jak dla mnie to najwygodniejszy rower na jakim jeździłem. Daje dużo frajdy z jazdy. Mam 178cm wzrostu i ramę L

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...