jacekLew Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Witam chciałbym prosić o merytoryczne rady dotyczące wyboru pomiędzy tymi dwoma rowerami. sirrus: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/sirrus/sirrus-elite-carbon-disc crosstrail: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crosstrail/crosstrail-expert-disc Jeżdżę głównie po asfalcie lub drogach leśnych 75% / 25%. Rower służyłby do jazdy sportowo-treningowej, mimo, że nie planuję żadnych wyczynów, 50 lat na karku. Jeżdżę standardowo po 30-40 km, sporadycznie 120-160. Ważę 80kg 172 cm. Bardzo mnie kusi ten karbonowy rower, wyobrażam sobie, że może być lekki, chociażby z powodu braku amortyzatora. Niestety nie mam możliwości przetestowania Sirrusa, jeździłem na niższym modelu Crosstraila i moja opinia o amortyzatorze jest taka, że równie dobrze mogłoby go nie być.... Chciałbym prosić o opinię, czy ramy karbonowe są trwałe, bo rower jest w takiej cenie, że raczej do emerytury nie pozwolę sobie na kolejny. Czyli czy da radę Czy brak amortyzatora jakoś mocno odczują moje nadgarstki? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, nie jestem biegły w czytaniu specyfikacji roweru. W sklepie polecają mi oba, a nie mam kogo się poradzić...
Gość Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Witam, Ten Sirrus Elite to damska odmiana ramy jak pisza To są dwa różne rowery, Elite to już mocno szosowy. Z korbą 50/34 będzie Ci ciężko, ja jak mam leciutko z góry lub z wiatrem to na 48 jeżdżę, ale głównie na 36 (też mam Sirrus SPORT) 50 to już dla zawodowców. 34 będzie za mało na szosę a na las może być przy dużo. Ten Crosstrail ma super przełożenia jak dla mnie, 44 ogarniesz sobie asfalt a gdzieś w lasku 32 na korbie będzie odpowiednie. Ja mam aluminiowy widelec i trochę te drgania za przyjemne nie były, piszę w czasie przeszłym bo zmieniłem opony na 35C i założyłem lemondkę i teraz ich już tak nie odczuwam. Na ile karbonowy widelec pomoże nie wiem. Niech się wypowiedzą ci, którzy jeździli i tym i tym. Sirrus ma super geometrię ramy. Jak dla mnie to najwygodniejszy rower na jakim jeździłem. Daje dużo frajdy z jazdy. Mam 178cm wzrostu i ramę L
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.