zgodny Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Dziś naszła mnie taka myśl, czytając tematy o kołach 650b w 26er, i różne przeczytałem opinie, ale nie znalazłem tematu, że ktoś wpakował koła z 26er do ramy 27,5 po przemyśleniach doszedłem do wniosku, i naszło mnie pytanie czy takie rozwiązanie nie skończyło by się tym, że korba byłaby zbyt niski o można ją zaryć o ziemie ?
Piksel Napisano 10 Października 2014 Napisano 10 Października 2014 Czy ja wiem, zależy od nominalnej wysokości suportu. Jeździłem tak ze 2 miesiące i było w porządku, owszem czasem korba dostała strzała, ale to się zdarzało, zdarza i będzie się zdarzać w mtb. Suport był na wysokości 335mm.
zgodny Napisano 10 Października 2014 Autor Napisano 10 Października 2014 No to minus długoś ramienia 175mm no to mamy 160mm, musze z ciekawości zobaczyć u siebie odległoś suportu od ziemi.
adriansocho Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Różnica na promieniu kół nie jest taka ogromna jak przy 29" - 26" (w zasadize 27,5" wypada bliżej 26" niż 29"). Moim zdaniem można tak tymczasowo jeździć, ale zależnie od terenu i umiejętności wypatrywania niskich pieńków będzie to mniej lub bardziej przeszkadzać. Zależy też, czy dany kolarz ma w zwyczaju pedałować po dziurach czy nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.