Bormaszyna Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Witam, Posiadam ten amortyzator od ponad 4 lat. Ostatnimi czasy pojawiły się luzy. Na początku nie przejmowałem się tym, ale teraz postanowiłem coś z tym zrobić. Czy pomoże wymiana tulei ślizgowych na nowe? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Tak, to powinno lekko pomóc. Trzeba tez go wyczyścić i na nowo przesmarować - amor jest bardzo prosty w budowie. Ogólne ten widelec ma to do siebie że będzie lekkie luzy zawsze miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bormaszyna Napisano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Pamiętam, gdy amortyzator był nowy to luzów nie było takich jak teraz. Jak dla mnie w ogóle nie było. Minęło już ładnych parę lat, więc tuleje raczej mogły się zużyć. Mam nadzieje, że wymiana ich pomoże w znacznym stopniu. Dzięki za pomoc Talento259 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 W tym widelcu wymiana ślizgów przekroczy jego wartość. Lepiej zrób mu serwis, napchaj smaru i jeździj. Temu widelcowi nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bormaszyna Napisano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Zrobiłem mu serwis na początku sezonu. Moim zdaniem pracuje świetnie. Tylko właśnie te luzy są trochę irytujące. Ale załóżmy, że nic nie będę wymieniał. Czy taki luz jest w jakiś sposób niebezpieczny dla osoby jadącej rowerem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Nie, po prostu jedynym denerwującym objawem będzie stukanie i wyczuwanie luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 To zależy jak ktoś jeździ na rowerze, jak poruszasz się tylko po prostych drogach i po zwykłych scieżkach w lesie to nic ci nie będzie, natomiast jak go katujesz typu skokami, albo hamujesz na gwałt na przednim kole, to wtedy może coś pójść nie tak. Takie luzy nie wpływają szczególnie na jazdę, natomiast na sztywność koła już tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bormaszyna Napisano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Rower, w którym jest ten amortyzator, służy mi do łagodnej jazdy. Absolutnie na nim nie skaczę. Jeżdżę nim po mieście i drogach polnych,szutrowych. Właśnie podczas hamowania przy użyciu w niewielkim stopniu przedniego hamulca koło dostaje wibracji, co też trochę irytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejker Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 ja bym nie wymieniał ślizgów. Ja po 3 miesiącach na xcrze z v brakeami ważąc niecałe 60 kg mam luzy takie że aż mnie coś trafia. Czasem jak skocze coś większego i amor sie wbija to na początku jest taki głośny stuk jakby się miał schować pod rower.Szukaj może jakiegoś amortyzatorao lepszego do roweru crossowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
machinehead Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Zabrzmi okrutnie, ale najlepszym sposobem na luzy w XCT jest zakup nowego amortyzatora. Sam miałem to kowadło i przyznam rację kolegom wypowiadającym się wcześniej - wymiana tulei nie pomoże na długo. Nieprzyjemne drgania w Twoim przypadku - choć nie chcę bagatelizować - to całe nic, bo to inna siła w innym miejscu ale u mnie powodowały przyspieszony wzrost siwych włosów na hydraulicznej tarczy 180mm. Amor chował się pod ramę. Kosmos!! Ja pod koniec już się tego bałem....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bormaszyna Napisano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Dobra w takim razie nic przy nim nie robię. Może i tak, wymiana tulei nie opłaca się to i do końca problemu nie rozwiąże. Dzięki za pomoc ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 A jaki model i z którego rocznika masz tego amorka bo mam na serwisie sporo tych dolnych goleni używanych przez to za darmoche bym ci mógł dac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi