adriansocho Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Jednym z ciekawszych pomysłów może być któryś ze starszych marcoków - mam na myśli np. Z2, widelce z przedziału np. 1997-2003, byle był powietrzny. Olejowe smarowanie ślizgów poprawi czułość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Panowie nie ma co zastanawiać się ile taka sprężyna naciskowa (jak to się fachowo nazywa) kosztuje bo to zależy od kilku parametrów jak grubość drutu, średnica (zewnętrzna), długość swobodna, skok. Jeśli kogoś naprawdę interesuje to może wysłać zapytanie do firmy WST Sprintex http://sprintex.pl/zapytanie Sam wysłałem gdyż potrzeba wymienić sprężynę nie miększą pewnej pani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrower Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 A jak ustaliłeś parametry sprężyny ? Tzn tej którą chcesz zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Zmierzyłem obecną. Moje zapytanie dotyczy też tego jak grubość użytego druta wpłynie na twardość sprężyny. Na razie czekam na odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrower Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 No właśnie... Zmierzyłeś, ale czy to coś mówi o "mocy" sprężyny ? Oczywiście grubość drutu gęstość zwoju, średnicę wewnątrz i na zewnątrz. Ale sam materiał też ma wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Z pewnością ale jeśli nie zasięgniesz opinii fachowców to nie będziesz wiedział. Jako materiał wybrałem drut stalowy nierdzewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nurek Napisano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Jednym z ciekawszych pomysłów może być któryś ze starszych marcoków - mam na myśli np. Z2, widelce z przedziału np. 1997-2003, byle był powietrzny. Olejowe smarowanie ślizgów poprawi czułość.Problem jest z dostępnością takiego sprzetu - śledzę allegro od jakiś 2-3 miesięcy i nic takiego nie widziałem. Mogłby byc też np. epicon, mogłaby byc reba - ale co z tego, jak dostanie takiego amortyzatora z v-brake w sensownym stanie jest niemożliwe. Myslę an tym skarebem - moze zaryzykuje i go wezmę, cena nie jest jakaś kosmiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Skareb to amortyzator łatwy w obsłudze, przyjemnie pracujący, stworzony dla lekkiej osoby. Jeśli mechanicznie jest sprawny to dobry wybór.Nie wiem czy skok 80 mm wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.