Skocz do zawartości

[skutery] - ktoś na forum jeździ?

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja był jednak prosił o pozostanie w "tomacie" skuterowym :)

Mnie zakup czegoś większego niż 50cm nie grozi, więc siłą rzeczy pozostanę tak czy inaczej przy skuterze. 

Mój środek transportu miejskiego i do jazdy przed siebie, na chwilę obecną w promieniu 80 km od miejsca zamieszkania.

Oczywiście na początku wersja dostarczona przez fabrykę moim zdaniem była w zupełności wystarczająca, jednak takie zapewnienia praktycznie zawsze to kłamstwo :)

Planuję małe przeróbki jednak tu na miejscu koszt zlecenia takowych to absolutnie chore pieniądze - ot dlatego może jakiś rodak będzie miał doświadczenia własne i zechce się nimi podzielić.

To znaczy?

Prawo do jazdy takim skuterem dostałem bez konieczności uczestnictwa w kursach (tu na miejscu kurs na skuter to 3000 zł dla osoby poniżej 26 roku życia). Prawo jazdy kategorii A to cena rzędu 12 tysięcy zł. Żeby wyjechać do Polski i je zrobić musiałbym mieć bardzo długi urlop - w tej chwili takiej możliwości ze względu na pracę nie mam. Pozostaje więc skuter a koszt jego przeróbki na sprzęt z dużo większym potencjałem i tak będzie sporo niższy niż koszt zakupu powiedzmy 125tki (jakiejkolwiek markowej) tu. Do zakupu używek przekonany nie jestem - głównie z względu na warunki atmosferyczne i klimat które mają dosyć destrukcyjny wpływ na wszelki sprzęt zmechanizowany.

Jeżeli przez tuning rozumiesz zdjęcie blokady, to lepiej kupić mały motocykl i jeździć na legalu. Nie wiem jak to się ma prawnie w .no, ale w .pl w przypadku jazdy skuterem bez blokady to:

1) Jazda bez uprawnień, zatrzymanie dowodu rejestracyjnego, laweta i sprawa w sądzie.

2) OC przestaje działać, bo było wykupione na skuter a nie na motocykl.

Blokada już zdjęta, wymieniony tłumik i gadżety w wariatorze :)

Przez tuning rozumiem wymianę cylindra, wału, sprzęgła, gaźnika. 

Odnoszę wrażenie że tu 99 procent skuterów jest przerobionych, jest to powszechne i wspierane przez serwisy, sprzedawców i sklepy :)

Zdjęcie blokady nie czyni ze skutera motocykla. To dwa różne pojazdy i różnią się - znacząco - konstrukcyjnie. 

Z konsekwencji zdaję sobie sprawę. Ten temat nie dotyczy dylematów moralnych.

W życiu tuningowanego skutera w PL nie widziałem. Na zakupem kiedyś rozmyślałem, gdyż jest to wygodniejsze od roweru, a eksploatacja niewiele droższa od komunikacji miejskiej. Jednak koszt zakupu w miarę sensownego skutera (nie chińczyka z marketu) skutecznie odwiódł mnie nawet od rozmyślania na ten temat - przynajmniej dopóki mam wygodny dojazd komunikacją miejską. Jedyny tuning jaki bym uskutecznił to zdjęcie blokady - cała reszta jest chyba średnio opłacalna. Aczkolwiek przy aktualnym stanie prawnym to jeśli już jednoślad z silnikiem to prędzej 125cm.

Zmiana paru drobiazgów przynosi bardzo dużo efektu :)

Tuning produktów znanych producentów to praktycznie norma, bez względu na szerokość czy długość geograficzną. Oczywiście tuning wschodniego skutera to dosyć mglista w skuteczności i sensie sprawa - jednak zakładam że zabieg taki dotyczy używanego albo nowego skutera markowego. W przypadku założenia chęci dokonania zmian nawet sensowniejsze jest kupienie używki a dodatkowych środków zainwestowanie w zmiany - efekt co najmniej dobry w praktyce, jeśli ktoś przełknie posiadanie sprzętu używanego.

Dziwne że nie widziałeś tuningowaych. Powody mogą być dwa: brak zainteresowania tematem lub natykanie się na ludzi którzy nie zrobili z tuningiem silnika równocześnie tuningu wizualnego. :) Ten drugi ma jedynie efekt taki jak jazda fullem po deptaku - lans. Mnie takowe mijają codziennie, a skoro mijają to muszą mieć w bebechach sporo większą ingerencję niż mój. 

Ja troszeczkę się orientowałem przed zakupem i jednak taka "mina" nie podchodziła mi zupełnie....

Mój Italieniec też ma swoje fochy - nie lubi tutejszej pogody. Wydech jest zjadany przez słone deszcze, parę awarii elektryki i elektroniki, usterki jeszcze fabryczne.

Do zamysłu dalszych zmian skłoniła mnie... spalona żarówka świateł przednich. :) Mimo wcześniejszych oporów zdecydowałem się poszukać instrukcji obsługi żeby znaleźć informacje co trzeba odkręcić żeby się do nich dobrać. W czasie czytania instrukcji zjeżyłem się, bo zapłaciłem sporo za ustawienie świateł, a to zabieg na 5 minut, nie lubię być kantowany, choć jestem winien sam sobie, w instrukcji wszystko jest. Niewiele brakło a zatarłbym skrzynię biegów, która wymagała zmiany oleju po 12 tysiącach a ja wyturlałem już prawie 14.

Na razie tak czy inaczej jestem zdecydowanie zadowolony z tego zakupu.

Dlatego zamierzam nabyć takie które lepiej poradzą z potencjalnym obciążeniem. 

Żeby używać tego co bym chciał musiałbym mieć 2 i tym drugim poruszać się do pracy. Budzenie się 30minut wcześniej żeby przygotować transport mimo wszystko nie wchodzi dla mnie w rachubę :)

Gdyby wytrzymałość w tym zakresie czyli zdjęcia blokady byłaby potencjalnym ryzykiem spadku wytrzymałości i zwiększenia ryzyka potencjalnych napraw gwarancyjnych - tymczasem procedura odblokowania jest w pełni akceptowalna do wykonania przez sklepy sprzedające skutery, tak jak i inne zmiany, bez utraty gwarancji - jeśli są one wykonane w miejscu zakupu skutera.

Dziwne że nie widziałeś tuningowaych. Powody mogą być dwa: brak zainteresowania tematem lub natykanie się na ludzi którzy nie zrobili z tuningiem silnika równocześnie tuningu wizualnego.

Mało u nas skuterów, a Vespa czy Piaggio bardzo ciężko spotykane więc pewnie oba te powody plus to, że mało kto się w to bawi z powodów finansowych. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...