McAron Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Przezbrajam rower zimowy. Dokupiłem kasetę deore 8rz i używaną korbę deore FC-M571. Korba jest kompatybilna z napędem 9 rzędowym i ma pojemnośc 22T. Muszę jeszcze dokupić przerzutki. Z tyłem nie ma problemu. Nie chcę inwestować za duzo to celuje w Acera/Altus. Tylna przerzutka to nie problem. Pytanie o przednią - czy przerzutka 3x9 bedzie działać poprawnie z kaseta i łańcuchem 8rz? Czy są jakieś problemy stosując przerzutkę o pojemności 20T do korby o pojemności 22T ?
BikerLight Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Wszystko lub prawie wszystko na ten temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilnosc-napedow-6-11s/
McAron Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 No tak. Tylko dalej nie wiem czy przednia przerzutka o pojemności 20T obsłuży korbę o pojemności 22T (44-32-22).
Mod Team Puklus Napisano 8 Października 2014 Mod Team Napisano 8 Października 2014 Czy są jakieś problemy stosując przerzutkę o pojemności 20T do korby o pojemności 22T ? Są, ale do przejścia, da się wyregulować ale nie jest to łatwe.
rodszyld69 Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 No tak. Tylko dalej nie wiem czy przednia przerzutka o pojemności 20T obsłuży korbę o pojemności 22T (44-32-22). Mam założoną w crossie tą przerzutkę http://www.goride.pl/przerzutka-shimano-slx-fdm66110-fdm66110d-p-888.html a tarcze w korbie mam 44-32-22 i hula ale kosztowało mnie to trochę gimnastyki, więc u Ciebie też powinno zadziałać.
McAron Napisano 3 Listopada 2014 Autor Napisano 3 Listopada 2014 No więc jest taki zestaw. Kaseta HG51-8 Korba FC-M571 (9rz) Przerzutka przód FD-M590 (9rz) Łańcuch HG40 Za cholerę nie chce to działać. Dokładnie problem jest z tym, że na każdej zębatce z przodu jak ustawię poprawną pracę z małym trybem z tyłu to po przerzuceniu na duży z tyłu łańcuch ociera o prowadnicę przedniej przerzutki. Jak ustawię poprawną pracę z dużym trybem z tyłu to ociera po zrzuceniu na mały. Sprawdzałem szerokość wózka przedniej przerzutki i w 9 rzędowej jest znacznie mniejsza niż w 8 rzędowej. Uprzedzając uwagi że na takim przekoszeniu się nie jeździ, tak wiem że tak się nie jeździ ale działać to chyba powinno ? Czy zmiana łańcucha na 9 rz. może coś pomóc ? I jeszcze jedno, przerzutka o pojemności 20T nie jest w stanie obsłużyć tej korby, regulacja wysokości powoduje albo ocieranie wózka o duży blat, albo łańcucha o dół wózka.
Shiryu Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 wiem że tak się nie jeździ ale działać to chyba powinno Nie, nie powinno. Raz, że masz wąską klatkę przedniej przerzutki, dwa: szeroki łańcuch, trzy: przekos. Niby z jakiej racji miałoby to zadziałać w tak niesprzyjających warunkach? Wyreguluj tak, żeby bez przekosów dobrze działało i korzystaj. Zmiana łańcucha trochę ułatwi sprawę.
McAron Napisano 3 Listopada 2014 Autor Napisano 3 Listopada 2014 proszę o konkrety - jaka jest różnica w szerokości wózka przedniej przerzutki pomiędzy 8rz i 9 rz. (moje obserwacje poniżej) różnica w grubości łańcucha 0,4 do 0.5mm - to raczej nie ma znaczenia. przekos - ma znaczenie w kwestii trwałości napędu a nie funkcjonowania. Czy ktoś kto ma przerzutkę przednią Deore M590 w wersji 9rz. może zmierzyć szerokość wewnętrzną wózka ? Bo mam obawy czy przypadkiem nie otrzymałem tej Deorki w wersji na 10 rzędów (naklejki mega 9 lub dyna sys 10 nie ma). Zmierzyłem Acerę i Altusa i ten wymiar był większy znacznie, teraz nie pamiętam ale na pewno ponad 4 mm.
zgodny Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Ja mam korbę 9rz przednia zmieniarka 8rz łańcuch hg70 8rz i wszystko śmiga jak należy. Z tego co mi wiadomo łańcuch 9rz do kasety 8rz nie da rady jeśli o zmianę ci chodzi
McAron Napisano 3 Listopada 2014 Autor Napisano 3 Listopada 2014 Super, że Ci działa. Ale Twoja odpowiedz jest nie na temat. Masz na pewno przerzutkę przednią na 8 rzędów a ja na 9 a podejrzewam, że nawet na 10, bo jest to używka, nie ma oznaczenia "9 czy 10" a m590 występuje w obu wersjach. Dlatego proszę posiadaczy FD-M590 w wersji 9 i 10 rzędowych o pomiar szerokości wewnętrznej wózka np. na dole prowadnika, może być linijką tak +/- 1mm.
badnex10 Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Jutro postaram się zmierzyć, mam 3 rowery i 3 przerzutki xt(z 98, 03,06), do tego w każdym kasetę 8 i korbę 3x9. Z tego co pamiętam też miałem z tym problem ale na skrajny przełożeniach, 32 z przodu w każdym bez problemu obsługuje tył.
dawkon13 Napisano 4 Listopada 2014 Napisano 4 Listopada 2014 Jak chcesz żeby nie ocierało przy przekosie to usuń przednią przerzutkę Mi na dobrym ustawieniu ociera przy takim ustawieniu (przekosy) i wg mnie to jest NORMALNE, bo nie jeździ się np. Na pierwszym blacie z przodu i ósmym z tylu, bo to "nie po Bożemu"
McAron Napisano 5 Listopada 2014 Autor Napisano 5 Listopada 2014 Ogarnąłem temat. Posiadana przeze mnie przednia Deorka M590 jednak jest dziewiątkowa a nie dziesiątkowa jak podejrzewałem. Sprawdzałem w sklepie szerokości wózków przednich przerzutek 9 rzędowych Deore, Alivio, Acera i Altus i wszystkie miały podobną szerokość wózka znacznie węższą niż przerzutki ósemkowe (o około 4 -5 mm). Przyznaję też rację tym, którzy pisali że w takiej konfiguracji na jednym przełożeniu z przodu nie da się ogarnąć całej kasty bez ocierania łańcucha o przerzutkę z przodu. Prostuję też moje stwierdzenie, że przerzutka przednia o pojemności 20T nie ogarnie korby o pojemności 22T. Założyłem Acerę 8 rzędową z przodu i działa prawie idealnie. Jedynie na przełożeniu najmniejsza-najmniejsza delikatnie ociera o dół prowadnika z przodu. Ale to nie problem bo po pierwsze takiego przekosu się nie stosuje a po drugie na tym stoi się w miejscu. Podsumowując. Napęd w składzie niżej wymienionym działa na 99% poprawnie: - kaseta HG51-8 (8rz) - przerzutka T - RD-M570 (9rz) - łańcuch HG40 (8rz) - korba FC-M571 (9rz) - przerzutka P - FD-M360 (8rz) - suport 113mm Przy okazji dziękuję za spontaniczny odzew na prośbę o pomiary przerzutki przedniej. Taki mały sarkazm na koniec. Zamykam temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.