123pla Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam, przy zmianie ramy z 26" na 29" wymieniłem tarcze w korbie z 42T/28T na 39T/26T i niestety na małej zębatce zaciąga mi łańcuch przy najmniejeszej nawet górce - na płaskim idzie jechać ale łańcuch strasznie hałasuje. Dla pewności zmieniłem łańcuch na nowy ("stary" był wyciągnięty na 1,5-2mm) ale jest to samo. Na dużej zębatce wszystko chodzi idealnie. W ramach eliminacji poszczególnych elementów zmieniłem te 26T na moją poprzednią 28T i problem zniknął momentalnie - tak jak przedtem najmniejsza górka powodowała problem to teraz łańcuch nie przejawia najmniejszych objawów zaciągania. Tarczka 26T jest co prawda używana, ale nie widać praktycznie oznak zużycia (przynajmniej w porównaniu do tej 28T). Zresztą jeśli dobrze rozumuje, to jakby była wyjechana to prędzej nowy łańcuch by przeskakiwał po zębach ... Problem w tym, że zestawienie 39T/28T jest raczej mało optymalne no i na jakieś konkretniejsze górki będzie brakło przełożenia więc mam pytanie gdzie dalej szukać problemu ? Nie chciałbym na ślepo inwestować w wymianę części bo szkoda mi na to pieniędzy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jeśli zaciąga to znaczy że jest zdeformowana/zużyta, nawet jeśli na to nie wygląda. Można wygładzić ranty zębów pilnikiem, jeśli to nie pomoże trzeba wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Pilnik już przerabiałem - kilka drobnych zadziorów było. Czyli mam rozumieć, że to na pewno jest wina samej tarczy i po wymianie na nową będzie OK ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Tak będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Zebatka zamowiona, juz sie nie moge doczekac testow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123pla Napisano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Dzięki, zadziałało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.