Skocz do zawartości

[Napęd] zaciąganie łańcucha na małej zębatce

123pla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przy zmianie ramy z 26" na 29" wymieniłem tarcze w korbie z 42T/28T na 39T/26T i niestety na małej zębatce zaciąga mi łańcuch przy najmniejeszej nawet górce - na płaskim idzie jechać ale łańcuch strasznie hałasuje.

Dla pewności zmieniłem łańcuch na nowy ("stary" był wyciągnięty na 1,5-2mm) ale jest to samo. Na dużej zębatce wszystko chodzi idealnie.

W ramach eliminacji poszczególnych elementów zmieniłem te 26T na moją poprzednią 28T i problem zniknął momentalnie - tak jak przedtem najmniejsza górka powodowała problem to teraz łańcuch nie przejawia najmniejszych objawów zaciągania. Tarczka 26T jest co prawda używana, ale nie widać praktycznie oznak zużycia (przynajmniej w porównaniu do tej 28T). Zresztą jeśli dobrze rozumuje, to jakby była wyjechana to prędzej nowy łańcuch by przeskakiwał po zębach ...

Problem w tym, że zestawienie 39T/28T jest raczej mało optymalne no i na jakieś konkretniejsze górki będzie brakło przełożenia więc mam pytanie gdzie dalej szukać problemu ? Nie chciałbym na ślepo inwestować w wymianę części bo szkoda mi na to pieniędzy ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...