Makthom Napisano 9 Lipca 2006 Napisano 9 Lipca 2006 Witam, mam przerzutkę przednią fd-tz31. Jakiś tourney (wiem tylko, że down swing). I tak, ponieważ jestem naprawdę początkujący, nie mam zileonego pojęcia, jaka jest średnica obejmy, ani jaka jest pojemność tej przerzutki. Współpracuje ona z korbą suntoura 28-38-48. Strasznie ciężko jest ją wyregulować, ale powoli dochodzę do coraz lepszych rezultatów. Myślę jednak, że z chęcią bym ją zmienił. Tylko na co? Co polecacie? Wiem, że alivio raczej odpada, nie obsługuje 48t. Odnośnie regulacji przerzutki. Co bym nie robił zawsze coś ociera, na którymś z maksymalnych odchyleń. Wcześniej w ogóle nie przezrzucałą na najwyższą zębatkę. Teraz przerzuca, ale manetką muszę zakręcić powyżej trójki. Czy to znaczy, że może linka jest niewystarczająco naprężona? Czy też problemy z manetką?
karoll Napisano 9 Lipca 2006 Napisano 9 Lipca 2006 Witam, mam przerzutkę przednią fd-tz31. Jakiś tourney (wiem tylko, że down swing). I tak, ponieważ jestem naprawdę początkujący, nie mam zileonego pojęcia, jaka jest średnica obejmy, ani jaka jest pojemność tej przerzutki. Współpracuje ona z korbą suntoura 28-38-48. Strasznie ciężko jest ją wyregulować, ale powoli dochodzę do coraz lepszych rezultatów. Myślę jednak, że z chęcią bym ją zmienił. Tylko na co? Co polecacie? Wiem, że alivio raczej odpada, nie obsługuje 48t. Odnośnie regulacji przerzutki. Co bym nie robił zawsze coś ociera, na którymś z maksymalnych odchyleń. Wcześniej w ogóle nie przezrzucałą na najwyższą zębatkę. Teraz przerzuca, ale manetką muszę zakręcić powyżej trójki. Czy to znaczy, że może linka jest niewystarczająco naprężona? Czy też problemy z manetką? podczas regulacji zwroc uwage czy zewnerzna lyzka przerzutki idzie rownolegle z najwyzsza zembatka (3) i po odciagnieciu jej recznie wystaje nad nia okolo 4-5mm, naciag linki nie moze byc za duzy ani za maly, bo wtedy albo nie zrzucisz na jedynke albo nie wrzucisz trojki, zawsze reguluj sobie na srednich odchyleniach przerzutki (hi low) a linke dokrecaj na najnizszym przelozeniu. co do zmiany to nie mam pojecia, musial bys podac rozmiar rury zeby obejma nie byla za mala ani za duza. pozdrawiam
Makthom Napisano 9 Lipca 2006 Autor Napisano 9 Lipca 2006 Jeżeli dobrze obstawiam, to jest to przerzutka na 31,8. Zmierzyłęm obwód ramy w miejscu nakładania przerzutki i wynosi on ok. 10 cm (=/- kilka mm, ale raczej 1 czy 2mm).
Makthom Napisano 21 Lipca 2006 Autor Napisano 21 Lipca 2006 A czy taka będzie dobra? Shimano Deore LX FD-M570? Dane techniczne: - montowana na wkład suportu w związku z czym nie ma znaczenia średnica rury podsiodłowej ramy - kąt odchylenia rury podsiodłowej: 66-69° - prowadzenie linki: dolny ciąg Nie wiem jak z mocowaniem, czy koniecznie trzeba na wkład suportu? Trzeba coś odkręcać? I jak pasowałaby? Niby obsługuje 48.
Dj EGG Napisano 21 Lipca 2006 Napisano 21 Lipca 2006 wydaje mi sie ze kazda przerzutka bedzie ci z ta korba wspolpracowac - wystarczy ze zamontujesz ja nieco wyzej, tak aby na 3 biegu odstep prowadnicy od zebatek wynosil 1-3mm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.