Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] na co zmienić?

Makthom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam przerzutkę przednią fd-tz31. Jakiś tourney (wiem tylko, że down swing). I tak, ponieważ jestem naprawdę początkujący, nie mam zileonego pojęcia, jaka jest średnica obejmy, ani jaka jest pojemność tej przerzutki. Współpracuje ona z korbą suntoura 28-38-48. Strasznie ciężko jest ją wyregulować, ale powoli dochodzę do coraz lepszych rezultatów. Myślę jednak, że z chęcią bym ją zmienił. Tylko na co? Co polecacie? Wiem, że alivio raczej odpada, nie obsługuje 48t.

Odnośnie regulacji przerzutki. Co bym nie robił zawsze coś ociera, na którymś z maksymalnych odchyleń. Wcześniej w ogóle nie przezrzucałą na najwyższą zębatkę. Teraz przerzuca, ale manetką muszę zakręcić powyżej trójki. Czy to znaczy, że może linka jest niewystarczająco naprężona? Czy też problemy z manetką?

Witam, mam przerzutkę przednią fd-tz31. Jakiś tourney (wiem tylko, że down swing). I tak, ponieważ jestem naprawdę początkujący, nie mam zileonego pojęcia, jaka jest średnica obejmy, ani jaka jest pojemność tej przerzutki. Współpracuje ona z korbą suntoura 28-38-48. Strasznie ciężko jest ją wyregulować, ale powoli dochodzę do coraz lepszych rezultatów. Myślę jednak, że z chęcią bym ją zmienił. Tylko na co? Co polecacie? Wiem, że alivio raczej odpada, nie obsługuje 48t.

Odnośnie regulacji przerzutki. Co bym nie robił zawsze coś ociera, na którymś z maksymalnych odchyleń. Wcześniej w ogóle nie przezrzucałą na najwyższą zębatkę. Teraz przerzuca, ale manetką muszę zakręcić powyżej trójki. Czy to znaczy, że może linka jest niewystarczająco naprężona? Czy też problemy z manetką?

podczas regulacji zwroc uwage czy zewnerzna lyzka przerzutki idzie rownolegle z najwyzsza zembatka (3) i po odciagnieciu jej recznie wystaje nad nia okolo 4-5mm, naciag linki nie moze byc za duzy ani za maly, bo wtedy albo nie zrzucisz na jedynke albo nie wrzucisz trojki, zawsze reguluj sobie na srednich odchyleniach przerzutki (hi low) a linke dokrecaj na najnizszym przelozeniu.

co do zmiany to nie mam pojecia, musial bys podac rozmiar rury zeby obejma nie byla za mala ani za duza.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

A czy taka będzie dobra? Shimano Deore LX FD-M570?

Dane techniczne:

- montowana na wkład suportu w związku z czym nie ma znaczenia średnica rury podsiodłowej ramy

- kąt odchylenia rury podsiodłowej: 66-69°

- prowadzenie linki: dolny ciąg

Nie wiem jak z mocowaniem, czy koniecznie trzeba na wkład suportu? Trzeba coś odkręcać?

I jak pasowałaby? Niby obsługuje 48.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...