Skocz do zawartości

[Piasta] blokuje się bębenek

Mystic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam piastę Formula (tył), nie wiem jaki to dokładnie model, była zamontowana w rowerze jaki kupiłem, Unibike Evo 04, przejechałem około 1100 km i chyba się rozleciała.

Jak jeździłem to tego nie zauważyłem ale czyściłem napęd i zdjąłem kasetę. Kiedy kręciłem bębenkiem słychać było wyraźnie jak coś obciera, jak by metal o metal i czasami się blokował. Po złożeniu wszystkiego do kupy kiedy prowadzę rower, pedały powinny pozostać nieruchomo a co chwila zaczynają się obracać, chyba co pełny obrót koła, przesuną sie troche i nieruchomieją. Dzwięk jaki piasta wydaje raczej nie nastraja optymistycznie :)

W piasty jeszcze się nie zagłębiałem, może wystarczy to rozebrać i nasmarować, tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać :P Ale chyba bardziej tego nie popsuje.

Może obejdzie się bez wymiany, miałem to w planach dopiero w przyszłym roku.

Dzięki za sugestie

Mam piastę Formula (tył), nie wiem jaki to dokładnie model, była zamontowana w rowerze jaki kupiłem, Unibike Evo 04, przejechałem około 1100 km i chyba się rozleciała.

Jak jeździłem to tego nie zauważyłem ale czyściłem napęd i zdjąłem kasetę. Kiedy kręciłem bębenkiem słychać było wyraźnie jak coś obciera, jak by metal o metal i czasami się blokował. Po złożeniu wszystkiego do kupy kiedy prowadzę rower, pedały powinny pozostać nieruchomo a co chwila zaczynają się obracać, chyba co pełny obrót koła, przesuną sie troche i nieruchomieją. Dzwięk jaki piasta wydaje raczej nie nastraja optymistycznie :)

W piasty jeszcze się nie zagłębiałem, może wystarczy to rozebrać i nasmarować, tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać :) Ale chyba bardziej tego nie popsuje.

Może obejdzie się bez wymiany, miałem to w planach dopiero w przyszłym roku.

Dzięki za sugestie

propnuje ci sprawdzić czy czasami nie masz Skrzywionej osi w Piaście - czasmi jest to pierwsza przyczyna gdy zaczynaja sie obracac pedały co jakiś czas. Wewnątrz bębenka jet blaszka z uszczelką osłaniając kuleczki przed brudem gdy oś jest skrzywiona po prostu konus znajdujący sie na niej zaczyna zaczebiać o blasze ta wykrzywiając sie zaczepia o kuleczki i bębenek się wówczas obraca. Sprawdź to być może wystarczy wymienić sam oś

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...