mxdanish Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Witam, W sumie w niedługim okresie będę inwestował w szosę. Jako, że nie mam kasy na nówkę więc szukam allegro lub innych aukcyjnych portalach. Mam kilka problemów: - budżet - bliżej nie określony ale słynne taniej lepiej będzie pasowało (od razu ucinam złośliwe odpowiedzi wiem że za dobre trzeba zapłacić odpowiednio więcej ale nie szukam carbonu) - wzrost - 197 cm - waga - 112 kg Z forum wyskubałem informację że mniej więcej powinienem szukać rozmiaru około 64cm i teraz mam pytanie, jutro kończy się aukcja tego roweru: http://allegro.pl/jan-janssen-shimano-105-fsa-carbon-67cm-200cm-i4636141174.html Wygląda osprzętowo jak na moje potrzeby odpowiedni, rozmiar duuuży - 67 cm rury podsiodłowej no i nie znalazłem jednak nigdzie informacji odnośnie maksymalnej wagi dla rowerzysty jaki może przyjąc ta rama. Czy ktoś może wprawnym okiem ocenić czy się nada pod moje 4 litery? Dzięki wielkie.
Tomek21001 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Oczywiste,że potrzebujesz dużej ramy,ale to chyba przegiecie. Rama tak ogromna,że nawet optycznie gubi proporcje,wydaje się wysoka i krótka.Lepiej poszukaj jakiś slopping 62,przynajmniej będzie to jakoś wyglądać.
chudeusz09 Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Do tego doliczyć koszt kół itd.... Opłaci Ci się to? Nie lepiej poszukać kompletnego roweru?
mxdanish Napisano 6 Października 2014 Autor Napisano 6 Października 2014 Dzięki za odpowiedzi. W sumie rama jest ogromna ale czy gubi proporcje? Widziałem na allegro gorzej wyglądające rowery a ten jeszcze nie najgorzej się prezentuje. Najgorsze że nie mam gdzie się przymierzyć i porównać do rozmiaru a zaocznie to może wyjść, za przeproszeniem, nic nie wyszło blada. Co do kół, i tak podejrzewam że w zakupionym jakimkolwiek rowerze będę musiał wymienić na zestaw mocniejszy (np. na 32-36 szprych) tak aby pod moim tyłkiem nie trzeba było centrować co miesiąc. No dobra to szukam dalej w takim razie.
marcinusz Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Obstawiam, że 62 cm to maks czego potrzebujesz. Sam mam 190cm wzrostu i ramę 59 wysokości i tyle samo długości. Na mniejszej też bym się się zmieścił.
mxdanish Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 A co powiecie na coś takiego? Mniejsza rama, cena korzystna (przynajmniej w moim przekonaniu), osprzęt chyba ok. http://allegro.pl/cube-attempt-alu-shimano-105-rama-24-5-bdb-i4657990027.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.