JaniXX127 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Witam. Mam możliwość kupna używanych hamulców hydraulicznych Avid juicy 5. Czy ogólnie są dobrym sprzętem? Jakiej ceny się trzymać przy ich zakupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Ten model nie jest w sprzedaży (jako nowy) od kilku lat. W przypadku Avida oznacza to najprawdopodobniej mocno sfatygowane uszczelki, membrany w klamkach, korozję korpusu zacisku (gniazda) i tego typu niedostatki. To czy warto zależy od stanu technicznego i wizualnego oraz oczywiście ceny. Jak wyglądają pokrywki zbiorników? Farba jest gładka, niesperforowana? Krawędzie zbiorników na korpusie są równe? Farba nie odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniXX127 Napisano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Jeszcze nie widziałem tych hamulców. Kolega ma cały rower do sprzedania i będę brał koła i zastanawiam się właśnie nad hamulcami. Jest to jakiś rower do dirtu ale kolega używał go do normalnej jazdy, nie wiem jak poprzedni właściciel. Jak pojadę zobaczyć rower to zwrócę uwagę na te punkty i napiszę jak to wygląda. A taka naprawa uszczelek, to duży wydatek? I czy można to zrobić samemu? Jestem trochę zielony w temacie, nigdy nie bawiłem się hydraulikami. Edytowane 5 Października 2014 przez JaniXX127 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniXX127 Napisano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Kolega mówił że w serwisie powiedzieli mu że tłoki są w idealnym stanie. Trzeba tylko klocki wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A uszczelki? Niestety nie jest wymysłem że hamulce Avida potrzebują generalnego remontu jeśli są starsze (a te są, bo skończono ich produkcję jeszcze chyba w zeszłym dziesięcioleciu). Chyba że masz pewność co o wieku uszczelek w zacisku i klamce. No i pytanie ile za ten zestaw ktoś chce - bo może lepiej dorzucić i kupić coś nowego i przewidywalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniXX127 Napisano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Chce ok 400 - 450 zł za zestaw (koła + hamulce) czyli liczmy 200 koła i 200 hamulce. Wiem, że są dosyć stare ale chyba nadadzą się do jazdy po lesie coś typu enduro? Na razie mam vbrake. Edytowane 6 Października 2014 przez JaniXX127 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Jak są sprawne, to się nadadzą, problem w tym, że mała... bardzo mała szansa, żeby były sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniXX127 Napisano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Pooglądam te hamulce, najwyżej zbiję z ceny a uszczelki wymienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Zestaw naprawczy to nie jest koszt 20zł, ale twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniXX127 Napisano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2014 A takie coś http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-hamulcow/avid/prod/zestawuszczjuicy? A jak na szybko bez rozbierania hamulca mogę sprawdzić czy wszystko jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrower Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Czyli na dwa zaciski 80 zł. Nie wiadomo jak klamki, ale tam w tak leciwym hamulcu też mogą być problemy, załóżmy że do klamek zestaw też tyle kosztuje, to już jest 160 zł. To za około 400 zł. masz nowe hamulce klasy Shimano Deore. Warto się szarpać że starymi ? Mnie się wydaje że nie. A jeszcze trzeba odpowietrzać te Juicy, przelać płyn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 7 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Października 2014 No to policz, 40 zł na jeden zacisk, 40 zł na drugi zacisk, wspomniałeś, że klocki też są do wymiany 70 zł za komplet. Robi się z tego 350 zł... + olej na odpowietrzenie. Umiesz to wszystko samemu zrobić? Jeśli nie, to serwis Cię czeka i już zaciera ręce. Tutaj masz nowe z gwarancją polecane na forum hamulce http://allegro.pl/hamulce-shimano-deore-br-m615-komplet-p-t-i4669285494.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 A takie coś http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-hamulcow/avid/prod/zestawuszczjuicy? A jak na szybko bez rozbierania hamulca mogę sprawdzić czy wszystko jest ok? Przeczytaj mój post powyżej. Nie jesteś w stanie sprawdzić czy "wszystko jest ok", bo nie masz dostępu do np uszczelek w zacisku i w dźwigni. Wszelkie oznaki korozji, spuchnięta farba itd świadczą o stopniu używania/zużycia tych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Koszt wszystkich części nowych to ok 250zł. Plus DOT to jakies 270zł. DO tego robocizna obu zacisków, klamek i zalewania ... i jak napisał Pixon, wyjdzie ponad 300zł. Za tyle można kupić nowe deore na oba koła a dokładając trochę grosza coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniXX127 Napisano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2014 (edytowane) Dzięki za pomoc. Zrezygnuję z tych hamulców i kupię coś nowego. Jeszcze jedno pytanie. Czy opłaca się kupić wyżej wymienione Deore teraz, a na wiosnę kupić koła i dopiero je założyć? Kolega chce teraz zamawiać i zamówiłbym z nim i by przez zimę poleżały na półce a teraz jest fajna cena. Zaciskane są one z obu stron tarczy czy tylko z jednej? Edytowane 7 Października 2014 przez JaniXX127 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Października 2014 Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Dwa ruchome naprzeciwległe tłoczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi