Skocz do zawartości
  • 0

Przerzutka przednia

Gość Darek

Pytanie

Napisano

Witam.

Jak zamontować przednią przerzutkę w Specialized Expedition damski. Fabrycznie z przodu jeden blat, Rama nie posiada stopera na przednią przerzutkę.

Mam w planie zamontować w rowerze cały napęd SLX. Jednak z przodem mam największy problem, ponieważ dostępne obejmy ze stoperami mają za małą średnicę.

Proszę o poradę w jaki sposób zamontować przerzutkę na tej ramie.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodzi mi o stoper do pancerza linki. Na rurce podsiodłowej montaż stopera odpada ponieważ rama nie posiada górnej rury. W związku z tym sądzę iż  łatwiej było by poprowadzić linkę pod suportem i zastosować przerzutkę z dolnym naciągiem. Dolna rura ma średnicę 47 mm natomiast rura podsiodłowa 23 mm.

Napisano

czyli chodzi Ci o przelotkę do linki? jeżeli tak no to nie widzę problemu. Jeżeli w rowerze linka tylnej przerzutki jest poprowadzona dołem to pod suportem jest plastikowa przelotka. Jeżeli jest ona pojedyncza to myślę, że nie będzie problemu z dopasowaniem nawet szosowej która będzie miała rynienki pod dwie linki. A co do pancerze wychodzącego z manetki to możesz
a. do ramy przyspawać przelotkę na której będzie się kończyć pancerze (albo mówiąc po twojemu stoper)
b.są specjalne przelotki które montuję się na obejmę. Wiem, że coś takiego kiedyś widziałem, ale gdzie jest to obecnie dostępne to tego nie powiem.

Napisano

. Dolna rura ma średnicę 47 mm natomiast rura podsiodłowa 23 mm.

Te 23 mm to bardziej mi pasuje na średnicę sztycy. Mnie chodziło o pionową rurę na której zaciśniesz obejmę przerzutki.

Masz taki rower?

http://cdn2.bigcommerce.com/server2100/03acf/products/4016/images/2551/82e0_74_exp_low_entry_sil_blk__01475.1405353501.1280.1280.jpg?c=2

I chcesz zrobic coś takiego?

http://www.biker-boarder.de/shopware/images/articles/15/6c9a33b515b6ccadd527d09e78402782_5.jpg

Czyli potrzebujesz przerzutkę z dolnym ciągiem i obejmą która bedzie pasowala do srednicy rury.

W oryginale linkę puszczono w ramie ale u Ciebie to odpada, czyli nitujesz do ramy stoper pancerza:

http://cyklisci.com/gfx/1377170152.92.jpg

W mufie pod suportem wiercisz i gwintujesz otwór i przykręcasz prowadnicę:

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/obejmy-adaptery/p,slizg-do-linki-niebieski-shimano,5031.html

Od stopera biegnie juz sama linka (bez pancerza) przez prowadnicę do przerzutki.

Przed wierceniem przymierz to wszystko i sprawdż, czy będzie pasowalo. Bo producent przewidzial inne rozwiązane i moga wytąpić jakieś niespodzianki.

Napisano

Dokładnie chodzi mi oto co na zaprezentowanych linkach.

Już mam wszystkie wymienione powyżej elementy.

Czy bez problemu mogę w ramie wywiercić otwory i zanitować w nich stoper pancerza linki?

Czy może lepiej zastosować obejmę ze stoperem?

Napisano

Obejmy na rurę o takiej średnicy i to na dodatek splaszczoną raczej nigdzie nie kupisz. czyba, ze sam cos stworzysz. Ja bym się nie bał wiercenia. Producent w wersji z przednią przerzutką wywiercił 2 duże otwory pod pancerz (bo puścił go w ramie), więc 2 małe pod nity raczej nie sprawią, że rama pęknie.

Rozumiem, ze nową korbę już kupiłeś. Sprawdź, jaką dlugość suportu przewidziano dla tej korby i jaka jest długość Twojego suportu. Być może będziesz musiał wymienić suport, żeby zachować prawidlową linię łańcucha.

Napisano

Dzięki za pomoc.

Jak będzie trochę czasu, to się biorę do pracy.

Zastanawiam się tylko,czy trzeba koniecznie planować rurę suportu w tym rowerze przed założeniem systemu Hollowtech II ?

Długość rury suportu wynosi 68 mm.

Napisano

Jeśli powierzchnie czołowe mufy są prostopadłe do osi suportu to nie musisz ich planować. Problem w tym, że w warunkach domowych bardzo trudno to sprawdzić. Dlatego wskazane jest profilaktyczne splanowanie. To że rower jest nowy wcale nie oznacza, że te powierzchnie nie wymagają planowania. Długość mufy nie ma znaczenia. Przy frezowaniu zbiera się góra  dziesiąte części milimetra ( a i to miejscowo)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...