Skocz do zawartości

[tarcze] jaki rozmiar?

emcinek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pod koniec października będę posiadaczem ramy accent one i widelca mosso m3. W tej chwili moja prawie-przełajówka śmiga z zaciskami avid bb7 road i tarczami roundagon 160mm, ale w związku z zanabyciem nowej ramy, mam zamiar zmienić też tarcze, na g2cs. Pytanie tylko jaki rozmiar tałatajstwa wybrać. Czy zostawić 160, czy może jednak 185, albo w ogóle 203 i czy większy rozmiar tarczy, nie zaszkodzi zaciskom, ani ramie, czy widelcowi?

jaki sens... Wszystko sprowadza się do tego, że chcę zamienić tarcze na inny model.

Z takiej: http://www.bikekatalog.pl/2008/ppg_fotki/foto_big/8_38127_18_02_08.jpg

na taką: http://www.pmbike.pl/userdata/gfx/643f014505ba82aab9239b59508f3b10.jpg

Wymiana ramy jest po prostu impulsem do całej akcji, a że i tak chcę kupić nowe tarcze, to się pytam, czy zostawać przy 160, czy może warto kupić większe?

Widzę jednak, że odradzacie montowanie większych tarcz, więc ok.

Mnie fascynuje jeszcze jeden aspekt - jak szosowe bb7 współpracowałyby z większymi tarczami :) Ustawienie ze 160tką bez ocierania i z sensownym skokiem klamki to już jest cyrk - zdecydowanie nie wziąłbym większych tarcz.

I to jest sensowna odpowiedź.

Abstahując od tematu, +1 do samozadowolenia dla mnie, po Twoim poście. Jak zamontowałem bb7, to byłem skonsternowany na tyle, że zacząłem przeglądać tutoriale jak się poprawnie montuje zacisk hamulca tarczowego, bo ni ch*** nie mogłem tego ustawić tak, żeby nie ocierało nic. W internecie pokazywali jak to ustawiają wszystko na cacy w 30 sekund, a mi to zajęło 30minut na zacisk, a te metody z internetu o kand d** roztrzaskać. Tak czy siak ustawione są teraz idealnie:P

czy miałem problem z hamowaniem... Czepiając się, odpowiedziałbym, że tak, i że nadal mam. Początkowo zasyfiłem sobie tarcze i strasznie słabo hamował rower, ale teraz mam większy problem, bo boję się hamować przednim hamulcem, żebym nie fiknał:P

Dzięki za wypowiedzi, zostaję przy 160

To może ja się podłączę pod temat, bo mam dokładnie to samo pytanie ale rower MTB.

Rower: CUBE LTD po tunningu.

Mocowanie CenterLock.

Moja waga 70-72kg

Aktualnie mam założone tarcze XT przód 180mm, tył 160mm i tu pytanie, czy nie będzie problemów (teraz nie ma) z hamowaniem przy zmianie tarcz na Przód160mm, Tył140mm albo jeszcze niżej Przód+Tył 140mm ??? 

Jeździ ktoś z kolegów na takim zestawie?

Dodam, że 80% jazdy tego roweru to maratony MTB (głównie BM i pochodne).

Pozdrawiam!

Ten sam Cube, rowniez po tuningu, hamulce 675, ale standardowe tarcze, waga 104kg we wszystkich ciuchach i bez problemu zatrzymuje sie z bardzo duzych predkosci, rzedzu 60-70-80km/h / zjazdy asfaltowe/ W enduro jak mialem dlugo funkcjonowalem na tych rozmiarach, wiec jak dasz 160/140 przy Twojej wadze, to bez problemu ogarnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...