Skocz do zawartości

[oświetlenie tył] lampa do 100 zł pod siodełko

Anubis76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję mocną lampę na baterie 2x AAA lub AA na tył z łatwym beznarzędziowym demontarzem do wymiany baterii.

Podobają mi się modele:

Lampa Author Duplex
WALLe BPM-2SL MACTRONIC ( podobno pękają zatrzaski)
TL-LD630-R Rapid 3

lampa ma być zamontowana pod siodełkiem na sztywcie.

Dziękuję

Napisano

Stare mactronic pekaly to prawda, lecz potem cos poprawili i nie slyszalem, zeby ktos ja zgubil z moich znajomych ale oczywiscie wszystko jest mozliwe. Z tych walle bedzie najmocniejsza.

Napisano

Mactronic ta wersja z 2 x 0,5 W mi się najbardziej podobała ale wyczytałem kilka opini osób którym pękły zawiasy.
BPM-1SL wygląda trochę skromnie :) ale na pewno daje więcej światła niż mój
Topeak RedLite II na 2 baterie CR2032

Napisano

Mam Walle'ego kupionego jakieś 1,5roku temu i nic nie pękło.

Fakt że raz go zgubiłem (otworzył się w trakcie jazdy) ale tylko i wyłącznie z mojej głupoty więc się nie liczy.

Mam go za cały czas założonego a nie jeżdżę asfaltami ;)

Napisano

Znajomy ma Bright Eye, ja z kolei kupiłem kilka złotych droższego Tail Blazer od Sigmy. Obie podobnie świecą i podobnie ciężko jest je otworzyć. Dwuzłotówkę trzeba włożyć i mocno przekręcić. Niestety każde takie otwieranie wypacza plastik. Ja już nawet zdążyłem uszczelkę rozwalić. Ciężko żeby to chociaż normy IPX 4 spełniało. Ale chociaż mocno świeci i ładnie wygląda.

Napisano

Ja mam BRIGH EYE pierwszej generacji od dwóch lat i nic się nie zepsuło. Cały czas jest w pełni wodoszczelny. Dwa złote najlepiej się do tego nadaje. Nie jest, że tak powiem radełkowane z boku i ma odpowiednią grubość. Wypaczyć to można sobie psychikę czytając niektóre posty. Jeżeli ktoś już jest tak nieudolny, że lampki bez urywania uszczelki nie może otworzyć to uszczelka jest tak prosta, że można ją zastąpić czymkolwiek innym. Od biedy nawet kawałek dętki wyciąć na wzór, o-ring odpowiedniej średnicy założyć, są arkusze do wycinania uszczelek płaskich itd. Ja otwieram bez problemu obudowę i zamykam. Trzeba się do tego przyłożyć i patrzyć, czy dobrze schodzi i nachodzi obudowa. Jeżeli ktoś to robi jak choleryk to nic dziwnego, że pękają, rozwalają się uszczelki i inne takie akcje. Poza tym baterie można zmieniać na spokojnie w domu. Czas świecenia na jednym zestawie baterii to jakieś 30 godzin latem, a 20 zimą, więc nie otwiera się tego tak bardzo często. Co do urywania to też trzeba uważać, żeby odbezpieczyć zatrzask, bo czasami się wydaje, że już powinno zejść, a trzeba przycisnąć jeszcze trochę. Sam się nie raz tak złapałem, ale nic nie połamałem. Jak ludzie szarpią się z tym i zamiast pomyśleć dlaczego nie schodzi to szarpią coraz mocniej, wiec są takie efekty. Stąd te plotki i pierwszy raz słyszę, żeby uchwyty się łamały. Z resztą w razie urwania uchwytu można na milion sposobów dorobić go.

Napisano

Ja mam np de one na CR i uzywam jej, jako dodatkowe oswietlenie do plecaka, gdy jade w kompletniej ciemnosci przez jakies wioski, zeby mnie przypadkiem nie zahaczyl jakis woznica ;)

Napisano

Silikonowe lampki na CR2032 mają jedną ogromną zaletę - są malutkie. Wrzucasz do plecaka, a w sytuacji awaryjnej zakładasz.

Ale jeśli ma to być lampka na stale przymocowana do roweru, rzeczywiście słabe rozwiązania.

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 6 Października 2014 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 6 Października 2014 - Brak powodu

fajne są świecące wentyle ale ja czekam aż wymyślą coś bezbateryjnego.

Napisano
Ja bym pomyślał nad tą : http://www.decathlon...id_8214893.html

To myśl, ale nie spełnia warunku autora tematu.

Potrzebuję mocną lampę na baterie 2x AAA lub AA na tył

Silikonowe są na sporadyczne wyjazdy jeżeli ktoś potrzebuje awaryjnie wyjątkowo co jakiś czas. Wadą jest to, że trzeba kupować baterie.

Czy autor założył temat dla TROLLINGU? Co ma oznaczać ten ostatni post?

Napisano

Wszystko jest fajne co poprawia nasza widocznosc, a przez to wzrasta bezpieczensto na drodze szczegolnie poza miastem, ale dla mnie to troche odpustowo wyglada. Osobiscie wole na sobie miec jakies odblaski :rolleyes:

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi, chyba kupię WALLe BPM-2SL MACTRONIC.

Oglądałem lampkę w sklepie, trochę przeszkadza mi że na sztywcie jest mocowana pionowo a nie poziomo (ramie).

Napisano

Dezodorant w sztywcie? Rura łącząca ramę z siodełkiem to sztyca. W MACTRONIC'u masz wybór i możesz ustawić lampkę pionowo, lub poziomo. W sklepie pewnie tego nie zauważyłeś, bo jej nie montowałeś.

Napisano

Dezodorant w sztywcie? Rura łącząca ramę z siodełkiem to sztyca. W MACTRONIC'u masz wybór i możesz ustawić lampkę pionowo, lub poziomo. W sklepie pewnie tego nie zauważyłeś, bo jej nie montowałeś.

Czepiasz się ;-) jeśli tak to super. Wydawało mi się że jest tylko jedno ułożenie, poziomo jest lepsza widoczność lampki dla samochodów.

Napisano

Bez różnicy dla widoczności, czy będzie poziomo, czy pionowo. Według mnie lepsza jest pozycja pionowa, bo nie zahaczysz udami, spodniami itp. oraz Nie wyskoczy z gniazda lampka, bo sama do góry nie poleci, a przynajmniej dużo mniejsze prawdopodobieństwo. Oczywiście jeżeli dobrze wczepisz w gniazdo i złapie ząbek nic się nie stanie, ale raz się pomylisz i możesz wrócić bez oświetlenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...