Skocz do zawartości

[amortyzator, przód] czy wytrzyma tarcze 180mm

mezert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dniu 5.10.2014 o 11:41, Ziemko napisał:
Nie widzę jednak sensu dla 180-tki w XC 26". Za to na to nie wiem czy na swojej 29-tce na 160mm bym się pewnie nie zatrzymał. Po prostu tego nie sprawdzałem.

Tarcze dobiera się do stylu jazdy i terenu. Większe tarcze stosuje się po to, by obniżyć temperaturę pracy klocków i zachować maksymalną siłę hamowania jak najdłużej. Ja bym powiedział właśnie odwrotnie. Przy tej samej prędkości zjazdu tarcza w 26" kręci się nieco szybciej, przez co gorzej oddaje ciepło. Zatem w tych samych warunkach większy sens dla 180mm widzę w 26" a nie 29".

Napisano
  W dniu 5.10.2014 o 11:41, Ziemko napisał:

No właśnie o to mi chodzi że im większe wymagania tym większa tarcza jest bardziej na miejscu. Nie widzę jednak sensu dla 180-tki w XC 26". Za to na to nie wiem czy na swojej 29-tce na 160mm bym się pewnie nie zatrzymał. Po prostu tego nie sprawdzałem.

Nie wiem czemu chcesz się ze mną kłócić potwierdzając to samo co ja sam staram się przekazać. Chyba czytasz ze zrozumieniem.

No właśnie czytam i większy rozmiar koła sam w sobie, w oderwaniu od stylu jazdy i warunków terenowych, to nie są żadne większe wymagania. Za to ostra jazda typu DH czy fr jak najbardziej i to niezależnie od rozmiaru koła.
Napisano
  W dniu 7.10.2014 o 06:40, mklos1 napisał:

Tarcze dobiera się do stylu jazdy i terenu. Większe tarcze stosuje się po to, by obniżyć temperaturę pracy klocków i zachować maksymalną siłę hamowania jak najdłużej. Ja bym powiedział właśnie odwrotnie. Przy tej samej prędkości zjazdu tarcza w 26" kręci się nieco szybciej, przez co gorzej oddaje ciepło. Zatem w tych samych warunkach większy sens dla 180mm widzę w 26" a nie 29".

Zadziwia mnie to że, mówisz o prawidłowości 180-tek w 26" a okazujesz zdziwienie posiadania takich tarcz w 29er. Co ciekawe na potwierdzenie podajesz zjazd podczas gdy w DH i FR używają tarcz 203mm. Każdy wie że tarczę wybiera się do koła i stylu jazdy a Ty i modrzew chyba macie coś nie tak ze zrozumieniem togo co czytacie i piszecie to samo co ja piszę chcąc pokazać kto ma rację. Słodkie.

Napisano

W dniu 7.10.2014 o 06:40, mklos1 napisał:
Zatem w tych samych warunkach większy sens dla 180mm widzę w 26" a nie 29".

Hm... kompletnie bez sensu, ale zupełnie :)

Napisano

@@Ziemko, Nie. Nie dobiera się do rozmiaru koła, podobnie jak koła nie dobiera się do wzrostu. To dwa - o zgrozo - coraz częściej powtarzane i nieprawdziwe stereotypy. Słodkie jest właśnie ich rozpowszechnianie. Tarcze dobiera się przede wszystkim do stylu jazdy i terenu. Wielkość koła jest nieistotna, bo trzeba wyhamować określoną masę z określonej prędkości (wytracić okresloną energię).

Poza tym XC nie zabrania zjechania ze stromego zbocza. Wszystko zależy od tego po czym będziesz jechał i jak teren będzie wyglądał. Do zjazdu po asfalcie nie potrzebna jest zjazdówka w pełni zwieszona ze skokiem 160mm, ale dobry hamulec się przyda. Natomiast zjazd na XC nawet z tarczą 203mm w terenie, gdzie zwykle zjeżdża się zjazdówką, prawdopodobnie zakończy się tragicznie.

W dniu 7.10.2014 o 07:38, Ziemko napisał:
Każdy wie że tarczę wybiera się do koła i stylu jazdy a Ty i modrzew chyba macie coś nie tak ze zrozumieniem togo co czytacie i piszecie to samo co ja piszę chcąc pokazać kto ma rację.

Nie, nie piszemy tego samego, gdyż nie zgadzamy się z tym, co wytłuściłem w Twojej wypowiedzi.

Napisano

Co ja czytam  :woot: Ktoś tu pamięta czasy, gdy 26 cali było jedynym standardem? Bo mam wrażenie Ziemko, że się jakiś broszurek naczytałeś lub nagadał Ci farmazonów sprzedawca w sklepie rowerowym.

Równie dobrze można dobierać tarcze do przełożeń korby, bo przecież na większej patelni szybciej pojedziesz!

Napisano

To ja się wypowiem, jeśli ktoś jeździ często z górki, a ma powiedzmy m395 to lepij żeby miał 180mm tarcze bo przy 160 zagotuje płyn hamulcowy, ktoś tu pisał, że większa tarcza lepsze chłodzenie, są tu ludzie na forum którzy uważają, że z tyłu to nawet 140mm by starczyło, a z przodu jak największą się da.

A też mam xcma jeszcze i uważam, że on jest za mało sztywny pod tarcze bo dostał luzów z prawej strony, a to wydaje mi się normalne, przy hamowaniu bo tam przeciążenia są najwieksze

Napisano

W dniu 7.10.2014 o 09:58, mklos1 napisał:
Wielkość koła jest nieistotna, bo trzeba wyhamować określoną masę z określonej prędkości (wytracić okresloną energię).

Tak ale większe koło = więcej zgromadzonej energii .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.