tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Możesz tak sobie oddać rzecz używaną? Cytuj
CzikO Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Do 10 dni możesz oddać ale jak nie będziesz używać i w oryginalnym opakowaniu. Cytuj
cyroniok Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 kupie bez skracania 100-200 zł bedzie straty za klocki kiedyś tak z slx zrobiłem Cytuj
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Dlatego wydaje mi się że nie można przetestować i oddać. Cytuj
cyroniok Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/konsument-w-sieci/279188,Zwrot-rozpakowanego-towaru.html http://centrumsprzedawcy.pl/cala-prawda-o-zwrocie-towaru-zakupionego-przez-internet-odstapienie-od-umowy/ piszą ze można Cytuj
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Ty chcesz rozpakować, pooglądać i odesłać, czy chcesz użyć i użyty towar zwrócić domagając się zapłaconej należności? Cytuj
zdrower Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Ludki mają tupet... Założyć hampel pojeździć i oddać... W cuda wierzą chyba. Cytuj
CzikO Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Szkoda dyskusji. Zrobi jak uważa , ale pamiętaj te hamulce też muszą się dotrzeć jak każde inne. Cytuj
provid Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 kupię jogurt truskawkowy i sprawdzę czy mi smakuje... jak nie to oddam i wezmę malinowy, bo ten mi smakuje LOL Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 6 Października 2014 Mod Team Napisano 6 Października 2014 W zasadzie, jakby miał swojej klocki, i złożył hamulec tak że nikt by niczego nie zauważył, kto mu udowodni ? kupię jogurt truskawkowy i sprawdzę czy mi smakuje... A tesco jak sie reklamuje ? U nas tylko świeże produkty, gwarancja lub zwrot pieniędzy a jak sprawdzić czy np chleb jest dobry i świeży ? no trzeba ukroić i skosztować Cytuj
provid Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 To po co robić obiad jak można iść do TESCO :D Cytuj
radetzky Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Odnośnie zwrotu przy nabyciu na odległość: "towar powinien zostać zwrócony w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu." pod zwykły zarząd możemy podpiąć różne testy funkcjonalne więc jak widzicie nie jest to takie oczywiste w tym przypadku.. Cytuj
Kekacz Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Zwykły zarząd w tym przypadku to zamontowanie i ściągnięcie, jeśli nie pasuje a nie jeżdżenie i zużywanie. Zwrot do 10 dni ma dać możliwość przymierzenia, zamontowania a w razie gdy produkt nie pasuje jego odesłania. W sklepie stacjonarnym takich zwrotów nie ma, bo klient ma szansę zapoznać się z produktem własnoocznie przed jego kupnem. Czy stacjonarny sklep przyjąłby używaną część? Tylko pod warunkiem uprzedniego umówienia się ze sprzedawcą na taki zwrot. I raczej ograniczyłoby się to do produktów, na których nie ma śladu użytkowania. Zwroty na zasadzie "oddaję bo źle hamuje" podpadają już pod niezgodność towaru z umową. ----- Edit: http://prokonsumencki.pl/blog/co-oznacza-zwykly-zarzad-czyli-co-moze-zrobic-konsument-z-towarem-a-nastepnie-go-odeslac-w-ramach-odstapienia-od-umowy/ Reasumując konsument przed odstąpieniem od umowy ma prawo używać rzecz w granicach zwykłego zarządu które obejmuje następujące czynności: - rozpakowanie rzeczy z oryginalnego opakowania, - przymierzenie rzeczy, - sprawdzenie jakości rzeczy poprzez jego dotyk, sprawdzenie wytrzymałości, - stwierdzenie braku istnienia mechanicznego uszkodzenia czy usterki rzeczy. Edytowane 6 Października 2014 przez Kekacz Cytuj
lucass3 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Zauważyłem, że sporo ludzi zwraca też TV bo trafili na kiepska matrycę. Problem w tym, że taki TV powinien być chyba odesłany do producenta i później sprzedany jako refurbished. A jak znam życie to są pewnie w normalnej sprzedaży i kupując mamy duże szanse na dostanie takiego produktu "gorszej jakości" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi