cyroniok Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Witam szukam najmocniejszych hamulców jakie produkuje shimano cena do 1700zł aktualnie mam xt BR-M785 metalowe klocki tarcze SM-RT99 XTR chciał bym coś mocniejszego które będa najmocniejsze ZEE BR-M640 Saint BR-M820 XTR BR-M987 XTR BR-M988 Trail XTR M9020 Trail wiem ze 2 pierwsze są cztero tłoczkowe czy będa najmocniejsze ? Edytowane 5 Października 2014 przez cyroniok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 prawdopodobnie saint z taczami 203mm ale po co w naszych okolicach mocniejsze od XT hample? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Jak najmocniejsze to zdecydowanie Saint i do tego tarcze 203. Te hamulce zabijają swoją mocą. Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Dołączę się do zapytania - po co mocniejsze niż XT ?? O.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Bierz Saint i baw się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Chcesz najmocniejsze ? Hope Moto 6 kawał potwora, a z Shiamno to Saint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 O.o jaki potwór chce takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Chcesz najmocniejsze ? Hope Moto 6 kawał potwora, a z Shiamno to Saint To to ma trzy sześć tłoczków? A do tematu... Ja ma SLX'y i śmigam na nich w Borku Starym i dalszych okolicach. W tym roku zaliczyłem na nich parę maratonów (międzyinnymi Polańczyk, Jasło, Strzyżów). Spokojnie stykały ale jak chcesz coś mocniejszego to bierz XT. Edytowane 5 Października 2014 przez Ziemko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Ziemko ale XT ma tyle samo mocy co SLX , a w dodatku autor obecnie ma XT Edytowane 5 Października 2014 przez jasinski21444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Zamiast pytać - "po co Ci takie hamulce?" to lepiej coś polecić autorowi. Jego kasa i jego rower. Jak chce najmocniejsze i najlepsze to sobie kupi, sam bym tak chciał. Ktoś chce coś kupić to jak zwykle pytanie "po co Ci to?" Mam taki kaprys i sobie kupuje, proste. Bierz Saint'y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Jeden co dobrze prawi. Ostatnio w innym temacie zjechali mnie wszyscy że kupiłem i wsadziłem sainty do mojego kellysa xc, tak jak by ktoś musiał mi dać pieniądze na te hample. Pytanie w temacie = odpowiedz. Saint są rewelacyjne, modulacja, siła i niezawodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Śmiechłem. Na tym polega doradzanie żeby komuś czasem odradzić kupienie czegoś ponad jego potrzeby. Owszem można wydać sporo kasy na swoje ukochane hobby. Kto bogatemu zabroni ale... na hobby świat nie kończy. Ziemko ale XT ma tyle samo mocy co SLX , a w dodatku autor obecnie ma XT Spoko. Może by więc uchylił rąbka tajemnicy co z nimi nie tak że chce je wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Oj, chyba najważniejsze tu te pieniądze, że zacytuję: "Osoby które twierdzą że to przesada zjada po prostu zazdrość że kogoś stać na tak wypasiony hamulec". Ja się nie dziwię, że parę osób Cię za to zjechało, zresztą co innego stać a co innego potrzebować. Można mieć swoje kaprysy i inne fanaberie, ale można też o tym kulturalnie napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Pewnie sam byś nie wytrzymał jak byś piąty raz odpowiadał na jakiś durny post . A jak już słyszę żeby sobie wsadzić amor 180 mm to już we mnie się gotuje. Tu było pytanie jakie najmocniejsze hamulce do 1700 zł a nie czy będą takie i takie dość mocne czy mi wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Wystarczy wymienić klocki na Unex thermo coś tam i masz zupełnie inny hamulec.Koszt jakieś 140 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A po jaki wuj zadawać takie pytania w kontekście XC?? To że wkładacie do XC Saint'y to wasza sprawa a raczej kosmicznego kaprysu i niczego więcej. Byle rozgarnięty w temacie wie gdzie i do czego montuje się tego typu hamulce. Wykłada się kasę, kupuje, montuje i po temacie. Modulacja, siła?? A może by tak się nauczyć hamować. Pieniądze?? Niestety często w podtekście jest pochwalenie się na co to mnie nie stać. Nie twierdzę, że tutaj tak jest ale często tak bywa. Stąd takie a nie inne odpowiedzi. A, że do nawet wyczynowego XC Saint'y to powalony pomysł to oczywista oczywistość. Co ma do tego kasa?? Blisko dwu krotność tej kwoty wydaję w sezonie na samo paliwo na dojazdy więc problemu nie mam. Kupić nie kupię też bo by nie znajomi zabili śmiechem. Cały spór psu na budę jak autor tematu uprawia kolarstwo grawitacyjne tylko trzeba o tym wspomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 prawdopodobnie saint z taczami 203mm ale po co w naszych okolicach mocniejsze od XT hample? Po to że założyciel tematu takie chce. Dołączę się do zapytania - po co mocniejsze niż XT ?? O.o J.w. Po co odpowiedzi zawierające pytanie "po co"? Z Shimano najmocniejsze będą Sainty i Zee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To to ma trzy sześć tłoczków? Ja wol, 6 tłoczków, 2 duze i 4 mniejsze. Na pewno to ciężki hamulec, i raczej nie słaby Dodatkowo w polsce mało osiągalny i dość drogi bo firma Hope tanio skóry nie sprzedaje, ale autor chciał mocny hamulec to dostał Pracują na DOT. Powtarzać sie odnośnie saintów nie chce, tyle powiem ze sa na Na olej mineralny jak każdy jeden shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A mnie po prostu Ciekawi do jakich zastosowań potrzebuję mocniejszych hamulców niż XT które moim zdaniem są bardzo mocne! Nie napisałem "nie kupuj mocniejszych bo nie potrzebujesz" tylko zapytałem grzecznie a użytkownicy tego forum mają chyba prawo do zadawania pytań innym użytkownikom ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A mnie po prostu Ciekawi do jakich zastosowań potrzebuję mocniejszych hamulców niż XT Już ci mowię, mam SLX na klockach metalicznych czyli na pewno mocniejszy niz XT na organach, na zjazdach mocy nie brak, jednak długotrwałe hamowanie, przyprawiło mnie o mdlenie dłoni, palców, to niekomfortowe a na pewno niebezpieczne, fasuje mieć większa siłę, by słabiej naciskać klamkę, ale to moje subiektywne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Puklus wiem o czym mówisz lecz rozwiązaniem tego problemu jest większa tarcza lub mocne ( RWD spiek) klocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Być może, ale moj hamulec i tak starł moją oponę prawie do zera Mi mocniejszych nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyroniok Napisano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Już ci mowię, mam SLX na klockach metalicznych czyli na pewno mocniejszy niz XT na organach, na zjazdach mocy nie brak, jednak długotrwałe hamowanie, przyprawiło mnie o mdlenie dłoni, palców, to niekomfortowe a na pewno niebezpieczne, fasuje mieć większa siłę, by słabiej naciskać klamkę, ale to moje subiektywne zdanie. no własnie o to mi chodzi mniej wiecej juz wiem wiec wybór między saint a XTR BR-M9020 takie info pisza nowym xtr ------------------------------------------------------------------------------- Dźwignia hamulca BL-M9020 w wersji Trail jest o 25% bardziej wydajna od wersji XC. Klamka wykonana jest z aluminium, obudowa z karbonu. Dźwignie kompatybilne z systemem I-spec, który umożliwia montaż manetek bezpośrednio do klamek hamulca. Dźwignia z mechanizmem SERVO WAVE, wytwarza o 20% większą moc niż zwykła dźwignia, a dodatkowo szybciej dochodzi do kontaktu z okładziną ----------------------------------------------------------------------------- tylko co mieli na myśli pisząc zwykła dzwignia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Niż dźwignia bez servo. Wybór nie jest między xtr a saintem. Xtr to hamulec z tej samej rodziny co posiadany przez Ciebie. Kupując nawet najbardziej wypasionego iksteera nie będziesz miał z niego konkurenta dla hamulca zjazdowego. Xtr to najlżejsza i najbardziej "wypasiona" materiałowo wersja hamulców Shimano i na pewno możłiwościami jest bliższy modelom pozostałym a nie Saintowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyroniok Napisano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Bardzo dziękuję za porady kupię seinta,przez neta jest 10 dni na zwrot jak nie bede odczuwał różnicy to sie odda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi