Skocz do zawartości

[Koło] Kupiłem 28" jest mniejsze od 27 1 i 1/4 o co chodzi

TPD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam kolarzówkę " FIscher grand prix " dosyć starszy rower odrestaurowałem go i postanowiłem wymienić mu całe koła kupiłem dzisiaj obrecz  Swift arriv 700c/622 a stare koło od kolarzówki  mam Van schorthorst 18x 630(27 x 1 1/4) i teraz o co chodzi zdemontowałem koło przekładam dętke z oponą i na nowe koło swift arriv 700c/622 jak założyłem opone to za chiny ludowe nie dało się jej włożyć bo była za duża  porównałem nowe koło z kołem 26" i to nowe jest większe włożyłem do nowego koła opone 700 x 40c i pasuje ale za to opona od kolarzówki 27 1 i 1/4 nie pasuje bo jest większa niz cale koło i teraz o co chodzi czy te stare koło od tej kolarzówki jest 29" ? czy co bo naprawde nie wiem   jest napisane na kolarzówce 27 1 i 1/4  więc czysto teorytycznie te nowe koło co kupiłem jest wieksze od niej zwracam się do was o pomoc o co tu chodzi czy te koła co mam są większe od tego co kupiłem ? przepraszam że pisze dosyć bez sensu ale to wina że jestem wypity Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Edit: jak wsadze te nowe koło do kolarzówki to klocki hamulcowe są ustawione pod większą felge  więc wkońcu to nowe koło 700c/622 jaki ma wkońcu rozmiar ? jeżeli opona 700 x 40c pasuje a opona od kolarzówki 27 x 1 1/4 nie pasuje bo jest za duza

Napisano

Koła 28' są mniejsze niż 27' po prostu :w00t: Taki paradoks rowerowy...

Koło 28' ma 622 mm średnicy, a 28' jest mierzone razem z oponą. Koło 27'ma 630 mm średnicy i 27' jest rozmiarem samej felgi.

Klocki hamulcowe będziesz musiał przesunąć o 4 mm i dla większości hamulców to raczej nie problem. Gorzej jest właśnie z oponami.

Napisano

tak tak z klockami to nie jest problem  o tym paradoksie nie słyszałem  dobra to będę musiał kupić jeszcze oponki i będzie grała muzyka

a  jeszcze taki pomysł mi do głowy przyszedł jak bym tą 28" wymienił na 29" ?  czy pozniej bede mial duzy problem z dostepnoscia opon

Napisano

A znowuż koło 28 i 29' mają tę samą obręcz: 622 mm. Różni je tylko opona, która dla 28' jest w miarę wąska, a dla 29' jest szeroka w teren.

Wniosek taki, że jak masz trekingowe lub crossowe koła to możesz zakładać opony 28 i 29' praktycznie dowolne, chociaż warto żeby obręcz nie była węższa wewnątrz niż 19 mm pod oponę 29'.

EDIT: masz kolarzówkę zapomniałem się i kolega wyżej ma absolutną rację. Do tego na 100% nie zmieści Ci się opona 29'.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...