Skocz do zawartości

[napęd] sram xx1 1x11 vs 2x10 xtr m987

tomi85

Rekomendowane odpowiedzi

Na to pytanie znasz odpowiedz tylko Ty.

Kaseta Srama ma rozpietosc 10-42, Shimano 11-40.

Sram to nie tylko kaseta i reszta komponentow napedu ale tez nowe kolo tyl, ewentualnie bebenek jesli masz kola z piastami firmy ktora przewidziala mozliwosc wymiany bebenka na kompatybilny z kaseta 10-42.

Post neobowiazuje zle przeczytalem oznaczenie grupy Shimano :)

Nie, nie warto ale jak masz taki kaprys to już Twoja sprawa. Obydwa napędy są dość specjalistyczne i z braku uniwersalności nie są polecane do "jazdy codziennej".

Tak na marginesie jak się ładuje w rower tyle kasy na takich piastach i pewnie reszcie szpejów też to wypada wiedzieć co jest mi potrzebne a co będzie tylko "ładnie wyglądać".

Beskid, proszę cię

nie są polecane do "jazdy codziennej".

A jak ktoś codziennie jeździ pętelkę XC, albo robi enduro tripa w górach? Po za tym kompletnie nie rozumiem, dlaczego takiego napędu nie można nawet używać do "jazdy codziennej"? Nie można mówić, że napęd 1x11 się nie nadaje w góry, bo to zależy od konkretnej osoby, tak samo z 2x10. Jeździłem na XX1 i według mnie z powodzeniem można nim zastąpić tradycyjny napęd 2x10, 3x10.

Natomiast na pytanie czy warto, nie da się odpowiedzieć sensownie. Dla jednego warto, dla drugiego nie, mnie osobiście przeraża cena przerzutki i kasety, reszta jest do przełknięcia. 

Jedna jedyna rzecz mnie ciekawi odnośnie elektroniki a nigdzie nie spotkałem się z wyjaśnieniem.

Nie wierzę że konstruktorzy nie brali tego pod uwagę... ;)

Coś zablokuje przerzutkę - czy napęd będzie próbował zmienić bieg aż do wyczerpania aku, czy po

kilku próbach przestanie i w jakiś sposób (pikanie?) zasygnalizuje błąd.

Podobnie zimą czy w wielkim błocie - zalepi się przednia przerzutka, chcę zmienić bieg, ale się

nie da. I znów czy napęd będzie próbował przerzucać dopóki któraś z części się nie podda, czy

kilka prób i zaprzestanie...

eehhhh i znowu ta arogancja.... ;/

widzę, że już człowiek spokojnie może się zapytać czy warto kupić coś droższego bo innych to zaczyna denerwować... ;/

Rulez a Tobie to ja nie truje.... także jak nie masz nic wartościowego do dodania to siedź cicho ....

Elektorniczny napęd w rowerach mnie nieprzekonuje.

Co do XX1, miałem okazję przetestować. Według mnie grupa nadaje się do wszystkiego, tylko nie do maratonów MTB. No chyba, że kupisz sobie kilka tarczy na przód i będziesz wymieniał dostosowując się pod daną trasę.

eehhhh i znowu ta arogancja.... ;/

widzę, że już człowiek spokojnie może się zapytać czy warto kupić coś droższego bo innych to zaczyna denerwować... ;/

Rulez a Tobie to ja nie truje.... także jak nie masz nic wartościowego do dodania to siedź cicho .

A kto może wiedzieć jak jeździsz, sam sobie odpowiedz do czego ci ten naped potrzebny, dla szpanu czy do jazdy  :teehee:

Masz jakiś kompleks, że wspominasz o czymś "droższym" ?, dla naszego spokoju  idź od razu w Di2, żebyś za miesiąc nie zakładał nowego tematu.

skąd mam wiedzieć czy taki napęd mi się przyda skoro nigdy takiego nie miałem ? :icon_question:

i dlatego też załozyłem tu temat aby się dowiedzieć od osób który taki miały czy warto inwestować w to....

powiem jeszcze raz... jeśli nie masz nic wartościowego do wniesienia w tym temacie to nie zawracaj d....

A jak ktoś codziennie jeździ pętelkę XC, albo robi enduro tripa w górach? Po za tym kompletnie nie rozumiem, dlaczego takiego napędu nie można nawet używać do "jazdy codziennej"? Nie można mówić, że napęd 1x11 się nie nadaje w góry, bo to zależy od konkretnej osoby, tak samo z 2x10. Jeździłem na XX1 i według mnie z powodzeniem można nim zastąpić tradycyjny napęd 2x10, 3x10.

Natomiast na pytanie czy warto, nie da się odpowiedzieć sensownie. Dla jednego warto, dla drugiego nie, mnie osobiście przeraża cena przerzutki i kasety, reszta jest do przełknięcia. 

Wiesz, dla wielu osób w tym do nie dawna dla mnie "jazda codzienna" to dojazd do roboty, szybki trening i wypad w trudniejszy teren i to wszystko na jednym sprzęcie. Jeśli mi to zagwarantujesz bez ceregieli z podmianką przedniej tarczy zamiast 2/3x10 to wchodzę w to. Niestety jest to nie realne więc dlatego ten brak uniwersalności. To napęd ściśle specjalistyczny chociażby dlatego, że trzeba za każdym razem myśleć nad doborem przełożeń w kontekście danej trasy. Dasz ciała bo Ci się odwidzi trasa albo trzeba będzie zmodyfikować i nic nie wyszło bo będzie albo za twardo albo za miękko. Jak ktoś korzysta z roweru jak w Twoim pierwszym zdaniu to tylko brać.

@tomi85 jak nie korzystasz z przedniej zmieniarki to chyba jest opcja się jej pozbyć ;) Ludziska wpadli już na to na długo przed pomysłem z 1x ileś tam.

Jedna jedyna rzecz mnie ciekawi odnośnie elektroniki a nigdzie nie spotkałem się z wyjaśnieniem. Nie wierzę że konstruktorzy nie brali tego pod uwagę... Coś zablokuje przerzutkę - czy napęd będzie próbował zmienić bieg aż do wyczerpania aku, czy po kilku próbach przestanie i w jakiś sposób (pikanie?) zasygnalizuje błąd.

Nie rozumiem - przecież Ty ostatecznie decydujesz co robi napęd w rowerze, nie on sam. 

no ok... ale zestaw elektroniczny + korba m9020 to tak z 6k ... a to juz lekka przesada

A single-ring XTR Di2 system with cables, battery, and everything else you need will retail for about $3,500.
Read more at http://velonews.competitor.com/2014/09/mtb/reviewed-shimano-xtr-di2_346092#jmAhYZGqWqquuwrp.99

Cena raczej w okolicach dychy, nie 6 tysięcy.

I nie bardzo rozumiem Twoje dylematy - elektroniczna grupa 2x11 Shimano czy mechaniczna 1x11 Srama. Jak dla mnie sensowne jest pytanie 1x11 Sram czy Shimano.

Odloz trochę kasy do wiosny, pojawi sie w sprzedaży XTR Di2 - bije na głowę wszystko co do tej pory wymyślono.

Dlaczego bije na głowę wszystko?

Z mojego doświadczenia z di2 wynika że bije na głowę zmęczeniem materiałowym przerzutek :)

Elektronika jest fajna ale jest "tępa" w obsłudze biegów - silniki pchają przerzutki bez względu na obciążenie co negatywnie wpływa na stan zawiasów przerzutek - obu. O rozrywaniu wózka przedniej przerzutki nie wspomnę.

@tobo

Ja decyduję - czyli chcę zmienić bieg np. o oczko wyżej. Patyk wkręcony w przerzutkę blokuje ją. Jak się zachowa elektronika?

Zbrylony śnieg blokuje przednią przerzutkę, chcę z małej wrzucić na blat. Znów - jak się zachowa elektronika?

Wykryje przeciążenie i odpuści, czy usilnie przez dłuższy czas silniczek będzie się męczył? ;)

Nie widziałem tego typu rozwiązań na żywo, tylko na obrazkach, więc się pytam/zastanawiam jak to jest rozwiązane...

@tobo

Ja decyduję - czyli chcę zmienić bieg np. o oczko wyżej. Patyk wkręcony w przerzutkę blokuje ją. Jak się zachowa elektronika?

Zbrylony śnieg blokuje przednią przerzutkę, chcę z małej wrzucić na blat. Znów - jak się zachowa elektronika?

Wykryje przeciążenie i odpuści, czy usilnie przez dłuższy czas silniczek będzie się męczył? ;)

Nie widziałem tego typu rozwiązań na żywo, tylko na obrazkach, więc się pytam/zastanawiam jak to jest rozwiązane...

To elektronika jest w założeniu, w praktyce nie ma tam inteligentnych rozwiązań (nie wiem czemu zakładasz takowe?)

Chcesz wrzucić, nie wrzuci jeśli będą takie sytuacje jak piszesz.

Przerzutki di2 są dosyć durne :) To co jest ich mocną stroną jest też słabością - przy zmianie pod obciążeniem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...