Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] dobór tarczy 160 mm

poliglota

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc w dobraniu tarczy (producenta. modelu)  o średnicy 160 mm, do hamulców hydraulicznych deore BR-M 595.

Ważę 100 kg, mam amor RS reba 100 mm. Dość często po stromych zjazdach moja przednia tarcza się deformuje (pływa,ociera) o klocki. Ponoć jest to spowodowane słabym odprowadzeniem ciepła.

Możecie mi coś polecić abym raz na zawsze pozbył się tego problemu. Niestety nie stać mnie na zmianę hamulców. Pozostaje tarcza z budżetem ok 100 zł. Średnica 180 mm odpada bo jest za duża i serwis potwierdził że taka średnica zniszczy amor przy mojej wadze.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Jacek

Napisano

Dzisiaj dostałem informację z harfy z Wrocławia, że niestety w takiej konfiguracji nie mogę zastosować tarczy 180 mm gdyż wystąpią luzy i uginanie amora pod ramę.

Napisano

Rockshox podaje maksymalny bezpieczny rozmiar tarczy dla Reby że jest to 210mm ( dla nowych wypustów z czarnymi goleniami 200mm). W każdym bądź razie tarcza 180mm nie spowoduje uszkodzenia widelca . Avid HS1 lub RT76 / RT86 .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...