MichalMMM Napisano 3 Października 2014 Napisano 3 Października 2014 I stało się... napęd zmieniony na 9s i już pierwszy problem. Przy kręceniu korbą na każdym z możliwych biegów słychać dzwonienie z łańcucha, dokładnie co obrót korby. Wcześniej nie miałem spinki i problemu z takimi dźwiękami nie miałem więć podejrzenia padły na spinkę. Łańcuch to HG93 + spinka Connexa. Co może być problemem? Zbyt mało napięty łańcuch i spinka "lata" czy po prostu Connex nie nadaje się do Shimanowskiego łańcucha?
mklos1 Napisano 3 Października 2014 Napisano 3 Października 2014 Podejrzenia mogą być celne, gdyż miałem podobny problem. Na nowym napędzie spinka cykała gdy przechodziła przez korbę. Uspokoiło się po jakimś czasie.
MichalMMM Napisano 3 Października 2014 Autor Napisano 3 Października 2014 Ten dźwięk nie jest jakiś mocno denerwujący jak strzelanie z korby/sztycy/kasety czy łańcucha ale jednak cisza to cisza. Jeszcze jutro przy świetle dziennym sprawdzę, czy dobrze jest spięte - jeśli tak to zostaje, tak jak mówisz, jeździć i może samo ucichnie.
tiomek Napisano 3 Października 2014 Napisano 3 Października 2014 Ale jeżeli słychać dokładnie co obrót korby, to problem jest raczej z korbą, może krzywe zębatki(?) lub z przerzutką przednią - źle wyregulowana(?). Żeby cały łańcuch "przeleciał" i spinka ponownie była na zębatce musisz korbą ze 3 razy obrócić przecież.
MichalMMM Napisano 3 Października 2014 Autor Napisano 3 Października 2014 Tfu, pokręciłem. Oczywiście słychać dzwonienie regularnie, nie co obrót korby ale gdy spinka wchodzi na korbę.
Mod Team safian Napisano 3 Października 2014 Mod Team Napisano 3 Października 2014 Dokładnie, pamiętaj, że w przypadku Connexa spinka jest kierunkowa: http://www.forumrowerowe.org/topic/89128-spinka-ktora-strona-spinka-connex/
mklos1 Napisano 4 Października 2014 Napisano 4 Października 2014 W moim przypadku kierunek nie miał znaczenia.
BajkowiecxD Napisano 4 Października 2014 Napisano 4 Października 2014 U mnie nie było problemu z zestaw łańcuch shimano spinka connexa
bobiik Napisano 4 Października 2014 Napisano 4 Października 2014 Zmienienie kierunku spinki nic nie da. Trzeba ja odwrócić. To co bylo na górze ma być na dole ;-)
Mod Team safian Napisano 4 Października 2014 Mod Team Napisano 4 Października 2014 No, to miałem na myśli, kierunkowa, ale w innej osi, źle się wyraziłem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.