Skocz do zawartości

[Łańcuch] Dzwoniąca spinka

MichalMMM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I stało się... napęd zmieniony na 9s i już pierwszy problem. :002: Przy kręceniu korbą na każdym z możliwych biegów słychać dzwonienie z łańcucha, dokładnie co obrót korby. Wcześniej nie miałem spinki i problemu z takimi dźwiękami nie miałem więć podejrzenia padły na spinkę. Łańcuch to HG93 + spinka Connexa. Co może być problemem? Zbyt mało napięty łańcuch i spinka "lata" czy po prostu Connex nie nadaje się do Shimanowskiego łańcucha?

Napisano

Podejrzenia mogą być celne, gdyż miałem podobny problem. Na nowym napędzie spinka cykała gdy przechodziła przez korbę. Uspokoiło się po jakimś czasie.

Napisano

Ten dźwięk nie jest jakiś mocno denerwujący jak strzelanie z korby/sztycy/kasety czy łańcucha ale jednak cisza to cisza. :D Jeszcze jutro przy świetle dziennym sprawdzę, czy dobrze jest spięte - jeśli tak to zostaje, tak jak mówisz, jeździć i może samo ucichnie. :)

Napisano

Ale jeżeli słychać dokładnie co obrót korby, to problem jest raczej z korbą, może krzywe zębatki(?) lub z przerzutką przednią - źle wyregulowana(?).

Żeby cały łańcuch "przeleciał" i spinka ponownie była na zębatce musisz korbą ze 3 razy obrócić przecież.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...