Skocz do zawartości

[Hamulec mechaniczny] Avid BB7 za słabo odbija

Pymyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam hamulec Avid BB7 na tylnym kole. Przełożyłem go 3 dni temu do nowej ramy (Accent Peak), w której prowadzenie jest pod hamulec hydrauliczny zatem linka idzie w pancerzu na całej długości. Problem jest taki, że hamulec bardzo ciężko chodzi. Po wymianie klocków i ponownym założeniu linki, sprężyna ma za mało siły żeby odbić z powrotem. Linka porusza się ze znacznym oporem w pancerzu. Na przodzie opór był mniejszy bo i pancerz krótszy.

Sprężyna hamulca jest cała i ciągnie z taką siłą jak wcześniej, lecz tarcie wytwarzane przez linkę wewnątrz pancerze jest zbyt duże. Mógłbym do pancerze napsikać brunoxa, ale to rozwiązanie pewnie na tydzień, max dwa.

Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu ?

Linka miała jakiś dziwny oplot. Wokół linki na całej jej długości był pojedynczy dodatkowy drucik, który wokół niej owijał myślę, że to mogło być również powodem zwiększonego tarcia. Kupiłem gładką linkę hamulcową bez tego patentu za 2zł, trochę brunoksa dałem do środka i działa jak marzenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...