Skocz do zawartości

[Odnowa]Starego roweru

marcinek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jako że moja mama bardzo lubiła stary rower który przejechał na pewno troche km.

A więc od początku.

Jako że wziąłem się za renowacje tego "gruchota" musze po pierwsze:
-Pomalować go

Teraz pytanie:
​Czy jest jakiś szybszy(tani) sposób na usunięcie starej farby z roweru? Papierem ściernym słabo idzie a i dodam jeszcze że jest to rama stalowa.

Czytałem coś o DOT ale nie wiem czy jest skuteczny

Kolejnym etapem jest założenie części ale to dopiero po pomalowaniu.

i też po malowaniu dam zdjęcie jak mi to wyszło.

Napisano

Polecam szczotki druciane a potem szlif papierem ściernym 500/800/1000 i piaskowanie. DOT jest okej ale dla mniejszych części gdyż musisz daną część moczyć kilka godzin. Do kąpieli ramy potrzebowałbyś kilkadziesiąt litrów DOTa i jakąś sporą wannę :D

Napisano

Dzień 1
Kupiłem płyn do usuwanie lakieru zrobiłem tak jak było napisane na opakowaniu ale niestety po 45 minutach farba nie chciała za bardzo zejść. Więc teraz posmarowałem i zostawiłem na noc. Mam nadzieje że jutro jeszcze będzie lepszy efekt.
Jak na razie efekt jest taki

dsc2758.jpg

dsc2759tmt.jpg

Napisano

Kupiłem coś takiego w miejscowym sklepie i przelałem sobie do szklanego pojemnika. I wyrzuciłem plastykowe opakowanie. Ale to jakis sh*t jest.

Mam rower dawce i myślałem że wszystko przełożę do tego roweru co robie. 

Ale ale nie tak prędko odkręcam suport i patrze...... A tam wianki i myśle sobie o kur...de kolejne koszty.

Patrze też na łańcuch a on w tawocie był cały. więc ciach go do benzynki ekstrakcyjnej. I PATRZE....A on cały zardzewiały.

Więc Marcin majsterkowicz włożył UWAGA! na całą noc łańcuch do odrdzewiacza.

Już wiem że tak więcej nie zrobie. Rano przychodzę odlewam odrdzewiacz i patrze kryształki przypominające śnieg. No to co.. Ciach o w szmatę i wycieram a one za bardzo nie chciały zejść.Więc w ostateczności do nitra go dałem i zeszło ładnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...