walus24 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czy jest w ogóle możliwe połączenie? Czy instalując korbę(shimano), kasetę(sram), manetki (sram). Czy ktoś może ma posiada tego typu konfiguracje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Manetki nic do kasety czy korby nie mają. Istotne są przerzutki ale to zależy pod ilu rzędowy napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Mam manetki srama trigger polaczone obie z przerzutkami shimano i dzialaja idealne Na plus mozna dodac, ze zmieniasz przelozenie nawet przy hamowaniu, w shimano trzeba bylo puscic klamke niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Gripp Sram x0 9rz doskonale działa z nowym XTR dyna sys:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walus24 Napisano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Właśnie kumpel nakierował mnie na srama. Powiedział, że w porównaniu z shimano będą precyzyjniejsze i lżejsze w zmianie biegów (sram x9 wzwyż). Tylko pytanie czy opłaca się inwestować w tego typu napęd. A i zapomniałem o konfiguracji, mianowicie 2x9/10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Sporo racji ma tylko kasetę bierz Shimano a zmieniarki i manetki Sram'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ogólnie ja tam wole kasety shimano i korby także ... uchodzą za lepsze. A już na pewno kasety Ale co do takiego mixa nie ma przeciwwskazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walus24 Napisano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2014 No i teraz dylemat. Chciałem sobie na przyszły sezon zamontować zestaw 2x9. Początkowo padło na shimano (cenowo chyba nawet lepiej bym na tym wyszedł). A czemu kasety srama słabsze? Odnotowuje się na nich większe zużycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Sram nigdy nie robił trwałych korb i kaset w szczególności. Tu się nic nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Napisze tak: minusy: - zasadniczo bywają droższe - bywają miększe ( porównywalne grupy) - na nowych kaseta z wysokiej półki X0 zaobserwowano skakanie nowego łańcucha w kilku przypadkach - są cięższe do ocenienia w trakcie zużywania. plusy: - kasety są w pełni rozbieralne, zamiast nitów jest jedna śrubka ( nie tyczy sie kaset na pająku) - kasety typu X0, XX mają ładne kolorowe pająki - chyba sa lżejsze od shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Właśnie z powodu wysokiej ceny i trudnej dostępnośći kaset 9 XTR powróciłem do kaset Sram X0 (pozostając przy łańcuchu XTR), żadnego pogorszenia pracy napędu nie zauważyłem, co do trwałości to pewnie będzie gorzej, choć XTR też mnie nie zachwycił, a XT to żadna rewelacja ... przerzutka tylna to X0 9 rzędów średni wózek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walus24 Napisano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2014 I teraz juz sam nie wiem Wysłane z mojego LG-E610 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 1 Października 2014 Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Osprzet na kokpit wez srama nie bedziesz zawiedzony, a osprzet staraj sie kupic shimano i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 2 Października 2014 Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Wszystko możesz mieszać oprócz tylnej manetki i tylnej przerzutki. Musza być w przypadku Shimano i Srama ,jednego producenta. Chociaż w niskiej grupie bodajże Sram Rocket można stosować przerzutkę shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 2 Października 2014 Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nie tylko, jest jeszcze sram attack twister i trigger attack, ktore z powodzeniem dzialaja z tylna shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 2 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ja jako wieloletni użytkownik Srama racze drugi raz bym go nie wybrał. Części eksploatacyjne są dużo droższe niż w przypadku Shimano. Mieszanie grup to według mnie też nie najlepszy pomysł. Mojej przedniej przerzutki Shimano jeszcze mi się nie udało tak ustawić, żeby nie ocierała na którymś z przełożeń. A jest to spięte z gripami Srama X.0 8rz. Wolałbym zainstalować od jednego producenta całą grupę i tak jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walus24 Napisano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Czyli Shimano, nie ma co się zastanawiać. Jeśli wytrzymałością się nie wyróżnia, a cenowo wychodzi drożej to się nawet nie zastanawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Października 2014 Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No nie całkiem Shimano, mam porównanie tylnej Shimano XTR i Sram X0, napęd 9-rzędowy, w tym samym rowerze, i napiszę krótko - Shimano jest cienkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 2 Października 2014 Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ze swojej strony mogę polecić Srama. Odszedłem od Triggerów i teraz używam Gripshiftów. Plusem jest mikroindeksacji manetki od przedniej przerzutki. Poza tym raz wyregulowane przerzutki działają bardzo długi czas ;-) Szybkośc zmiany biegów według mnie jest szybsza niż w Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.