Skocz do zawartości

[napęd] wymiana wszystkiego - proszę o doradzenie

asmo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

rozsypało się wszystko suport się zmielił, chcą go rozkręcić pozjeżdżałem gwinty w korbach, w blatach pozjadane zęby przez co przeskakuje łańcuch który i tak już nadaje się do wymiany, tylna przerzutka prawdopodobnie jest delikatnie krzywa,

proszę was doradźcie mi jakie komponenty kupić, na pewno będzie napęd 1xnarazie 8 może później 9 lub 10

blat mam raczej wybrany będzie to HCC 38T lub 36T

Napisano

tak mtb spec hardrock

przedział cenowy nie ustalony (nieograniczone ;-)) dopóki żona nie zajrzy na konto ;-)  tak poważnie na pewno nic z górnej półki ale tez nie badziew

Napisano

dopuki poprawione, sorry za błąd

teraz jakie korby kupić bo szukam na allegro i jakość znaleźć nie potrafię

mufa 68mm i jest mi to jedno co będzie czy to kwadrat czy co innego

Napisano
Napisano

Wszystkie pracują na Hollowtech, więc suport masz taki sam do każdej z tych korb. 

Sam musisz zdecydować jakie chcesz mieć przełożenie napędu (ile zębów), jeżeli to ma być napęd 1x 8/9/.. 67,5

Osobiście brałbym tą która ma domyślnie jeden blat (czyli Zee), bo będzie o te parę (-set) gram lżejsza.

Napisano

Za FSA przemawia jakość... to są wyśmienitej jakości produkty. Ale osobiście zamierzam się przesiąść za jakiś czas na napęd 2x10 więc pewnie wybrałbym z tych Deorkę albo coś odpowiedniego FSA. 

nie ukrywam że ta korba FSA do mnie przemawia najbardziej ze względu na suport w którym podobno można wymieniać łożyska (nie wiem nie znam się)

Jeszcze jeśli o to chodzi.. ogólnie w Hollowtech wymieniasz sam wkład z łożyskami.. tam jest trochę inna konstrukcja niż np. w ISIS albo Octalinku. W tych, które wskazałeś jak to kolega emcinek napisał jest jeden standard. Zerknij choćby tu, a może więcej się wyjaśni - http://szosa.org/topic/1010-mechanizmy-korbowe-oraz-%C5%9Brodki-suportu/ 

Napisano

A co powiesz o tym 

Łańcuch               Connex 10S8

Kaseta                  Deore CS-HG 62 10s                                      

Prze. Przód           Shimano XT M785 2x10 top swing / LUB BEZ do napędu 1x10

Prze.Tył                XT RD-M781 Shadow 10 sgs  / LUB ZEE do napędu 1x10

Korba                   Deore M615 175 40x28t   / do napędu 1x10 zębatka 36T

np. Narrow Wide

Manetki                 XT SL-M782 2/3 10rz   

Do tego klucy do montażu Hollwtech II np 3w1 BITUL polskiej produkcji za 30zł. 

Napisano

kaseta pasuje,

łańcuch pasuje,

przerzutka przód - niepotrzebna

przerzutka tył - zee

manetka - zee

korba - albo deore albo zee

muszę jeszcze poczytać trochę testów i opinii

Napisano

Ja tylko podpowiem żebyś w łańcuchy Shimano się nie pakował - strasznie sie rozciągają i są niewarte swojej ceny. Najlepiej Campagnolo a taniej można znaleźć jakiegoś KMC albo Connexa.

Napisano

dzięki talento259 za podpowiedź, connex też odpada bo podobno hcc go nieprzyjmuje, więc będzie campagnolo narrow

Napisano

ceny też najlepsze ;-)

zostaje jeszcze tylko największy dylemat -KORBA

dostałem jeszcze niezłą propozycje fsa gamma drive za 202 zł ale do tego jeszcze suport, jak wyrzucę wszystkie blaty z fsa i dam 38t to będzie kijowo wyglądać bo były 3 blaty

Napisano

wybór padł na korbę deore fc-m615

przerzutka -zee

łańcuch - campagnolo veloce

i teraz która kaseta 11-36? - cs-hg50, cs-hg62 czy cs-hg-82 tak żeby to się zgrało,

Napisano

z korbą nie ma problemu mam u siebie w mieście dobry sklep z częściami gdzie kupuje graty naprawdę w atrakcyjnych cenach, także na razie kupię z dwoma blatami 38 i 24, mam dylemat tylko z kasetami bo nie wiem czym się różnia oprócz ceny ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...