boogeyman Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Witam, szukam nowych kół: - budżet 350 zł - MTB 26 cali - jazda 50/50 asfalt/teren, 95% wytyczone ścieżki - średnio 200 km tygodniowo - moja waga 76 kg - hamulce V-brake, nie mam zamiaru zmieniać na tarcze - napęd 9rz - obecnie obręcze Alexrims MX18 + piasty noname (brak oznaczeń, łożyska kulkowe z konusami) Z tym małym budżetem i czytając forum chyba sensownym wyborem będą obręcze Alexrims Ace18 i piasty Novatec NT-751 / NT-802. Patrząc po gotowych setach, szprychy CnSpoke i nyple CnSpoke lub Mach1 (jest wogóle jakaś różnica w tej klasie, czy nie ma to znaczenia?). Jest coś innego wartego uwagi w tej cenie? Pozdrawiam
parmenides Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 nie znam Twoich obecnych kół, ale miałem zestaw ace 18 i te same piasty w swoim crossie. Obręcze były oczywiście 28 cali. Do tego miałem lekkie gumy CX i zestaw spisywał się znakomicie na szosie, w lekkiem terenie (ścieżki leśne, polne drogi, szutry) oraz w ruchu miejskim. Zestaw był lekki i zrywny, ale przy tym mocny. Przy obręczach 26'' powinny być jeszcze mocniejsze i pewnie troszkę lżejsze. Te piasty Novateca są bardzo w porządku - nic z nimi nie robiłem przez rok jeżdżenia. Z tego, co pamiętam też płaciłem ok. 350 zeta za komplet kół. A czy to opłacalna zamiana - tego niestety nie potrafię ocenić. pozdr
mapmen Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Jak szerokie opony stosujesz? To dość wąska obręcz jest.
boogeyman Napisano 29 Września 2014 Autor Napisano 29 Września 2014 O to czy zamiana jest opłacalna nie chodzi, obecne koła mają już lekko z 6 lat i stan jest dość średni, raczej nie opłaca się serwisować (tylko proszę nie zagłębiajmy się w ten temat ). Z tego co parmenides piszesz, jeżdżę w podobnym terenie więc też powinno być ok Wagowo też są stosunkowo lekkie (oczywiście w tym przedziale cenowym), miałem jeszcze propozycję Zygda Ride + piasty Deore lecz był to sporo cięższy zestaw, dlatego nie biorę go pod uwagę. @mapmen, obecnie 1.9 (Maxxis Worm Drive) i jestem zadowolony z tego rozmiaru. Przy ewentualnej zmianie nie mam zamiaru kupować większych niż 1.95.
mapmen Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 ACE18 mają niecałe 17mm wewnętrznej szerokosci i 2" to dość szeroko dla nich. To dobre koła, mam takie 28" w rodzinie, ale tam jest opona 1,1"
boogeyman Napisano 29 Września 2014 Autor Napisano 29 Września 2014 Nie pomyślałem o tym... Zapytam trochę przewrotnie, jeśli chodzi o jazdę w górzystym terenie, czy będzie jakaś odczuwalna różnica pomiędzy oponą 1,95 a 2,1? Mówimy oczywiście o jeździe amatorskiej. Pytam, gdyż w przyszłym roku planujemy ze znajomymi rowerowy wypad w góry. Bez szaleństw, kierunek Sowie/Stołowe, ew. Singletrack koło Szklarskiej. Chciałbym wtedy zakupić Kende Koyote 2,1. Oczywiście do tej obręczy nie podejdzie, a 1,95 to będzie już na styk. Na codzień będę miał założonego semislicka 1,9, zastanawiałem się nawet aby nie przejść na 1,75 i myślę że ta obręcz taką oponę przyjmie bez problemu (ale to za jakiś czas, obecne opony mam w dobrym stanie). Jadąc w góry oczywiście nie będę kupował nowych obręczy, lecz teraz mam małą zagwozdkę gdyż w tym budżecie pozostają mi w sumie Rigida Zac 2000, szerokość 19mm. Albo Alexrims DH-19 o szerokości 18mm. Wagowo DH-19 lżejsze o 30g, także chyba skłaniałbym się do nich.
parmenides Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 to są wagowe różnice bez znaczenia. Może nie warto mieszać. Zostań przy tych, które masz i schudnij o 1 kg.
Carbon Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Z racji przejścia na 28"" (też na ACE18) mam do sprzedania 2 szt obręczy 26 z przebiegiem ok. 800 km. Na obręczy widoczne są jeszcze rowki od nowości. Obręcze bez skrzywień czy wgnecień. Waga 421 i 425 g realnie. Obręcze jak najabardziej godne polecenia
beskid Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Zapytam trochę przewrotnie, jeśli chodzi o jazdę w górzystym terenie, czy będzie jakaś odczuwalna różnica pomiędzy oponą 1,95 a 2,1? Mówimy oczywiście o jeździe amatorskiej. Pytam, gdyż w przyszłym roku planujemy ze znajomymi rowerowy wypad w góry. Bez szaleństw, kierunek Sowie/Stołowe, ew. Singletrack koło Szklarskiej. Chciałbym wtedy zakupić Kende Koyote 2,1. Oczywiście do tej obręczy nie podejdzie, a 1,95 to będzie już na styk. Różnica jest ale w kwestii bieżnika. Im bardziej agresywny a zwłaszcza po bokach tym opona staje się szersza. Jeśli idzie o ACE18 26" pod V-ki bo takową posiadam to śmiało zakładaj cokolwiek na 2,1"
mapmen Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Zapytam trochę przewrotnie, jeśli chodzi o jazdę w górzystym terenie, czy będzie jakaś odczuwalna różnica pomiędzy oponą 1,95 a 2,1? Mówimy oczywiście o jeździe amatorskiej. Pytam, gdyż w przyszłym roku planujemy ze znajomymi rowerowy wypad w góry. Bez szaleństw, kierunek Sowie/Stołowe, ew. Singletrack koło Szklarskiej. Chciałbym wtedy zakupić Kende Koyote 2,1. Na góry to chyba szersze gumy ze 2,25" może być więcej, bo daje możliwości jazdy z niskim ciśnieniem. Ale szerokie gumy źle się układają na wąskich obręczach. Masz zresztą http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ o zalecanych szerokościach opon i obreczy
boogeyman Napisano 30 Września 2014 Autor Napisano 30 Września 2014 Ok, dzięki za wszystkie podpowiedzi, zdecydowałem się jednak na DH19, tak dla świętego spokoju
michal13031986 Napisano 19 Stycznia 2015 Napisano 19 Stycznia 2015 witam, dopytam jeszcze tutaj o ACE18 czy pod opony max 1.95 będzie dobra ta obręcz?? czy lepiej brać DH19?
dovectra Napisano 19 Stycznia 2015 Napisano 19 Stycznia 2015 Ace 18 mają swoje plusy są lekkie - stosunkowo mocne, ale jak koledzy piszą to są fele, w sumie atb czyli rekracyjno, trekingowe pod opony 2 cale max. pozdro
michal13031986 Napisano 19 Stycznia 2015 Napisano 19 Stycznia 2015 Ace 18 mają swoje plusy są lekkie - stosunkowo mocne, ale jak koledzy piszą to są fele, w sumie atb czyli rekracyjno, trekingowe pod opony 2 cale max. pozdro Moja jazda to asfalt, polne/leśne drogi. Więc bez żadnych szaleństw. Tak jak wspomniałem max chcę montować 1.95
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.