Skocz do zawartości

[Rower] Ostre Koło by Rolson

Rolson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Jestem nowym użytkownikiem forum. Moja przygoda z ostrym kołem zaczęła się, chyba jak u większości przez styczność z rowerem szosowym. Zafascynowany prostotą wynikająca z braku zbędnych elementów,  powrotem do korzeni kolarstwa gdzie jeżdżono na zablokowanych zębatkach, oraz wolnością, która wynika z prostoty roweru i długo dystansowych tras, pokonywaniem własnych słabości, jak i też szybkiego pokonywania drogi i korków :icon_cool:. Rower poskładałem na bazie roweru szosowego marki Romet "sport". 

Suport: Łożyska maszynowe

Korba: (nic specjalnego) 46 zębów 

Łańcuch: KMC dość wąski 

Widelec: Chromowany 

Mostek: Standardowy ( myślę zad zmianą) 

Kierownica: Oczowalący zielony bycze rogi ( na dniach wymiana na barana) 

Stery, łożyska: Oryginalne

Bieżnia: Wymieniana pod wideł 

Hamulec: Weinmann (tylko w trasy przedni) 

Piasta:  fioletowa Joytech 

Szprychy: białe 

Obręcz: Swift Arriv 43mm Fuksja (dzięki Mardrom)

Opony: 2x CST (dość wysokie, no tak no, za wysokie nie mieści sie w wideł nowe w drodze) 

Zębatka tył: Dostałem do kół  

Napisano

Ależ proszę bardzo :D Idealny w swej prostocie, ciekaw jestem wyglądu z baranem
Otóż i zdjęcia na prośbę rolsona (lekkie problemy techniczne z jego strony):
c6541f086059.jpg
f837944b8d2e.jpg
f1c3175e7ac0.jpg

Napisano

Tak więc, kolejny etap rozbudowy mojego ostrego zaczyna się o 1:00. Mianowicie zamówiłem oponę Kende Koncept do przodu, z kuli widelca, który nie do końca pasuje na starej, no skromnie mówiąc różnica z 4-5 mm, dorwałem od Mardroma mostek, do którego sie nie przyznawał  :thanks: . Wraz z nim usnułem zacny plan dorwania barana praktycznie za free :devil: . Dalsze operacje opisze po dzisiejszych już pracach. 

Napisano

Jak najbardziej aktualne, po prostu wideł zmieniałem wczoraj, i okazało się ze opona nie pasuje, przyjechał sprawę zobaczyć Mardrom, a że miał aparat zorkę 5 to zrobił kilka zdjęć. 

Napisano

Chciałem kupić noski, ale ich nie kupie ze względu na to że niszczą buty, natomiast będę w najbliższym czasie kupował, pedały platformowe ze strapami, jest to bardziej uciążliwe, a z drugiej strony przydatne przy skidowaniu, ponieważ pracuje druga noga wskutek tego naturalnie blokuje się koło łatwiej. Nogi pracują przy całym zamachu korby nie tylko przy opadaniu. Jestem za ! :) 

Napisano

cytuje ;''Jak sie umie na ostrym bez nosków czy wczepów jezdzic to wcale nie są one potrzebne, chociaż jest łatwiej.''

forum umarlo!

Napisano

Jak kto lubi, co kto woli tyle mogę powiedzieć w temacie SPD. Prace posuwają się do przodu mianowicie skróciłem sztycę widelca bo mnie irytowała była zbyt długa, następnie sztyce mostka skróciłem o jakieś 4 cm bo nie chciał się wbić do końca, po części estetyka po części, moja ulubiona pozycja, do której sie przyzwyczaiłem po przejechaniu 700 km, jestem w trakcie szlifowania (tak wiem tak sie nie robi, druciarstwo, fuszera, robienie po kosztach). No cóż rower w trakcie prac nie lubię go u siebie w piwnicy jako mebel, postoi jeszcze z 2-3 dni, ze względu na brak opony, którą muszę wymienić, z uwagi na szosowy chromowany widelec, do którego pasować będzie 700x23c teraz miałem 700x35c na oryginalnym widle z Rometa.  Jeśli coś źle napisałem w wymiarach prosze o poprawienie. JESTEM NOWYM UŻYTKOWNIKIEM FORUM. 

Tu link do filmu z delikatnego zamiatania. I dla nie wierzącego w fakt, że rower jeździ, a jednak :002:  

panaut0lordv

http://kutort213.wrzuta.pl/film/422jVHfyuqm/rolson_delikatne_skidowanie

Napisano

Powiadasz?

Jasne, ja nie mówię, że się nie da. Ale wyobrażasz sobie nagłe hamowanie w ruchu ulicznym bez jakiegoś przypięcia stopy do pedału? 

Napisano

Ja sie pochwale ostatnio przez brak strapów zarysowałem bok kierownicą gościowi, który w korku gwałtownie chciał zmieniać pas z lewego na prawy, spektakularna ucieczka. ;) 

Napisano

I to powód do chwalenia się..? Nie dziwne, że kierowcy mają o rowerzystach taką opinię, jaką mają, skoro oni sami sobie robią taką reklamę...

Napisano

Grooby666 Jeśli choć troszkę, miał byś z styczność z kodeksem drogowy, wiedział byś, że nie była to moją wina, migacz włączany w połowie manewru skręcania, oraz niepatrzenie się w lusterka boczne przy zmianie pasa ruchu jest niedopuszczalne oraz absurdalne jak Twój komentarz :) 

Napisano

Ivan ogarnij sie i zastanow! Przez Ciebie moze stac sie komus krzywda bo pomysli, ze nie trzeba strapow czy tam spd'ow w ostrym. Z drugiej strony wyobrazasz sobie robienie trikow z nogami przymocowanymi do pedalow?

• Mod Team
Napisano

... osobiście sam na rower jakikolwiek bez klików lub koszyków nie wsiadam, bo powrót do platform to dla mnie zawsze trauma i omamoratuja ale jak uczy przykład z góry moszna :)

Nie zachęcam, jeno pokazuję iż nie jest to Absolutna Ostateczna Konieczność... Każdemu w/g potrzeb i upodobań :)

Szacunek...

I.

Napisano

Jesli chcesz jezdzic w miare bezpiecznie na i tak niebezpiecznym napedzie co dla niektorych (pije do tych co sie ucza dopiero) to jest to absolutna ostateczna koniecznosc!

edit: Kolo na filmiku pokazanym przez Ciebie uzywa zupenie innego przelozenia przez co skidowanie jest o trylion razy latwiejsze.

koniec offtop'a, robimy balagan ziomkowi.

Napisano

Zależy też jaka to jest jazda. Jak ktoś sobie spokojnie bujnie po mieście to inna jazda niż śmiganie z kadencją 90 czy 100. I na "niedzielę" raczej mocowania nie trzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...