Skocz do zawartości

[rozmiar koła]wpływ wielkości koła na wynki

Rekomendowane odpowiedzi

A skąd wiesz, że byli szczęśliwi, jak nie było wyboru? :) Osobiście "uległem marketingowi", mam 27.5" i co może się wydawać dziwne, bo przecież "26 to to samo co 27.5", to lepiej mi się jeździ. Większe koło bardzo fajnie wygładza ścieżki nie pogarszając przy tym zwrotności. Można nie lubić 29, czy 27.5, ale ihmo jak ktoś pisze "po co to, przecież 26 było dobre" to ogarnia mnie rozpacz połączona z zażenowaniem. 

A mnie dopada to samo jak czytam takie wywody.

Każdy ma prawo powiedzieć po co nowe rozwiązanie skoro stare było dobre - a tym bardziej ma takie prawo jeśli przetestował i nadal nie leży na klacie z wrażenia.

Mam w pracy całe stado rowerów testowych 27.5, 29, xc, am, enduraków. Niektórzy pracownicy bawią się w mtb więcej lub mniej, startują w zawodach, testówki biedne  jakościowo nie są, więc nie ograniczają ani wagowo ani osprzętowo możliwości poszalenia i do nowego standardu nikt nie zapałał miłością. Nikt nie rozpacza, nie jest zażenowany - owszem jednak jest - gdy pojawia się przedstawiciel dystrybutora i opowiada androny o wyższości Świąt jednych nad drugimi. 

Wielu jest nadal szczęśliwych z powodu posiadania 26tek i nieszczęśliwych z powodu wymuszania na nich miłości do nowych standardów. 

Wielu jest nadal szczęśliwych z powodu posiadania 26tek i nieszczęśliwych z powodu wymuszania na nich miłości do nowych standardów.

Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami. Akurat ja jeszcze jestem w tej komfortowej sytuacji, że moja półka jest wciąż produkowana :) Jednak biznes musi się kręcić, więc trend i parcie na "przesiadkę" się nie zmniejszy. Zastanawiam się, co będzie, gdy sprzedaż wyhamuje (bo nie może rosnąć w nieskończoność) i trzeba będzie znów nakręcić sprężynę. Czy zostanie wymyślony nowy standard, czy może ktoś wpadnie na pomysł, żeby wrócić do 26".

Ja nie mogę się doczekać kół 24" ale nie popularnych 507-xx tylko 520-xx, moim zdaniem byłyby idealne jako tylne przy przednim 26" :002: ja wiem, że to tylko 6,5 mm na promieniu więcej, ale ja bym tam na peeeewno to odczuł, mówię Wam. :teehee: Już widzę te hasła: ultra-zwrotność, potężny pedal-strike, niższa waga, lepsze przyspieszenie etc.

A skąd wiesz, że byli szczęśliwi, jak nie było wyboru?

byl wybor jak najbardziej, rowery z takimi kolami nie sa od dzisiaj. Mi tylko chodzi o fakt jak nie ktorzy na piedestale wyrozniaja wieksze kola i ze na 26 nie da sie jezdzic, no panowie bez jaj. Przede wszystkim pasja i przyjemnosc z jazdy a nie sprzet.

ostatnio zadalem podobne pytanie koledze o nicku rzezniol i mnie oswiecil. Napisal mi madra rzecz. Jesli nie masz nogi i techniki to zawsze bedzie nic nie wyszło .. JA sam ujezdzam 26" , przez chwile probowalem 29" ale zle sie czuje na tym rozmiarze. Technicznie czulem sie o wiele gorzej na tym rozmiarze, a i przy kole 26 nie jestem super dobry technicznie.  Kazde kolo ma swoje plusy i minusy. Jak tutaj jezdze po terenie to juz nie raz mi sie zdarzało z łatwoscia wyprzedzac ludzi na kolach 29. 

Na chwile obecna wiem ze predko z 26 nie zejde a to ze na zawodach jest wiecej 29 no coz. Najwazniejsza kwestia wg mnie jest to na jakim rowerze sie dobrze czujesz.

byl wybor jak najbardziej, rowery z takimi kolami nie sa od dzisiaj.

Ale jaki był wybór komponentów 650B parę lat temu? Praktycznie żaden, fakt, że te standardy nie są od dzisiaj, ale inną sprawą była ich dostępność parę lat temu, także chcąc nie chcąc ludzie i tak byli skazani na 26", bo 650B istniało tylko w katalogu, a 29" ograniczało się do raczkujących maszyn XC.

Oczywiście. Jak ktoś chce, to złoży we własnym zakresie... Ale z półki całego roweru już nie kupi, więc to równia pochyła.

tu się też zgadzam ale co z ludźmi którzy nie złożą roweru a będą chcieli kupić rower za rozsądną cenę na 26 cali, w salonie a tam tylko 27,5 i 29, będzie zmuszony kupić rower z marketu ba tam ciągle ten szajs będzie? bo jakiemuś marketingowiec u widziało się, że pogrzebią 26.  

P.S 

chodzę często do fajnego sklepu bike atelier, i szukałem z ciekawości czegoś sensownego na kolach 26 i nic nie znalazłem maksymalnie cenowo 2500zł z czego pół części do wyj***** wraz z amorem i kołami i wiecie co mi kolo powiedział ze sklepu, że oni tylko na 29 i są mega zadowoleni, i jeszcze mi powiedział, że od 2016 roku merida, giant i jeszcze jakaś tam firma wycofuje całkowicie 26 z oferty a w katalogach na ten rok mają tylko rowery na 26 typu matts  juliet ale tego najniższego pokroju 

• Mod Team

Zaiste, fascynujący poziom dyskusji. Tylko co, to wszystko ma wspólnego z pytaniem, które w temacie postawił założyciel tematu?

@walus24

Choć się nie ścigam i nie jeżdżę z włączonym stoperem, to po przesiadce z mniejszego koła na większe (konkretnie 29") przelotowe prędkości na znanych mi mało- i średnio- zaawansowanych trasach uległy znacznej poprawie. Co za tym idzie, czasy także.

Podobne obserwacje i doświadczenia mają koledzy po korbie, którzy startują w wyścigach wokół komina o puchar wójta i również zamienili koło mniejsze na większe.

Dziękuję. :)

Czytając waszą dyskusję wywnioskowałem jedno. Weź to koło, które najbardziej Ci odpowiada. I w takim razie 26" wydaje mi się rozsądnym wyborem, mimo iż wielu uważa, że to gatunek na wymarciu. Dziękuję wszystkim za udział w tej dyskusji. Wydaje mi się, że nie ma sensu ciągnąć go dalej, ponieważ każdy ma jakąś swoją rację i im dalej będziemy brnąć tym dalej będziemy spierać się kto ma racje tym większy bałagan zrobi się w temacie. Wydaje mi się, że temat może przydać się osobom, które stoją właśnie przed wyborem koła dla siebie. Dlatego mam prośbę do mod teamu o zamknięcie i ewentualne przypięcie tematu w widocznym miejscu. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...