Czeczen Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Witam, przymierzam się do kupna jakichś wygodnych okularów. Będę ich używał na rowerze, prowadząc samochód zarówno w dzień jak i po zmroku, a także na co dzień( jestem chyba bardziej wrażliwy niż inni na światło, bo często muszę mrużyć oczy..). Dlatego też chciałbym, żeby w zestawie było kilka wymiennych soczewek, jedne przyciemnione, a na wieczór do auta transparentne. Nie chcę żeby zmieniały kolor, interesuje mnie tylko przyciemnienie Jeżeli chodzi o wygląd, to nie mam jakichś specjalnych wymagań, ale nie chcę wyglądać jak choinka. Budżet to ok 100-120 zł, moze być trochę więcej, nie mam ściśle określonej kwoty, byle nie za dużo. No chyba, że bardzo się opłaca to mogę trochę dołożyć, ale bez przesady Zerknąłem na allegro, ale tam jest pierdylion ofert które różnią się głównie wyglądem, to jak szukanie igły w stogu siana, więc nie mam żadnych typów. Może ktoś ma coś sprawdzonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A tą polaryzacje to mają mieć wszystkie szkła w zestawie czy tylko te dojazdy po zmroku? Niestety nie ma okularów polaryzacyjnych z zupełnie bezbarwnymi szkłami (przynajmniej za te pieniądze), ale w szarych lub żółtych też da się jeździć samochodem. Także niestety w większości przypadków na allegro nie jest podane, która szkła z zestawu są polaryzacyjne i najczęściej okazuje się, że te najciemniejsze co jest bez sensu jak dla mnie. Komplety, w których więcej niż jedne szkła są polaryzacyjne podchodzą już pod 200 zł... Miałem miesiąc temu podobny dylemat i w końcu kupiłem szare okulary polaryzacyjne do jazdy w nocy za 39 zł (taniej strach kupować, bo może być tylko naklejka "polarized"), a na wiosnę rozejrzę się za kompletem do jazdy na rowerze do 100 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Wiem, że np. endura stingray mają polaryzację i szare soczewki, ale nie wiem czy one by zbyt nie przyciemniały, w końcu to ma być do jazdy po ciemku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Tutaj też o nie pytałem i uprzedzali, że do jazdy w nocy są raczej zbyt ciemne, więc zrezygnowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A więc wychodzi na to, że wymóg "również do jazdy w nocy" odpada. Nie jest to strasznie konieczne, ale nie zmienia to faktu, że by się przydały Trochę teraz o tym poczytałem i widzę, że przezroczyste z polaryzacją to już droga zabawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boxx Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Ja używam okularów marki Arctica. Kupione na allegro za cene 89 pln. Mam je już kilka ładnych lat i bardzo dobrze się sprawują zarówno na rowerze jak i w aucie. Posiadają polaryzację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2014 A czy ktoś ma jakieś zdanie o Arctica S-131 F ? To są fotochromy z polaryzacją, ok 150zł z wysyłką. W sumie to najbardziej by mi pasowały, bo szczerze mówiąc średnio mi pasuje zmienianie soczewek z ciemniejszych na jaśniejsze i na odwrót, a nie interesują mnie jakieś beżowe czy rozjaśniające. Wolałbym dołożyć trochę i mieć fotochromy, ale czy to nie jest trochę naciągane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 A czy ktoś ma jakieś zdanie o Arctica S-131 F ? To są fotochromy z polaryzacją, ok 150zł z wysyłką. W sumie to najbardziej by mi pasowały, bo szczerze mówiąc średnio mi pasuje zmienianie soczewek z ciemniejszych na jaśniejsze i na odwrót, a nie interesują mnie jakieś beżowe czy rozjaśniające. Wolałbym dołożyć trochę i mieć fotochromy, ale czy to nie jest trochę naciągane? ja je posiadam ale mi nie podpasowaly sa z polaryzacja i posiadaja fotochrom. Aktualnie leza i czekaja na nowego wlasciciela jak jestes zainteresowany to pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziek Napisano 28 Września 2014 Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Fotochromy Arctica S-131 F wg mnie nie nadają się do jazdy w nocy. Zgodnie z opisem posiadają kategorię 2-3 i w najlepszym przypadku przepuszczają do 43% światła. Jeśli znajdziesz bryle z polaryzacją i żółtym przyciemnieniem to bym takie brał - one niby wyostrzają światło i są polecane na mgłe. W nocy zapewne jeździ się lepiej w przezroczystych, ale ja nie narzekam na żółte (bez polaryzacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartxt Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Fakt zastosowania polaryzacji sam w sobie ogranicza ilość przepuszczanego światła - tak jest w przypadku filtrów polaryzacyjnych do aparatów. Osobiście nie umiem sobie wyobrazić okularów z polaryzacją do jazdy w nocy - światła jest mało, a takie okulary jeszcze bardziej go ograniczą. No chyba, że istnieją jakieś rozwiązania, o których nie wiem, ale nie spodziewałbym się, że coś takiego występuje w cenach, o których tutaj jest mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Wybaczcie że sie nie odzywałem, ale dopiero od dziś mam dostęp do komputera. Odnośnie jazdy w nocy, napisałem już wyżej, że odpada. Kupiłem dzisiaj te S-131 i zobaczymy. @@Edit ja je posiadam ale mi nie podpasowaly sa z polaryzacja i posiadaja fotochrom. Aktualnie leza i czekaja na nowego wlasciciela jak jestes zainteresowany to pw Haha chyba kupiłem własnie od Ciebie Teraz tak wbijam na forum, patrzę, że masz jakąś propozycję, a to też Koszalin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Hehe dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Zakupiłem okularki S-131F od GIANT84 i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Ciesze sie ze sa ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcTop Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Fotochrom z polaryzacją jest świetny ale na "outdoor". Fotochrom nie działa w samochodzie bo szyba blokuje UV. Do auta najlepsze jest stałe przycmnienie. Na tej stronie masz listę okularów z dobrą polaryzacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.