Skocz do zawartości

[Plecak] Shimano Hotaka 24L 2014 czy Shimano Unzen 15L -który na co dzień?

ketchup91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czeka mnie w najbliższym czasie zakup plecaka rowerowego. Będę go użytkował wraz z standardowo dodawanym bukłakiem do wody na dojazdy do pracy i musi pomieścić następujące rzeczy: klapki, duży ręcznik kąpielowy,żel do kąpieli,koszulkę,bluzę z długim rękawem,butelkę z wodą o pojemności 2L,śniadanko(zazwyczaj cztery bułki),długie spodnie, bokserki, skarpety i ewentualnie coś na nie pogodę- wiatrówkę na rower. i zastanawiam się czy uda mi się to wszystko pomieścić w modelu Shimano Unzen 15L czy lepiej wybrać większy Shimano Hotaka 24L?

Sporo tych klamotów chcesz zmieścić

Od siebie mogę polecić plecaki Deutera,ja mam wersję 18 litrową, którą można powiększyć do 22 i ciężko mi było wepchnąć dużą menażkę i część namiotu.

Także na tyle rzeczy, mogę Ci polecić plecak Deuter Trans Alpine 25. Ma możliwość przytroczenia rzeczy, także najwyżej będą ci skarpetki powiewać na wiatrze ;)

Crissu-wcześniej miałem plecak 4f VERTIC 35L i był za duży, oczywiście nie przeszkadzało mi wożenie tej odrobiny powietrza w nim ale wkurzające jest ocieranie szyją o plecak w czasie jazdy...

a skoro przyszła pora na zmianę zużytego sprzętu to zastanawiam się czy da to wszystko troszkę skompresować.

Akurat dzisiaj  przymierzałem Shimano Hotaka 24(na pusto oczywiście) więc ciężko mi powiedzieć czy dobrze mi będzię leżał ale ma spory zakres regulacji więc całkiem prawdopodobne że będzie okey, a oglądając jego przestrzeń bagażową i porównując z tym co miałem wcześniej to klamoty się zmieszczą, ale będzie dodatkowa bułka na śniadanie już się nie zmieści :teehee: .

Piotreeek- patrząc proporcjonalnie na to o ile się zmniejsza plecak(porównanie mojego starego plecaka 35L z tym dzisiejszym shimano 24L) to faktycznie unzen 15 odpada.

Buno- ten Deuter niczego sobie(przynajmniej na zdjęciach bo na żywo niestety nie miałem okazji) postaram się go dorwać w którymś ze sklepów stacjonarnych w okolicy i zobaczyć co i jak-wykonanie,funkcjonalność itd.Jeśli bedzie na tym samym poziomie co Hotaka to zadecyduje cena

Zmieścisz to wszystko do 15tki jeśli:

- masz 120 cm wzrostu (rozmiar ciuchów)

- bułki mają 5 cm średnicy :)

W praktyce nie ma bata żebyś ten kram zmieścił do 15tki.

Twoje pytania co do odpowiedniego rozmiarowo plecaka są wg mnie dziwne.

Zbierz wszystkie graty które chcesz zabrać w plecaku, połóż w kupie i zobacz ile objętości zajmą. 

Jeśli plecak będzie za mały a Ty nawet upchniesz w nim całą zawartość to dopinając zamki jest ryzyko ich uszkodzenia lub szybszego zużycia.

Tobo- dlaczego dziwne? Mój stary plecak nie dosyć że był za duży to jeszcze był to plecak typowo trekkingowy który raczej średnio nadawał się na rower... ale że się jeszcze nie rozlatywał to używałem go sobie do jazdy rowerowej. W moim przypadku już najwyższa pora na wymianę(materiał zewnętrzny się przeciera i puszcza na łączeniach) a że nigdy nie miałem do czynienia z plecakami projektowanym typowo do jazdy rowerowej to nie wiedziałem czy możne je upchać do oporu bez większego ryzyka(ponieważ w branży rowerowej producenci przywiązują  dużą uwagę do masy komponentów a nie wiem czy takie zabiegi pozytywnie wpływają na plecak jako całość, no wiesz,żywotność itd) tym bardziej że będzie używany 6 dni w tygodniu w okresie marzec/kwiecień-listopad.Może ktoś już takiego używa i mógłby się podzielić opinią związaną z użytkowaniem, no i wiesz przedmioty ot tak ułożone na stole to jednak nie to samo co w plecaku, plecak ma określone gabaryty-wysokość,szerokość,głębokość no i kształt krzywizny zaokrąglenia...

A co do tych bułek to żołądek przykleiłby mi się do kręgosłupa gdyby miały tylko 5cm średnicy :icon_confused:

sredniaq-w sumie nie głupi pomysł,po pracy zasówam do sklepu i sprawdzam czy wszystko się mieści-uwzględniając tylko miejsce na śniadanie :woot: genialne w swej prostocie-nie pomyślałem nawet o tym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...