Skocz do zawartości

[Komplet] Spodnie, rękawiczki, kurtka/bluza

DeithWX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kompletuje odzież na obecną jesienno-zimową pogodę, generalnie z rana temperatury 5-10 stopni, po południu jakieś 20-25 (może). Jak dotąd udało mi się wybrać:

- spodnie endura hummvee zip-off

- rękawiczki (wcześniej znalazłem jako polecane) bodajże singletracki (też endura), koniecznie z palcami, bo nie chcę żeby mi odpadły w pewnym momencie :P

- Nad kurtka/bluzą jeszcze głęboko się zastanawiam, widzę że przoduje Rogelli, ale co osoba to inny model polecany; problem jest też z dostępnością, bo chciałbym przymierzyć przed zakupem, mam dziwne proporcje ciała które wstrzeliwują się gdzieś w XS - M, ale czasami nawet M jest za małe (wiadomo jak to z rozmiarówkami bywa)

Nie jestem jednak pewien jak z oddychalnością takiego zestawu, nie planuję jeździć rekraacyjnie, do pracy mam jakieś 4km ale staram się pokonać ta trasę jak najszybciej, po pracy jeżdzę 20km dość wietrzną trasą. Czy te spodnie mają dobra oddychalność czy po prostu folia? Pod kurtkę oczywiście mam odzież termiczną, na szyje pewnie chusta, nie planuje jeździć w jakieś wielkie ulewy, ale wiadomo - pogoda w kratkę więc lepiej za bardzo nie przemoknąć. Budżet ciężko mi określić, wiem że tanio nic dobrego się nie dostanie, wstępnie chciałem się zmieścić w 500zł ale jest to nierealne więc generalnie - nie musi być super budżetowo, ale z rozsądkiem (zanim ktoś poleci mi softshelle za 700zł).

Napisano

[...] z rana temperatury 5-10 stopni, po południu jakieś 20-25 (może).[...]

- spodnie endura hummvee zip-off

[...]

do pracy mam jakieś 4km ale staram się pokonać ta trasę jak najszybciej, po pracy jeżdzę 20km dość wietrzną trasą. Czy te spodnie mają dobra oddychalność czy po prostu folia?[...]nie planuje jeździć w jakieś wielkie ulewy, ale wiadomo - pogoda w kratkę więc lepiej za bardzo nie przemoknąć.

Mam poprzednią wersję (bez zamka i z zatrzaskiem zamiast guzika) i te spodnie słabo radzą sobie z utrzymywaniem temperatury i kompletnie nie radzą sobie z deszczem (ale nie używałem uszczelniacza podczas prania tylko niewielką ilość proszku). Lepszym rozwiązaniem wydają sie być singletrack II. Są trochę cieplejsze (materiał ogólnie ten sam, ale na kolanach masz kordurę która lepiej izoluje od chłodu. W porównaniu ze starszą wersją obecna wersja wydaje sie jakby cieńsza, ale i tak jest to sprawdzony model. W tych spodniach jeździłem od -18C (zakładałem ocieplacze na kolana) aż do +30C (można rozpiąć otwory wentylacyje, a twoje nogi dalej są chronione od krzaków i pokrzyw, czego nie można powiedzieć o odpinanych nogawkach). Pytałeś się czy ten materiał to folia - nie, to nie jest folia, ale dobrze jest mieć w plecaku parę overthrausers które są wodoszczelne i wted nawet ulewa ci nie będzie straszna.

Napisano

Tu jest duży wybór kurtek, na pewno znajdziesz coś dla siebie:

http://www.goreapparel.co.uk/bike/mens/jackets-vests/gbw-men-geartype-jackets,default,sc.html

Wybór zawsze jest duzy, ale z kurtkami jest różnie i wolę wybrac taka, która już ktoś sprawdzał

@Tofi: No właśnie czytałem recenzję starszego modelu spodni endura, zależało mi na odpinanych nogawkach, bo w tych singletrack zastanawia mnie czy nie występuje problem - rozepnę otwory wentylacyjne, skończę z nogawką w łańcuchu.

Napisano

Trochę bump, ale z kurtek zastanawiam się nad gridlockiem? W jakich temperaturach najlepiej się sprawuje? Bardziej mi zależy jak sobie radzi w za wysokich, czy robi się sauna. Recenzja jaką znalazłem mówiła o niskich temperaturach oscylujących w okolicach 0, jak to jest przy 15? Chyba jednak lepiej bluzę, FS260?

Napisano

Mam tą bluzę, trzeba dobrze dobrać wartstwy. Używalem dotychczas w nocy i w chlodniejsze dni, od 20°C do 6°. Czasem jest ok a czasem spływam potem i marzne. Przedni panel slabo oddycha, ale wiatr też blokuje, nawet jak jestem spocony to nie mam uczucia przewiewania. Dla mnie ok do spokojniejszej jazdy. Przy 80% hr i większej prędkości średnio się sprawdza. Co do podwiewania z boku to tylko raz mi to dokuczało. Gdyby była setkę tańsza to byłbym zadowolony, za 300zł spodziewalem się czegoś lepszego. Jest to moja pierwsza bluza i porównanie mam żadne.

Napisano

Mam bluze rogelli TREVISO lekko ocieplana, zakladam ja na koszulke termo i nawet przy temp ponizej 10 jest ok. Jest cieplo i sucho czasmi na to zakladam jeszcze kurtke rogelli nelson ktora sklada sie w kostke i zawsze jest ze mna. Dla mnie ten zestaw jest idealny, nie wiem jak bedzie w zime pewnie bede musial cos dokupic

Napisano

Jeśli masz na myśli tę bluzę:

http://www.endurastore.pl/bluza_fs260_pro_jetstream_iii,26,294.html

to zdecydowanie odradzam. 

Miałem ją i sprzedałem po kilku jazdach. Był to jeden z moich najgorszych zakupów rowerowych.

Mam od 2-3 lat wcześniejszu model, bez III, i to jeden z najlepszych zakupów rowerowych. :)

Bluza jest świetna - nie jest za ciepła (jak MT500), lepiej chroni podczas jazdy/zjazdu przez zimnym wiatrem (przód jest wiatrochronny), zajmuje mało miejsca w plecaku. Jedyny minus, to to, że jest delikatna - słabo znosi wąskie single zarośnięte drzewami lub ewentualną glebę. Gorzej też sprawdza się na postojach albo wyciągu, bo tył jest cieniutki (tu zdecydowanie wygrywa MT500).

Używam jej od 2-3C (z bielizną termo) do nawet 15-20C (z cienką koszulką rowerową).

Opisałem juź ją tutaj:

http://www.solar.blurp.org/ciuchy_zimowe.html

Napisano

Dlaczego odradzasz? Co z nią jest nie tak? Sam zastanawiam się nad zakupem tej bluzy. 

Nie wiem jak poprzednie wersje tej bluzy, ja wypowiadam się na temat najnowszej wersji, którą posiadałem.

Panel przeciwwietrzny  wygląda dokładnie jak cerata i taką ma oddychalność. Do tego jest go bardzo mało i efekt jest taki, że z przodu

-przy intensywniejszej jeździe- jest się zlanym potem, a po bokach zawiewa zimnem.

Pocę się raczej mało, ale w tej bluzie przód tułowia dosłownie spływał potem, po zdjęciu kurtki na przednim panelu od środka 

stała woda.

Mam jeszcze dwie podobne koncepcyjnie kurtki (przód przeciwwietrzny, tył oddychający):

Altura Transformers

http://www.wiggle.co.uk/altura-transformer-convertible-windproof-jacket-2012/

którą kosztowała podobnie jak Endura, ale spisuje nieporównywalnie lepiej i w/w problemy wogóle nie występują

i Sportful Flandre

http://www.sportful.com/Root/Cycling/Jerseys/Fiandre-Light-Wind-Jersey/p/110126714A

która co prawda kosztowała prawie dwa razy więcej niż Endura, ale Endura w porównaniu z tą bluzą (przepraszam posiadaczy FS 260, ale napiszę wprost) to -pod każdym względem- nędzna szmata.

Jedyna  zaleta  FS 260 niezły krój.

Rozumiem, gdyby ta bluza Endury kosztowała 50 zł, to nie byłoby o co się czepiać, ale za taką kwotę, jest to -najdelikatniej rzecz ujmując-

totalna pomyłka.

Napisano

W takim razie musieli coś zmienić. Co jest smutne, bo gdy moja umrze, będę musiał szukać czegoś innego...

A u mnie przód wygląda jak zwykły materiał. Nie blokuje 100% wiatru - czuć leciutkie przewiewanie. Ja pocę się dość mocno, ale nigdy nie byłem w niej zlany potem - moim zdaniem oddycha naprawdę dobrze. Lepiej niż bluza MT500.

Napisano

Mam bluze rogelli TREVISO lekko ocieplana, zakladam ja na koszulke termo i nawet przy temp ponizej 10 jest ok. Jest cieplo i sucho czasmi na to zakladam jeszcze kurtke rogelli nelson ktora sklada sie w kostke i zawsze jest ze mna. Dla mnie ten zestaw jest idealny, nie wiem jak bedzie w zime pewnie bede musial cos dokupic

Z dostępnością generalnie Rogelli ew. tego modelu zawsze jest tak ciężko u nas w kraju? Wolałbym przymierzyć przed zakupem

Napisano

Ja sie sugerowalem wymiarami zawsze nosze L w tym przypadku xl jest dobry dla mnie jest ok dlatego polecilem, cena-jaksc to chyba najleprza firma

Napisano

Nie wiem jak poprzednie wersje tej bluzy, ja wypowiadam się na temat najnowszej wersji, którą posiadałem.

Panel przeciwwietrzny wygląda dokładnie jak cerata i taką ma oddychalność.

Nie do końca, jeśli dmuchając na szybe przez panel ta paruje to jednak coś tam oddycha. W ostatnich dniach, jeżdżąc w nocy przy ok 10°C wracalem suchy, nie zmarzniety, nie przewiany.
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem Rogelli Treviso, pod to koszulkę termo i przy dzisiejszej pogodzie we Wro jechało się przyjemnie, jeszcze będę musiał sprawdzić przy porannych temperaturach, ale przewiduję, że też będzie ok.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...