MrJotun Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Witam serdecznie, Otóż poczytalem troche nt. amortyzacji w rowerze i wiem ze nawet najproszty amor przydaloby siie ustawic. Jako ze zaczynam swoja przygode z dwoma kolami nie za bardzo wiem jak w miare ustawic moj amorek - wiem juz co to SAG ale do konca jak powinno sie poprawnie ustawic. Czy moglby ktos po kolei w krokach napisac jak sie do tego zabrac? Jezdze glownie po lesie , takie XC poniekad i wyczytalem ze SAG powinien byc ok 20%. Moj amor to SR Suntour XCR RO 100mm model 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 (edytowane) Czyli początkowo amor powinien uginac się na 20 mm. Ubierz sie tak jak zazwyczaj na rower,załóż opaskę zaciskową chyba że masz dedykowaną gumkę na goleni,niech ktoś przytrzyma kierownice ty siadasz delikatnie na rower całym ciężarem nastepnie delikatnie zsiadasz z roweru i mierzysz ile mm ugioł sie amor. Tak regulujesz żeby mieć ok 20mm ugiecia -sagu. Edytowane 26 Września 2014 przez jahoo84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Takie rzeczy z amorami powietrznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 (edytowane) Dodam jeszcze że na dole w XCR masz pokretło od tłumienia odbicia którym też warto się pobawić i jego działanie jest dużo wyraźniejsze niż tego od SAG/naprężenia. Nie ma tu uniwersalnej zasady, kręcisz aż osiagniesz kompromis pomiędzy niebiciem po rękach a nie zapadaniem się na szybkich seriach przeszkód. Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty! Edytowane 26 Września 2014 przez dran2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 @qrczakzul Bzdura. Mam tylko nadzieję, że to skrót myślowy i miałeś na myśli tanie widelce ze sprężynami, gdzie regulacja napięcia rzeczywiście nie chce działać. @dran2 Ale nie w wersjach LO i RL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJotun Napisano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Dzieki za odpowiedzi Panowie!@dran2 : Nie ma u mnie tlumienia odbicia niestety... Czyli zeby uscislic: 1. zakladam zipa na golen i zsuwam do uszczelki 2. delikatnie siadam na rower i przyjmuje pozycje taka jak podczas jazdy - amor sie ugina o jakis odcinek 3. delikatnie zsiadam z roweru 4. jesli jest ok 20mm nic nie ruszam , jesli jest wiecej niz 20mm to krece w strone + zeby utwardzic , jesli mniej niz 20mm to w strone - zeby zmiekczyc. Czy dobrze rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A sorry, myślałem że we wszystkich w tym roku dali. A z SAGiem dobrze mówisz. Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 4xtak :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi