marcinek1992 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Witam Mój rower przejechał bez żadnego szwanku ponad 5 tysięcy kilometrów. I teraz nie wiem co mu dolega. Kiedy jade sobie spokojnie wszystko jest dobrze, ale jak już trochę depnę w pedały coś mocno pyka. Teraz jest pytanie co jest tego przyczyną? Suport czy może łańcuch. Jak to sprawdzić? Aby sprawdzić zużycie łańcucha potrzebuje specjalnej miarki. Tylko czy jest ona nie zbędna? Ja tej miarki nie posiadam. Co mam zrobić aby sprawdzić jego zużycie? Jako że nie jesteście Jasnowidzami ani wróżbitą Maciejem prosze napisać co mam dołączyć aby wykluczyć 1 albo 2. Dane napędu: Słyszałem coś o sprawdzeniu zużycia na linijce 30 cm i sprawdzałem to jest on wyciągnięty. Ale nie wiem dokładnie czy ta metoda jest dobra. Czekam na każdą odpowiedz. Pozdrawiam
pplol112 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Wydaje mi sie ze trzeba zaczac od suportu, rozkrecic zobaczyc co i jak
Shiryu Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Mooooment. Ponad 5000 km na jednym łańcuchu? To i tak cud, że jeszcze nie przeskakuje na kasecie. Porób zdjęcia kasety i wrzuć tutaj, albo do tematu o ocenie stanu napędu.
paziek Napisano 27 Września 2014 Napisano 27 Września 2014 Ja na swoim pierwszym rowerze przejechałem 9k km bez zmiany napędu. Dopiero jak zaczął mi konkretnie przeskakiwać to się zainteresowałem... nową kasetą. Oczywiście po wymianie nigdzie nie pojechałem. ;P Ale wracając do tematu: - czujesz te pykanie, czy tylko słyszysz? - pyka tak samo na każdym biegu kasety oraz korby? - pyka niezależnie na który pedał ciśniesz? - pyka nawet jak podniesiesz tyłek z siodła? - napęd czysty? poka focie napędu (kaseta, korba, tak aby było widać zęby) - czy czujesz luz w korbie? W sensie złap sobie za ramie korby i potarmoś na boki - czy się rusza względem ramy roweru?
marcinek1992 Napisano 30 Września 2014 Autor Napisano 30 Września 2014 Dziękuje za odpowiedzi. Doszedłem do wniosku że to jednak suport i tak samo powiedziała mi też 1 osoba więc kupiłem wszystkie narzędzia:Imbusy długie-15zł Długie przedłużenie do mocniejszej siły odkręcania/dokręcania-20zł narzędzie do odkręcenia suportu-30zł narzędzie do odkręcenia ramion korby 16zł Razem wydałem około 80zł Moja mina jak nie mogę odkręcić jednej ze stron suportu-bezcenna... Lewe ramie korby (bez zębatek) zeszło bez żadnych przeszkód natomiast prawe ramie ładnie zdjąłem ale już nie mogę go odkręcić. Albo klucz jest za krótki albo coś jest nie tak. Wie ktoś może jaka jest przyczyna Kupiłem jeszcze łańcuch bo w sklepie powiedzieli mi że ten co mam jest juz zużyty do 0,75 i możliwe że kaseta przyjmie nowy łańcuch wiec bez chwili zastanowienia kupiłem pierwszy lepszy łańcuch pod 9 speeda i jutro go zakładam. Tylko jak odkręcić prawą strone suportu??
marcinek1992 Napisano 1 Października 2014 Autor Napisano 1 Października 2014 Odkręcone. Suport ładnie się kręci. Miał trochę piachu więc oczyściłem go i zamontowałem ponownie. Może jeszcze trochę przejeździ. Dzisiaj dodam zdjęcia kasety + korby. To jest zębatka na której jeżdzę czyli środkowa. Wg mnie nie wygląda jeszcze najgorzej. Ale niech ktoś bardziej ogarnięty w temacie się wypowiehttps://drive.google.com/file/d/0B_Tk7MLYboAXUldWU3dBRVRPamc/view?usp=sharing Łańcuch kupiony i zostaje wymieniony na hg-53 później dodam zdjęcie kasety.
rodszyld69 Napisano 1 Października 2014 Napisano 1 Października 2014 Zębatka jeszcze trochę pojeździ No może trochę więcej niż trochę
marcinek1992 Napisano 1 Października 2014 Autor Napisano 1 Października 2014 Dziękuje za ocene. Kupiłem łańcuch HG-53 i otwieram go dziś i jest taki lepki. Czy mam go do benzyny wlozyc czy zalozyc go na rower? Wg mnie to jest on za lepki i bedzie cały brud zbierał. Czy nowy łańcuch jest dopasowany czyli tylko zakładam i już czy może trzeba go skrócić?
rodszyld69 Napisano 1 Października 2014 Napisano 1 Października 2014 Nie czyść go w żadnej benzynie jedynie to go trochę pociągnij przez jakąś szmatkę. Jeśli łańcuch kupiłeś do napędu 9 rzedowego to nic nie trzeba skracać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.