Skocz do zawartości

[Korba] Wigry 2, ocierająca korba o osłonkę na łańcuch

MichalMMM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od kilku dni restauruje Wigry 2 z 78 roku i po złożeniu korby napotkałem pewien problem... Przy kręceniu korbą ociera ona o osłonkę na łańcuch. Wszystkie części, które były w suporcie/korbie są na swoim miejscu. Wydaje mi się, że korba powinna wystawać bardziej w prawo a u mnie wystaje bardziej na lewo. Pomoże ktoś?

Napisano

Suport rozkręcałem, dałem też nowe łożyska na wszelki wypadek.
Dodaje zdjęcia jak to teraz wygląda. Brakuje jakieś pół centymetra/centymetr z prawej a z lewej jak widać jest za dużo... no i linia łańcucha wychylona też o jakieś 0,5/1cm

post-178407-0-17904900-1411670954_thumb.jpg

post-178407-0-69126000-1411670955_thumb.jpg

Napisano

Wszystko zrobione tak jak w poradniku co podesłałeś... teraz tak myślę, że może za mocno skręciłem całośc i jeden wianek scisnąłem a on docisnął prawą strone bliżej ramy a lewa automatycznie wychyliła się z drugiej... No nic, zostaje rozebrać znowu całość i ponownie złożyć. 

Napisano

Suport rozkręcałem, dałem też nowe łożyska na wszelki wypadek.

Dodaje zdjęcia jak to teraz wygląda. Brakuje jakieś pół centymetra/centymetr z prawej a z lewej jak widać jest za dużo... no i linia łańcucha wychylona też o jakieś 0,5/1cm

Coś mi wygląda, że odwrotnie włożyłes oś suportu.

Rometowskie suporty wyglądaja tak:

156777933_1_261x203_suport-os-romet-waga

Zwróć uwagę na długosci gwintów. Z jednej strony masz krótki gwint. Dokręcasz konus do oporu i ta strona idzie na stronę przeciwną do napędu. Od strony zebatki idzie dłuższy gwint, nakrecasz na niego konus, potem idzie podkładka z ząbkiem i nakrętka kontrująca. daj zdjęcie suportu od strony przeciwnej od napędu. Nie masz tam czasem nakretki kontrującej (tak cos wyglada na zdjęciach z garażu)

• Mod Team
Napisano

Z tego co widze, to standardowa korba ze zintegrowaną osią, jeżeli przez montażem było ok, to tylko coś z suportem nie tak może być :P Jeżeli to inna korba, ewidentnie nie stąd :P

Napisano

Coś mi wygląda, że odwrotnie włożyłes oś suportu.

Rometowskie suporty wyglądaja tak:

156777933_1_261x203_suport-os-romet-waga

Zwróć uwagę na długosci gwintów. Z jednej strony masz krótki gwint. Dokręcasz konus do oporu i ta strona idzie na stronę przeciwną do napędu. Od strony zebatki idzie dłuższy gwint, nakrecasz na niego konus, potem idzie podkładka z ząbkiem i nakrętka kontrująca. daj zdjęcie suportu od strony przeciwnej od napędu. Nie masz tam czasem nakretki kontrującej (tak cos wyglada na zdjęciach z garażu)

Te łożyska nie są odwrotnie założone :icon_question:  Kulki powinny chyba iść w stronę misek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...