MichalMMM Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Od kilku dni restauruje Wigry 2 z 78 roku i po złożeniu korby napotkałem pewien problem... Przy kręceniu korbą ociera ona o osłonkę na łańcuch. Wszystkie części, które były w suporcie/korbie są na swoim miejscu. Wydaje mi się, że korba powinna wystawać bardziej w prawo a u mnie wystaje bardziej na lewo. Pomoże ktoś?
rodszyld69 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Pytanie czy rozkręcałeś suport i czy oś założyłeś poprawnie Sprawdź jak idzie linia łańcucha jak idzie dobrze to może ramię korby jest krzywe albo wina osłony.
MichalMMM Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 Suport rozkręcałem, dałem też nowe łożyska na wszelki wypadek.Dodaje zdjęcia jak to teraz wygląda. Brakuje jakieś pół centymetra/centymetr z prawej a z lewej jak widać jest za dużo... no i linia łańcucha wychylona też o jakieś 0,5/1cm
MichalMMM Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 Tak, po jednym łożysku na strone włożonym w miskę, identycznie jak na zdjęciu.
rodszyld69 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Może źle dobiłeś ten suport, jak przedtem było ok to znaczy przy montażu coś źle zrobiłeś. Tu masz opis montażu starej korby zobacz moze coś Ci umkneło
MichalMMM Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 Wszystko zrobione tak jak w poradniku co podesłałeś... teraz tak myślę, że może za mocno skręciłem całośc i jeden wianek scisnąłem a on docisnął prawą strone bliżej ramy a lewa automatycznie wychyliła się z drugiej... No nic, zostaje rozebrać znowu całość i ponownie złożyć.
MichalMMM Napisano 28 Września 2014 Autor Napisano 28 Września 2014 Prawdopodobnie winna jest krzywa korba, czyli tak jak przypuszczałeś Rodszyld. Na razie osłonkę lekko zmodyfikowałem i pobawiłem się mocowaniami i nie obciera.Rower prawie na finiszu, można już go oblookać w garażu -> http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/5692-romet-wigry-2/
Garlock Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Suport rozkręcałem, dałem też nowe łożyska na wszelki wypadek. Dodaje zdjęcia jak to teraz wygląda. Brakuje jakieś pół centymetra/centymetr z prawej a z lewej jak widać jest za dużo... no i linia łańcucha wychylona też o jakieś 0,5/1cm Coś mi wygląda, że odwrotnie włożyłes oś suportu. Rometowskie suporty wyglądaja tak: Zwróć uwagę na długosci gwintów. Z jednej strony masz krótki gwint. Dokręcasz konus do oporu i ta strona idzie na stronę przeciwną do napędu. Od strony zebatki idzie dłuższy gwint, nakrecasz na niego konus, potem idzie podkładka z ząbkiem i nakrętka kontrująca. daj zdjęcie suportu od strony przeciwnej od napędu. Nie masz tam czasem nakretki kontrującej (tak cos wyglada na zdjęciach z garażu)
Mod Team Puklus Napisano 29 Września 2014 Mod Team Napisano 29 Września 2014 Z tego co widze, to standardowa korba ze zintegrowaną osią, jeżeli przez montażem było ok, to tylko coś z suportem nie tak może być Jeżeli to inna korba, ewidentnie nie stąd
Garlock Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 A faktycznie, Wigry miał oś zintegrowaną. Czyli to nie jednak nie odwrotnie założona oś.
rodszyld69 Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Coś mi wygląda, że odwrotnie włożyłes oś suportu. Rometowskie suporty wyglądaja tak: Zwróć uwagę na długosci gwintów. Z jednej strony masz krótki gwint. Dokręcasz konus do oporu i ta strona idzie na stronę przeciwną do napędu. Od strony zebatki idzie dłuższy gwint, nakrecasz na niego konus, potem idzie podkładka z ząbkiem i nakrętka kontrująca. daj zdjęcie suportu od strony przeciwnej od napędu. Nie masz tam czasem nakretki kontrującej (tak cos wyglada na zdjęciach z garażu) Te łożyska nie są odwrotnie założone Kulki powinny chyba iść w stronę misek.
Mod Team Puklus Napisano 29 Września 2014 Mod Team Napisano 29 Września 2014 Tak, na tej fotce "wianki" powinny być zamienione miejscami
MichalMMM Napisano 29 Września 2014 Autor Napisano 29 Września 2014 Byłem w rowerowym z korbą i przymierzałem do nowej. Rożnica jest spora, prawdopodobnie skrzywiłem podczas szlifowania.
rodszyld69 Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Korby do "składaków' nie są zbyt drogie TA powinna być dobra.
MichalMMM Napisano 29 Września 2014 Autor Napisano 29 Września 2014 Na razie kompletuje nowy napęd do Meridy, jak trochę kasy zostanie to zamowie. Pomyśleć, ze w "moim" serwisie chcą za samą prawą 30zł. :/
rodszyld69 Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Muszą z czegoś opłacić czynsz, sklepy internetowe mają mniejsze koszty utrzymania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.