chudeusz09 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Witam. Niedawno zakupiłem oświetlenie do roweru. Na tył walle, na przód scream 170DL (500). Uczciwie trzeba przyznać, że o ile do walliego zastrzeżeń nie mam to lampka na przód nie była "zakupem życia". Nie żebym uważał, że to wyrzucone w błoto pieniądze. Lampka świeci całkiem przyzwoicie i jest dobrze wykonana. Jedynym (jak na razie) problemem jest zbyt duże skupienie światła. Czy da się coś na to poradzić? Może wymiana tej soczewki coś zmieni w tej kwestii? Jeśli tak to na jaką? Jak ktoś miał styczność z takim "tuningiem" to pewnie wie co z czym się je. Będę wdzięczny za sugestie.
rambolbambol Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Najlepszą modyfikacją Screama, jaką możesz zrobić jest jego sprzedanie i zakup Convoy S2. Wyjdzie i taniej i efektywniej. Najtańsze niemodowane S2 na XML kupisz w chińskich sklepach wysyłkowych już za 40-50zł. Będą i tak o kilka klas wyprzedzały Mactronic Scream.
chudeusz09 Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 No fajnie, dzięki .... Tylko trochę nie w temacie....
rambolbambol Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 To tak, żebyś nie miał wątpliwości, że Scream to raczej słaba i droga zabawka: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13282 Możesz do Scream zrobić moda na ogniwo 18650 i to chyba wszystko: http://www.forumrowerowe.org/topic/123894-modernizacja-foto-relacja-adaptacja-lampki-mactronic-scream-na-ogniwo-li-ion/
chudeusz09 Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 Nie twierdzę, że to najlepszy zakup na świecie. Pytam tylko czy da się coś zrobić żeby bardziej "rozproszyć" strumień światła? Wiem, że są lepsze latarki ale nie w tym rzecz. To jakby na pytanie "jak usprawnić swojego opla?" ktoś odpowiedział "sprzedaj i kup VW". Nie chcę zmieniać latarki tylko pytam czy da się coś poprawić. Ot cała filozofia... Na allegro są jakieś soczewki/kolimatory i inne takie wynalazki ale sam nie wiem czy coś to pomoże. Dlatego pytam Was.
cervandes Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 O, mój temat ze światełek wypłynął Tak, modowałem screamy i tak, poszerzałem skupienie, ale w wersji 243lm, bo ona ma jedną soczewkę. Cała zabawa polegała na przesunięciu soczewki bliżej led. Wykręciłem jeden z pierścieni aluminiowych między soczewką a ledem, w rezultacie zrobił się lekki luz. Zniwelowałem go docinając gumową uszczelkę i umieszczając ją między soczewką a zewnętrznym pierścieniem. Ale jak jest w 500lm (która defacto 500lm wcale nie ma!) to nie pamiętam, tam jest więcej elementów... No i pamiętaj, że jak rozszerzysz skupienie wiązki, to drastycznie spadnie jej jasność. Dras-tycz-nie! To była naprawdę dobra rada - pogoń Screama i zamów choćby z Chin S2. Będziesz Pan zadowolony!
chudeusz09 Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 Rozumiem, że wymiana samej soczewki nic tu nie zmieni? Jedynie zbliżenie do źródła światła?
rambolbambol Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Nawet jeśli podejmiesz się wymiany soczewki, to efekt może być co najwyżej mierny. Z Mactronic Scream nie zrobisz niczego sensownego. Czemu uparcie oponujesz nad Screamem, skoro możesz go sprzedać i taniej kupić coś o kilka klas lepszego? Do zabaw w wymianę soczewek i szkieł ludzie polecają Convoy S2+ lub S3. Też się powoli przymierzam do zmiany S2 na takie coś.
chudeusz09 Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 Pytam, bo zwyczajnie scream'a posiadam. Skoro twierdzicie, że nie da się nic więcej z tego wycisnąć to trudno. Ilość światła jest dla mnie wystraczająca, jedynie przydałoby się je "rozszerzyć" stąd pytanie o ewentualne możliwości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.