dawid1110 Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Witam Na zime mam taki oto plan: zbudowac sobie nowy rower na podstawie nowych czesci i czesci uzytych z starego roweru Rama : http://allegro.pl/rama-leader-fox-evolution-nowa-2-lata-gwarancji-i4616466054.html Amorek : Suntour Raidon Korba : Suntour V3 Hamulce: na razie Promax z starego roweru Przerzutka przod : Shimano Acera Tyl: Alivio ( prawdopodobnie) Co myslicie wyrobie sie w ok 1000 zl z takim zestawem?? W przyszlosci planuje zmiane na 8- rzedowy naped, hamulce tarczowe, oraz nowe kola. Czy ta rama bedzie dobrze pasowala do tego amorka? I co jeszcze mi doradzicie ?
FiFiAk Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Rama spoko, ja mam z poprzedniego rocznika 18" i super się sprawuje, ale w tym roku jest chyba nieco cięższa Z doświadczenia powiem, że ciężko Ci będzie złożyć dobry sprzęt do tej ceny. Najlepiej zrób rozpiske wszystkich części i załóż kwote jaką możesz wydać na każdą z nich. Jakimi częściami dysponujesz ze starego roweru? Amor będzie pasował jeśli rura sterowa jest odpowiedniej długości, najlepiej zmierz ile ma.
Roonin Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 No rama znana, sporo ludzi buduje na niej rowery. Design poprawili bo stare miały paskudne malowanie. Ot rama jak rama, za tą kasę rozsądna propozycja. Co do tego tysiąca to będzie problem bo Raidon to tak ponad 700. Jeśli mam coś doradzić to nie pakował bym się w starego Raidona, jak już to 2014. Po prostu to taki troszkę odpowiednik starego Epicona. Starsze Raidony nie grzeszą płynną pracą. Nie są złe jeśli chodzi o trwałość ale praca średnia. Kolega z którym przecieram okoliczne szlaki ma ten amorek i też mówi że kultura pracy mogła by być lepsza. Pamiętaj że to ma być w miarę solidna podbudowa pod nowy rower, żebyś nie pluł sobie w brodę.
Roonin Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Lepiej. Baza pod nowy rower powinna być w miarę solidna. Epicon nawet ten starszy pracuje naprawdę zacnie.
FiFiAk Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Z tym że używany epicon + nowa rama lf to już około 650zł. A gdzie reszta?
Roonin Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Skromnie to policzyłeś Większość przekłada (na razie) z przerzutkami (może) obleci. Ja bym jednak obstawał przy tym że Raidon albo tegoroczny albo starszy Epicon.
dawid1110 Napisano 24 Września 2014 Autor Napisano 24 Września 2014 no ja celuje zeby przelozyc jak najwiecej a skupic sie na ramie i amorkach
beskid Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 I co będziesz polował na amorek z piwotami bo nie masz jeszcze kasy na tarcze?? Psu w d.. taka robota. Zbieraj większe fundusze i rób z głową.
dawid1110 Napisano 24 Września 2014 Autor Napisano 24 Września 2014 kiedys pogrzebalem po necie i znalazlem na alledrogo wlasnie epicona z piwotami mysle ze z tym nie bedzie problemu a jaki sklep mozecie mi polecic z czesciami zebym mogl ceny orientacyjnie patrzec
Wojtek97 Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 kiedys pogrzebalem po necie i znalazlem na alledrogo wlasnie epicona z piwotami Ale póżniej piwoty zostaną i nie będą się jakoś rewelacyjnie prezentować przy tarczach...
dawid1110 Napisano 24 Września 2014 Autor Napisano 24 Września 2014 no to co czekac odrazu na tarcze. Tylko jak tarcze to zmiana manetek, zmiana manetek na 3x8 = zmiana kasety = zmiana kola i zmiana przerzutki
beskid Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 I tak się buduje obecnie rower. To co chcesz zrobić było do akceptacji z powiedzmy 10 lat wstecz. Skąd ten pośpiech?? Kup ramę potem pod nią dobry amorek jak Epicon. Tu zresztą zaszaleć się specjalnie już powoli nie daje bo wchodzi taper zamiast 1 1/8". Potem koła, hamulce i reszta szpejów. Idzie zima więc jest czas. Sam napęd pod 8 sp jest dość tani wiec tu oszczędzisz. Inna opcja jak nie masz teraz kasy to kupić za parę groszy jakąś padakę sprężynowca byle tylko miał piwoty i dało się zapiąć koło.
dawid1110 Napisano 24 Września 2014 Autor Napisano 24 Września 2014 no nie tak nie chce czyli poczekam, poszukam funduszy i bede kupowal na raty
beskid Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Tak jak mówisz. Rama i amorek bo to ściśle powiązane ze sobą rzeczy ze względu na "stary" standard rury sterowej w tej konkretnej ramie. Jak byś wyszperał inną z główką taper to problem z wyborem amorka będziesz miał mniejszy. Z resztą gratów nie ma najmniejszego problemu co do wyboru i dostępności.
Roonin Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Spokojnie, tu tez wsadzi taper, kwestia użycia odpowiednich sterów.
dawid1110 Napisano 24 Września 2014 Autor Napisano 24 Września 2014 teraz takie cos zlozylem na poczekaniu a jaka inna rama za takie pieniadze ?? i jaka kiera, mostek i stery by pasowaly do tego leader foxa
beskid Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Za te pieniądze jest to dobra rama i jak masz możliwość to ją kup. Sterami sobie na razie głowy nie zawracaj bo ich kupno determinuje amorek. Osobiście nie zalecam sterów typu FSA Orbit Ita z kilku powodów więc szukaj widelca z normalną sterówką. Takie pierdoły jak mostek czy kiera idą na końcu. Najpierw musisz postawić rower na koła.
dawid1110 Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 no ale chcialbym miec juz mniej wiecej obliczone ile kasy potrzebuje zmieszcze sie w 2000 jesli dolicze kiere, mostek i stery? a jeszcze zgubilem kasete w rozliczeniu, ale kaseta idzie z starego roweru
beskid Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Rama - 350 Nowy Epicon - 850 Koła - 400/500 Hydrauliki z tarczami - do 500 Co Ci się uda przełożyć ze starego roweru to już plus dla Ciebie. Napęd przekładasz i pozostają pierdoły.
dawid1110 Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 kurcze to juz robi kwote 2100 mam nadzieje ze uda sie hydrauliki i amor tanszy kupic zeby zmiescic sie w kwocie 1900, 2000
beskid Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Taa akurat chcesz oszczędzać na najważniejszych po ramie częściach.
modrzew Napisano 26 Września 2014 Napisano 26 Września 2014 Te 100zł to ani zauważysz jak utopisz w jakichś pierdółkach czy kosztach przesyłek, itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.