Skocz do zawartości

[widelec] Sztywny MTB koło 26

Zikki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodziło mi o FORCE.

OK, rozumiem:)

Jeśli chodzi o widelec FORCE 29" to faktycznie ma on 470 mm wysokości ale waga (680 g) podana na stronie jest mocno zaniżona.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie ;) Mam już u siebie białego mosso. Trochę się obawiałem, że nie przypasuje do czarnej ramy krossa ale po założeniu bardzo ładnie się komponuje ;) 

Ciężko mi powiedzieć jak na razie czy jestem zadowolony. Mam problemy z nim a raczej ze sterami ;/ Po założeniu nie mogę odpowiednio docisnąć sterów. Albo skręcę bardzo mocno i się nie kręcą albo luźniej i mam wyraźne luzy na widelcu + odczuwam "pływanie" przedniego koła. Stery ritchey. Wie ktoś o co może chodzić? ;/ Porobiłem zdjęcia i postaram się wrzucić w miarę możliwości. 

Napisano

Mialem podobny problem.Na pewno nie mozesz jezdzic ze zbyt skreconymi sterami. Przy mocnym skreceniu rower bedzie sie zle prowadzil i jak puscisz kiere to moze byc gleba. Z dwoch rzeczy lepszy lekki luz choc dobrze to nie zrobi na pewno komponentom. U mnie problemem byly stare stery bo na zadnym widelcu nie mozna bylo ustawic luzu. W koncu wymienilem na nowe maszynowe i problemu nie ma. Mozesz ewentualnie zbadac czy dobrze je skladasz.

Co do wczesniejszego watku to zmienilem sztywny widelec cro mo na forca alu i jezdze miasto plus troche teren las roznicy nie widze w tlumieniu, na takim sztywniaku wazna jest technika jazdy, oponki,cisnienie i daje rade, ale w gory w teren bym go nie zabral

Jeszcze dodam ze jezeli wczesniej miales amortyzator to mogles nie czuc problemu z luzem na sterach bo na sztywniaku luz wyczuwalny jest bardziej.

Napisano

Stery wnioskuję po kapslu mam ritchey kulkowe. Wcześniej nie było luzów i problemów. Zastanawiam się czy nie zgubiłem tej nakładki klinującej na dół (nie wiem jak to się nazywa) o ile w ogóle taka tam była. Mocno dokręcone stery i luzów nie ma, więc wydaje mi się że są wszystkie elementy. Bawiłem się z tym kilka godzin i jestem niemal pewny, że dobrze składam pomijając fakt, że nie wiem co zrobić z cieniutką podkładką. Oglądałem kilka filmików "jak wyregulować stery" itp. i nigdzie nie zauważyłem podobnej. W ostateczności zakupię nowe maszyny... Chociaż nie wydaje mi się żeby z obecnymi był jakiś problem. 

A może to wina nisko osadzonej gwiazdki? Obecnie jest jakies 1-2mm od krawędzi rury, gdyż musiałem ją dociąć trochę. Co jeszcze mnie zastanawia to fakt, że gwiazdka jest wbita krzywo względem sterówki tzn. z jednej strony do krawędzi ma jakieś 2-3 mm, a z drugiej już tylko 1mm. Nie wiem czy to jest celowo. 

Napisano

Wlasnie ja mialem problem ze sterami na kulkach jak wlozylem pierwszy sztywny widel walczylem z tym dlugo. Te stery to byl jakis podstawowy accent za 40 zl kupilem na szybko bo potrzebowalem sterow innej srednicy. Teraz w dwoch rowerach mam stery accent maszynowe w tym ze sztywnym widlem jakies zwykle a w drugim z amortyzatorem airplany z taka fajna nacieta bierznia ktorej nie trzeba nabijac. Z tymi sterami to juz problemu nie mam. Zastanawiam sie nad ta gwiazdka o ktorej piszesz ale to chyba nie ma takiego znaczenia.

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Odgrzebuje kotleta :) 
Czy pojawił się na forum posiadacz rowerku na kołach 26" w połączeniu z 
- Force MTB 26" odłegość oś-miski 440mm

- Force MTB 29" odległość oś-miski 470mm

?

Napisano

Czy jesteś pewny ?. Na wcześniejszych stronach było poruszane zagadnienie, że wideł od 29 lepiej by pasował aby nie stracić na geometrii ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...