Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Otóż mam pytanie czy jest możliwość wymiany goleni górnych w tym amorku na epicony (chodzi o wagę) i jeżeli tak to czy było by to skomplikowane? Pozdrawiam

Napisano

Pewnie ze jest możliwość zamontowania górnych goleni z epicona do tych twoich dolnych z raidona. Lecz najlepiej gdybyś miał cały zestaw górny z epicona, bo może być tak że gwinty nie będą pasowały przy koronie przy przełożeniu, np. kartridża

Napisano

A czym zasadniczo różni się "wyposażenie" górnych goleni w epiconie i raidonie

btw: Ile by kosztowały golenie oraz reszta badziewi (osobno)

Napisano (edytowane)

Różnica gorna pomiędzy Raidonem a Epiconem jest bardzo duża. Zależy też od modeli. Wadą Raidona jest to że mają kartridże nierozbieralne, zaś Epicony odwrotnie co daje mozliwość konserwacji, tj. wymiana oleju, oringów, itp. Ponadto raidony mają sterówkę stalową a epicony aluminiową co dużo wpływa na wagę, oraz zależy także od modelu Raidona bo wcześniejsze modele przed 2014 miały golenie stalowe chromowane zaś epicony ALU anodowane złotego koloru.

Czy ty masz Raidona i chcesz górę zmienić??

Edytowane przez ACTIVIA
Napisano

To że w epi są aluminiowe golenie to wiem dlatego właśnie chcę je zmienić bo są lżejsze, i tak posiadam raidona i chcę wymienić w nim golenie na te z epicona (jeżeli nie będzie to zbyt drogie)

Napisano

Jaki masz model raidona bo jak starszy niż z 2014 oprocz takze X1 chyba z 2012 to powietrzne nie miały bezposredniej pracy tloczka jak w epiconach lecz osobną rurkę ALU w tej jednej goleni gdzie zawor. I tam ten tloczek pracował, zaś epicon ma to w sobie ze ma grubszy tloczek i pracuje bezpośrednio na rurze goleniowej

Napisano

To masz na pewno starszy model niż 2011, bo jest z czarnymi Lagami. Powiem szczerze i wprost zainwestuj i kup nowy amorek. na pewno coś ciekawego ci znajdę w ofercie, bo szczególnym powodem mogą być luzy na ślizgach. Wymienisz górę a  póżniej będziesz żałował

Napisano

Szkoda by mi było wydawać kasę na nowy amorek bo ten pracuje całkiem ładnie (tylko swoje waży) swoją drogą przejechałem nim dopiero ok. 1000km

Napisano

Powiem wprost, że górę od epicona tanio nie kupisz no chyba że używkę. Nowe zaś są sporo drogie. Mam górne lagi od epicona X1 Hollow, lecz same te lagi 250zł kosztują, a co dopiero kartridż i ta druga część

Napisano

Hmm jak bym w całości się zmieścił te max 250zl to wtedy bym się raczej zdecydował a tak to raczej za drogo. No nic pozostaje mi tylko zajechać ten amor i za jakiś czas kupić nowy.