Skocz do zawartości
  • 0

Kondycja w zimę

Gość justyna

Pytanie

Napisano

Witam, piszę do was, ponieważ zakładam, że jeździcie rowerami na większe dystanse wiele sezonów. Ja na poważnie jeżdże od marca tego roku (W tamtym roku dobilam tylko do 50 km, tzn to była moja rekordowa trasa). w tym roku przejeżdżam już 100 i jeżdże codziennie lub co drugi dzień. Zauważyłam że na nogach pojawiły mi się mięśnie i kiedy teraz podjeżdżam pod górki to mam czym naciskać na pedały :> niestety jazda na rowerze odpada u mnie w zimę. Ostatnimi czasy zaczęłam biegać jednak wz moja wydolnościa serca jest dość słabo i za dużo nie mogę. Chciałam was zapytać czy jeśli po zimie wejdę na rower np w marcu to odzyskam kondycję? Czytałam ostatnio kilka artykułów a propo mięśni. Czy przez okres 6 miesięcy zamiłowaniana? Jedyne co będę mogła robić w zimę tofitness ale już teraz wiem że z czasem będę miała bardzo kiepsko

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamiast odzyskać raczej stracisz. Przejeżdżanie 100 km i jazda codziennie to pojęcie względne, jakie dystanse robisz? Bo jeśli to faktycznie jakiś większy trening to jest co tracić a jeśli nie to pewnie wielkiego spadku na wiosnę nie odczujesz. 

Od paru lat jeżdżę już cały rok więc nie pamiętam jak to było kiedyś, chyba na wiosnę słabiej się kręciło w a lecie wracała forma sprzed zimy. 

Napisano

Jeśli chcesz być na wiosnę w lepszej formie rowerowej, niż na początku tego sezonu, to pomyśl o jakimś trenażerze. Najtańszy b'twin z decathlonu można było kupić za ok. 300 zł. To jest fajne przygotowanie do następnego sezonu, bo można sobie kontrolować wagę ciała, a przy okazji wykonywać ćwiczenia przydające się w jeździe na rowerze (zwiększenie wydolności, zwiększenie kadencji, poprawa siły, zbudowanie bazy przed sezonem).

Mam nadzieję, że nie skreśliłaś biegania na dobre. To, że na początku mogłaś czuć wielki dyskomfort z biegania, nie oznacza, że po tym sezonie będzie tak samo. Może po porstu pobiegaj wolniej. Bieganie bardzo dobrze robi na wydolność - ważne, żeby się nie forsować, skoro zależy Ci na rowerze. Tempo 6min/km przez 10km jest do zrobienia dla każdego - również dla ludzi, którzy przechodzili zawały… Żartuję, ale przede wszystkim: zrób sobie badania i upewnij się, że jesteś zdrowa. Kup trenażer i naciskaj w zimie godzinkę dziennie pięć razy w tygodniu. W tym samym czasie rozpocznij bieganie - od 20 min (początek to marszobiegi), a potem w miarę możliwości wydłużaj. Koniecznie odpoczywaj po każdym wysiłku i odpowiednio się odżywiaj (nie jestem specem od zdrowego odżywiania:)). 

trzymaj się dzielnie. 

adam

Napisano

Co do kupna dobrego trenażeru to w pełni się zgadzam,to bardzo dobra opcja i pomoże Ci podczas treningu. Pamiętaj,że budowanie kondycji to długotrwały proces,a zima to odpowiedni ku temu czas. Oprócz powyzszych ćwiczeń polecam biegi plus basen- to bardzo pomoga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...