zgodny Napisano 23 Września 2014 Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Czytałem wątek @rambolbambol o napędzie 1x10 za 10zł i zacząłem się zastanawiać czy da rady zrobić z korby deore dwu blatowca ? Czy to sie nie rozleci w przypadku 2x10 jeśli temat był poruszany, ponawigujcie mnie bo się nudze, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Września 2014 Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Kupujesz takie kominy jak poniżej , wyrzucasz największy blat i masz korbę 2 rz . http://allegro.pl/sruby-i-kominy-alu-do-blatow-korb-4mm-srebrne-i4632227101.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2014 A powiedz mi czy mogę np. Zmienić blaty na większe przy okazji ? Np 48/32 powiedzmy czy to jest magia albo trzeba co najmniej xtr-a do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Przecież jak chcesz korbę 32/44-48 (średnia i duża tarcza) to wystarczy tylko wywalić najmniejszą tarczę. Sam tak chcę zrobić do przełajówki, ale nie wiem czy z szosowymi gratami będzie współgrało, ale raczej powinno. Co do zmiany blatu 44 na 48 zębów to już jednak 16 zębów różnicy, więc może być problem z przerzucaniem. Ale niech się ktoś wypowie co tak jeździł bo sam jestem ciekawy jak to by działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 A powiedz mi czy mogę np. Zmienić blaty na większe przy okazji ? Np 48/32 powiedzmy czy to jest magia albo trzeba co najmniej xtr-a do tego z tego co mi wiadomo to przerzutki Shimano obsługują zakres 8-12T a między 48 a 32 jest 16 zębów różnicy. Zrzucić, zrzuci ale podnieść łańcuch nie podniesie. A jak wyregulujesz że podniesie to nie zrzuci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 ja u siebie mam korbę 30/46T. Przednia zmieniarka to claris (2x8). Zrzuca i wrzuca świetnie, tyle że używam manetek typu bar-end. W najbliższych dniach planuję spróbować klamkomanetek STI (również claris) więc zobaczę jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 To mi uświadamia jak bardzo jestem zapatrzony w MTB Oczywiście miałem na myśli zmieniarki z grup dla tego typu sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziek Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/shimano-alivio-fcm410-triple-chainring/rp-prod19105 Wg opinii na przerzutce M410 konfiguracja 48-32-22 działa bez problemu. Kilka innych osób też robiło tam coś podobnego i generalnie OK. Niestety na techdocs Shimanowskich trudno o informacje na temat "pojemności" przerzutek przednich MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Osobiście... wątpię aby było tak cacy. Mam za sobą parę modyfikacji M590 na dwublat i najlepiej wyszły konfiguracje 24/36, 26/36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Szkoda, że nie wiecej, bo tak to można by było 9,10 biegów z tyłu a tak to 11. Nawet gdyby poszło 32/48 to by 8 starczyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 A powiedz mi czy mogę np. Zmienić blaty na większe przy okazji ? Np 48/32 powiedzmy czy to jest magia albo trzeba co najmniej xtr-a do tego Możesz (jeśli przerzutka się nie buntuje), tyle że raczej zostawia się małą na swoim miejscu a dużą daje się w miejsce środkowej. Wtedy blat bez większych problemów obsługuje całą kasetę (bo i taki jest sens 2x - żeby jak najmniej korzystać z przedniej przerzutki). U mnie wygląda to tak (blat 40, mała 26): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2014 a no to ma sens, to pod deore taki blat wejdzie 40 ? a jaki zakres masz z tyłu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Maksymalna ilość zębów to zależy głównie od ramy, na ile pozwoli. U mnie by weszło 42, za to 44 już na styk. Z tyłu różnie, obecnie 11-28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Miałem w swojej ramie tourneya 48/38/28 to rama przyjmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Miałem w swojej ramie tourneya 48/38/28 to rama przyjmie No nie koniecznie. Chodzi o to, że blat dajesz w miejsce środkowej tarczy. Czyli upraszczając przybliżasz go do ramy. A wtedy może się zdarzyć, że będzie on szorował o rurkę tylnego trójkąta lub po prostu nie wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2014 No, rozumiem no to może blat 38 bym założył, bo jak pamietam to na nim najczesciej jezdziłem, kaseta 9rz starczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzi Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Najpierw to chyba musisz pomyśleć czego chcesz, później brać się za realizację. Mówiłeś o 48, teraz 38, zaraz powiesz jeszcze co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 O linii łańcucha nikt nie pomyślał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Dwie tarcze pozostaną na swym miejscy tylko zmieni się ich wielkość, nie widzę powodów aby linia łańcucha miała się zmienić przez zmianę wielkości tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Miałem korbę dwublatową na bazie M590 właśnie z zębatkami 40 i 28. Większa zębatka (Specialites Chinook) była w miejscu 32T, a mniejsza w miejscu 22T. Wszystko działało bardzo dobrze. Jeśli chcesz zamontować większy blat to musisz go umocować w miejscu największej zębatki. Musisz jeszcze pamiętać o długości śrub i kominków i grubości zębatki, np. Specialites Chinook jest dosyć gruba i potrzebuje śrub zwykłej długości. Natomiast zębatki Shimano są zazwyczaj cieńsze i muszą mieć krótsze śruby i kominki. Jest jeszcze problem z blatami o wielkości 38, 36T ponieważ obniżając przerzutkę przednią może dojść do sytuacji gdy prowadnik przerzutki haczy o ramę przy suporcie. Było kilka tematów o takim napędzie. Poszukaj w google "napęd 2x9". Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrOetker Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 To ja dołączę do grona osób które mówią, że się da U siebie mam napęd 2x9, korba M590 przerobiona na 40/24. Blat w miejsce średniej tarczy zamocowany na krótszych kominach, młynek na swoim miejscu. Zmieniarka X7 zrzuca i wrzuca aż miło, mimo różnicy 16 zębów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 O linii łańcucha nikt nie pomyślał ? A jaka będzie zmiana linii łańcucha jeśli dwutarcz będzie zrobiony na bazie blatu i średniej tarczy. Po drugie złapanie prawidłowej linii łańcucha na napędzie 9x jest właściwie nie wykonalne. Nie wpływa to jednak specjalnie na żywotność napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Najpierw to chyba musisz pomyśleć czego chcesz, później brać się za realizację. Mówiłeś o 48, teraz 38, zaraz powiesz jeszcze co innego.Jabyś czytał ze zrozumieniem to byś głupot nie pisał 48 to jest na 3 blacie i koledzy już pisali ze tracze zakładam na środkową a 3 wywalam, a 38/40 to tyczy sie 2 blatu w konfiguracji 24/38 lub 40 To ja dołączę do grona osób które mówią, że się da U siebie mam napęd 2x9, korba M590 przerobiona na 40/24. Blat w miejsce średniej tarczy zamocowany na krótszych kominach, młynek na swoim miejscu. Zmieniarka X7 zrzuca i wrzuca aż miło, mimo różnicy 16 zębów A jak długie masz śruby kominowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Śruby kominowe idą te same co do haka tylnej przerzutki (1zł/szt). Można też kupić specjalne. Ja dałem podkładki i też było ok tyle że trzeba je rozwiercać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 O linii łańcucha nikt nie pomyślał ? Pomyślał. Korba dwublatowa np: 615 ma linię 48,8 deorka ma 50mm więc jak da blat w miejsce środkowego różnica będzie pomijalna. Też mam 590 przerabianą na dwublat. W miejsce środkowego blatu do ramy o hakach 135mm wejdzie spokojnie 40T. Mi wszedł do ramy 142mm. Osobiście mam 40/ 28t U mnie podeszły te same śruby ale mam dośc gruby aluminiowy blat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.