Skocz do zawartości

[napęd 1x10] Test napędu 1x10 opartego na zębatkach HCC Components

rambolbambol

Rekomendowane odpowiedzi

Czy NW całkowicie eliminuje spadanie łańcucha ? Bo z tego co czytam to ważna przerzutka jest przy obsługiwaniu kasety ale dużo osób pisze żeby brać przerzutkę ze sprzęgłem bo to też pomaga właśnie przy spadaniu? Pytanko czy ta od Hcc eliminuje spadanie łańcucha? I pytanie z innej beczki wywalając sam blat a reszta zostaje wszystko po staremu. Czy łańcuch będzie spadał?

Piszę to już po raz nie wiem który ...

Sprzęgło nie redukuje wcale spadania łańcucha! Sprzęgło może ma jakiekolwiek zastosowanie w DH, gdzie napięcie wózka przerzutki zmienia się wraz ze skokiem zawieszenia. Używanie sprzegła w rowerach hardtail, tylko upośledza zmianę biegów.

Spadanie łańcucha niweluje się albo prowadnicą albo zębatką narrow-wide.

Wywal blaty i przednią przerzutkę, załóż jakikolwiek blat narrow wide i tyle. Żadnych innym zmian nie potrzebujesz do napędu 1xcokolwiek. Łańcuch nie będzie spadał, jeśli tylko dobrze dobierzesz długość i linię łańcucha.

Mam w garażu 3 rowery:

- Trek Cobia, 1x10 przerzutka Zee sprzęgło wyłączone + HCC NW

- Romet Orkan, 1x8 Shimano Acera + HCC NW

- Centurion Accordo GT, 1x8 Shimano Tiagra + Absolute Black NW

Na żadnym z rowerów nie mam prowadnicy i nie mam problemów ze spadaniem łańcucha.

Edytowane przez rambolbambol

Czy NW całkowicie eliminuje spadanie łańcucha ? Bo z tego co czytam to ważna przerzutka jest przy obsługiwaniu kasety ale dużo osób pisze żeby brać przerzutkę ze sprzęgłem bo to też pomaga właśnie przy spadaniu? Pytanko czy ta od Hcc eliminuje spadanie łańcucha? I pytanie z innej beczki wywalając sam blat a reszta zostaje wszystko po staremu. Czy łańcuch będzie spadał?

Po kolei:

- za niespadanie łańcucha odpowiada zarówno zębatka NW, jak i przerzutka ze sprzęgłem, ale...

- są też tańsze przerzutki ze sprzęgłem pod 10 rzędów - nie musi to być nowa M7000, ale...

- tylko M7000 (i M8000) dobrze ogarną kasetę 11-42T, którą będziesz chciał kupić w przyszłości.

Innymi słowy:

- przerzutka jak najbardziej ze sprzęgłem;

- jak do kasety 11-36T, to może być cokolwiek na 10 lub 11 rzędów.

- pod kątem przyszłych upgrade'ów (11-42T, przejście na 1x11) najlepiej kupić M7000.

Arni220 nie wiem jak i gdzie ludziska jeżdżą na swoich bajkach ale ja osobiście na kasecie 11-28 i zębatka przód 32 czyli środkowy blat jeżdżę na maratonach i xc . Są miejsca gdzie nieżle się trzeba wspinać i raz mi tylko brakło jednego przełożenia jak wjeżdżaliśmy na stok narciarski bodajże Parchatka Puławy. Co fakt po górach typowych nie śmigam więc tu się nie wypowiem ALE 11-50 ciekawe z jakim blatem z przodu.

36?

32:11 to mało, nawet na koła 29", a tym bardziej do ścigania. Tyle to można pokręcić na płaskim lub niewielkim (-1/-2%) zjeździe, ale przy górce pozwalającej na zjazd +40/45km/h takie przełożenie jest za słabe zdecydowanie. Można polemizować już o 34:11, czy tyle wystarcza czy nie. Zresztą zadaj pytanie zawodowcom co ścigają się obecnie na SRAMowskim 10/50, czy mają za mało/za dużo z którejś strony.

Zawodowcy jeżdzą na tym co dostaną od sponsorów lub elita która ma przystosowane rowery przez swoich mechaników pod siebie. Ciekawe co piszesz tak od wszystkich bo ja napisałem za siebie a co za tym idzie jestem cały czas w sektorach początkowych i myśle ,że opcję którą przedstawiłem spokojnie daje średnią 26-32 na 40 km zależy jaki teren. Myślę,że wszystko zależy od nogi 34-11 jeszcze się zgodzę ale powyżej tylko teren równy , szosa itd. bo mało kozaków aby na takim przełożeniu cisneła cały czas.Ale może. . . Ja osobiście teraz np.zrezygnowałem z młynka na podjazdach ponieważ lepiej mi się wjeżdża na trochę twardszych przełożeniach choć moja jazda to raczej wysoka kadencja.Ale to nie wątek na rozpisywanie się he he

Aha 40 km zjazd 32-11 mi wystarczy 32-12 i na prostej dokręcam 40 km

Edytowane przez kidot

36:11to twardo? Proszę cię, na płasim sprincie można by to nawet zarzucić, a z góreczki to już w ogóle nie mamy o czym rozmawiać. Też nie jestem zdania by utwardzać w kosmos napędy, ale bez przesady w drugą stronę. Przyjżyj się co montuje się seryjnie w droższych rowerach XC, przy napędzie 1xX jest to w 90% Sram z korbą 32 ale kasetą 10-42. W napędach 2xX jest to układ 36/26 z kasetami 11/42 od Shimano. Przejżyj z ciekawości katalogi, tak to +\- wygląda.

I jeszcze z matematyki, 32:11 na kadencji 100 daje raptem 41km/h, to taka zawrotna prędkość? Przy naprawdę dużej 110 mamy dopiero 45, nie mów mi, że szybciej nie jeździsz bo nie uwierzę, a 40 na płaskim rozjeździe asfaltowym na maratonie to norma, a nie jakiś kosmos.

ŹLe mnie zrozumiałeś to co piszesz to wszystko jest ok. tylko ja napisałem to wszystko tylko i wyłącznie dla mojej osoby ,że na maratonych tych na ,których ostatnio byłem jechałem tylko na środkowym blacie i mi wystarczyło. Oczywiście ,że w pewnych momentach mogłem wrzucić blat ale wolałem pokręcić z większą kadencją a w lesie wszystko nadrabiałem. Pewnie 32 i 11-28 sprzydało by mi się trochę przełorzeń miekszych i twardszych oczywiście ,które mam bo mam korbę 3rz ale atakuje wszystko z środka i super mi się jeździ.

No i tu jest właśnie problem z moim wyborem ponieważ tak jak napisałem wcześniej mam różne ściganki w moich okolicach plus miejsce zamieszkania i mi by wystarczyło 32 przód plus 11-36 tył. I jak sądzisz pozostać przy tej opcji czy lepiej wybiegać w przyszłość a nóż coś sie zmieni i gdzieś będę brał udział w jakimś maratonie w górach . Jaką byś polecał konfigurację?

Można im uwierzyć, to było prawie ze pewne ze tak sie stanie. Na stronie cyklotouru też o tym piszą wiec to pewna informacja.

Tylko odpada 11rz bo kaseta nie jest kompatybilna z piastą.

Jaka piasta?

Wysłane z mojego G7-L01 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bejker

Na stronie cyklotouru też o tym piszą wiec to pewna informacja.
Albo świadczy to tym że zrzynają od siebie opisy jak leci. Na większości sprawdzonych przeze mnie niemieckich sklepów masz wyraźnie napisane że ani IR ani MR nie mają.
https://www.paul-lange.de/shop/de/shimano/slx/schalthebel-slx-sl-m7000.html
https://www.bike-components.de/de/Shimano/SLX-v-h-Set-Schaltgriffe-SL-M7000-11-Klemmschelle-2-3-11-fach-Mod-2017-p50766/

Ja bym bral kasete 11-46 od sunrace z przerzutka i manetka m7000. Na gory blat 30t a normalnie 34 albo i 36'

30 na korbie do ścigania mało, 34 to taki złoty środek z kasetą od 11z. Dając taką 11/46 można by już trochę pojeździć choć strome ścianki nadal pewnie z buta będą brane.

Osobiście na dziś dzień nie pchał bym się w napęd 1xX, jeszcze trochę mu brakuje na kasecie, by stać się w pełni uniwersalnym, no ale to już też sprawa mocno indywidualna. Ja wszedłem w 36\22 na korbie z kasetami od 11 do 36z. Jadąc 36:36 mam przełożenie 1:1 co pozwala na przejechanie większości trasy z blatu właśnie, a młynek pozostaje na ściany.

Witam serdecznie,

siedzę w temacie od paru dni i nadal nie jestem pewien stąd, amator ma do was parę pytań :sweat: . Przygodę z rowerem zacząłem we wrześniu 2015 roku. Jako ostatnio dużo myslałem nad zmianą napędu i miałem okazję kupić:
Przerutkę Sram X9, Type 2, 10 speed, mid cage
Manetkę Sram X7
Kasete Sram PG 1030, 10 speed,11-36
Łańcuch Sram PC 1031, 10 speed, w/powerlink
zdemontowane z nowego roweru, w ogóle nie jeżdżone wybór padł na Narrow Wide ,więc szukam porządnej zębatki. Dużo właśnie przeczytałem o HCC i ich niezawodności jakości wykonania oraz bezproblemowego przyjmowania się łańcucha.

Na początek przedstawię rower do którego przerabiam napęd i jego aktualny osprzęt:

MTB.jpg

Obecnie również mam okazję kupić Kaseta Sram 1050 36-11 i Łańcuch Sram 1051 (nowe) za niewielkie pieniądze, jednakże czytałem na początku tematu ,że łańcuch ma problemy z przyjęciem się i czy naprawdę jest warto ? Co do zębatki wypatrzyłem: http://allegro.pl/hcc-components-zebatka-nw-34-36t-104bcd-gb-i6134975531.html pytanie tylko ile zębów było by wskazanych w moim wypadku oraz ostatnia najmniejsza kwestia to spinka do roweru , jako jeżdżę po piasku dość często muszę smarować łańcuch ,bo nigdy go nie zdejmuję , spinka raczej by to zmieniła co powiecie: http://allegro.pl/spinka-sram-power-lock-10rz-czarna-rafbike-pl-wawa-i6140253346.html ?

Jeżdżę głównie wałami na uczelnie lub w wolnym czasie dla przyjemności po lesie. Typowy start z rowerem, nie ukrywam jednak ,że w przyszłości chciałbym spróbować czegoś więcej.

W przyjemnością odpowiem na wszelkie pytania, z góry dziękuję za zrozumienie i wasze sugestie.

Edytowane przez Sorrow