ivohaha Napisano 1 Kwietnia 2019 Napisano 1 Kwietnia 2019 Mam przerzutkę 9s RD-M591 z kasetą 11-46, jedynie na wydłużonej śrubce "B". Działa pięknie. Miałem kiedyś założony taki adapter i działało bardzo dobrze. Niestety adapter był z marnego aluminium i śrubka "B" szybko go zniszczyła. Sądząc po tym jak RD-M591 działała z tym adapterem, wnoszę że poradziła by sobie także z kasetą 11-50 9s. 1 Cytuj
woojj Napisano 2 Kwietnia 2019 Napisano 2 Kwietnia 2019 11 godzin temu, ivohaha napisał: Mam przerzutkę 9s RD-M591 z kasetą 11-46, jedynie na wydłużonej śrubce "B". Działa pięknie. czytałem twój wątek i oglądałem efekty, jednak jest to sztuka dla sztuki i mimo wszystko bardzo budżetowe rozwiązanie. Podziwiam efekty które osiągnąłeś jak i determinację.... Do jazdy w terenie dla napędów 1xx trzeba mieć sprzęgło bo łańcuch potrafi walić o szprychy i to nieźle. Też miałem fazę testowania różnych rozwiązań w napędach 1xx i ostatecznie poszedł sram GX z manetką gripshift i kaseta sunrace. Zasadnie jest oprzeć budowę o sprawdzone rozwiązania.... Za zmieniarkę wybrałbym XT z serii 8000 lub coś od Srama. Ja obecnie po taniości z racji posiadania kasety 11-42 zapiąłem zębatkę 30 (bcd 104)i zadowolony jestem bardzo. Dla koła 29 z oponami 2,4 sprawdza się świetnie. Kasety 11-50 dają większą możliwość dobierania zębatek przód. Oczywiście planuję zmiany jak każdy i wnet wskoczy pewnikiem większa kaseta ale nie jestem pewien czy aż ....50. 1 Cytuj
ivohaha Napisano 2 Kwietnia 2019 Napisano 2 Kwietnia 2019 52 minuty temu, woojj napisał: Do jazdy w terenie dla napędów 1xx trzeba mieć sprzęgło bo łańcuch potrafi walić o szprychy i to nieźle. Zgadzam się w 100%. Kolega pytał jednak o współpracę przerzutek 9s, 10s z wielkimi kasetami. Pomijam tu sensowność stopniowania kasety 11-50 9s od chińczyka, oraz działanie przerzutki bez sprzęgła w cięższym terenie. 1 Cytuj
porcelanowy Napisano 2 Kwietnia 2019 Napisano 2 Kwietnia 2019 Powitoł Każde info mnie interesuje, też o tym jak planowane rozwiązanie się spisuje. Najbardziej skłaniam się do przejścia na 10rz i kasetę 11x46/50 pod bębenek Shimano. Niestety @woojj, z tego co pamiętam Sowę, łydkę mam sporo słabszą niż ty, stąd emerycka 50zębowa patelka z tyłu Przerzutkę slx7000 lub XT8000 myślę że przełknę finansowo. Mam w drugim rowerze starego 10rz SLXa który spisuje się dobrze, ale wolę już na coś nowszego ze sprzęgłem przeskoczyć. Jest szansa, że któraś z powyższych przerzutek 10rz ogarnie 50z bez dodatkowej przedłużenia haka przerzutki? Dzięki na razie. Gdyby ktoś coś to zapraszam Cytuj
rambolbambol Napisano 2 Kwietnia 2019 Autor Napisano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) @porcelanowy Paradoksalnie te starsze przerzutki Shimano, bez sprzęgła i Shadow radzą sobie o wiele lepiej z dużymi kasetami niż te z Shadow, bo górne kółeczko jest z tyłu osi obrotu wózka. Przedłużenie haka przerzutki u mnie się nie sprawdziło. Precyzja przełożeń żadna. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez rambolbambol 1 Cytuj
woojj Napisano 4 Kwietnia 2019 Napisano 4 Kwietnia 2019 W dniu 2.04.2019 o 14:19, rambolbambol napisał: Przedłużenie haka przerzutki u mnie się nie sprawdziło. Precyzja przełożeń żadna. Właśnie ta kwestia mnie ostatnio niepokoi. Wiele osób na tym forum ten patent próbuje a jak wiadomo precyzja spada wraz z odległością kółka przerzutki od zębatki ;-((( Jak osiągniemy jako takie działanie dla zębatek 42-50 to już 11-15 będzie tragedia. Lepiej od razu zakupić odpowiednią przerzutkę niż męczyć się z półśrodkami/patentami/druciarstwem. 1 Cytuj
porcelanowy Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Powitoł Powiedzcie mi jeszcze: 11rz przerzutki shimano RD m7000 i m8000 obsłużą 10rz kasetę z 10rz manetką? I jak rozumiem, bez dodatkowego przedłużenia haka się obejdzie? Wózek SGS czy GS starczy? @rambolbambol - mam bardzo starego SLXa, chyba pierwsza generacja 10rz z shadowem. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez porcelanowy Cytuj
rambolbambol Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Napisano 5 Kwietnia 2019 @porcelanowy M7000 i M8000 + wózek GS spokojnie ogarnie 11-46, może i lepiej. Jak składałem kumplowi rower to nie omieszkałem oczywiście sprawdzić M7000 GS na 1x10 z manetką Saint u mnie. Działało to idealnie. Obecnie w 10rz mam ZEE z wózkiem RAD Cage. M7000 działa zauważalnie lepiej. Co do wózków SGS to nie jestem fanem. Obecne GS mają o tak taką długość jak SGS sprzed 5-6 lat. Za chwilę SGS będzie większe niż chainstay. 1 Cytuj
woojj Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 11 przerzutki działają pięknie z manetkami 10 na 10 biegów...... a manetki 11 działają pięknie z przerzutkami 10 i kasetami 10 (przyblokowane). U dzieciaka mam manetkę srama NX 11 z XT 10 i kasetą 10- pieroński mikst ale pali ładnie. 1 Cytuj
porcelanowy Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Powitoł Fajno, dzięki chłopy za wsparcie. Poszukam jeszcze czy/która 7000/8000 objadą 50z i kupuję graty. Jak poskładam wszystko do kupy (pewnie w okolicy lata ) to się objawię Cytuj
Sobek82 Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Pany takie młynki to na mielone się nadajom Pozdrower Cytuj
szybszy Napisano 18 Kwietnia 2019 Napisano 18 Kwietnia 2019 Pany jak by co zapraszam: podobny wątek zahaczający o blaty NW... każda opinia bardzo cenna, szczególnie od osób z "branży" singlespeed :) w razie co proszę pisać w moim dedykowanym sprawie wątku, żeby tutaj nie zaśmiecać koledze tematu. danke ! Cytuj
Colonel Napisano 20 Kwietnia 2019 Napisano 20 Kwietnia 2019 Mieliście może kiedykolwiek problem, taki że blat nie chciał puścić łańcucha ? Zmieniłem ostatnio zębatkę na mniejszą i w dolnej części zębatka wręcz podwija mi łańcuch. Cytuj
Chleje24na7 Napisano 29 Czerwca 2022 Napisano 29 Czerwca 2022 Nie chcę otwierać nowego wątku, ale szukałem jakiejś biżuterii owalnej na prezent i pomyślałem o starym dobrym HCC. Ktoś wie kiedy i dlaczego się zwinęli? Cytuj
100lar3k Napisano 15 Lipca 2022 Napisano 15 Lipca 2022 @Chleje24na7W sumie nie wiem dlaczego się zwinęli. Jak chcesz owala to Banless jest jeszcze. Ja z jego zębatek jestem mega zadowolony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi