Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam przerzutkę 9s RD-M591 z kasetą 11-46, jedynie na wydłużonej śrubce "B". Działa pięknie. Miałem kiedyś założony taki adapter i działało bardzo dobrze. Niestety adapter był z marnego aluminium i śrubka "B" szybko go zniszczyła. Sądząc po tym jak RD-M591 działała z tym adapterem, wnoszę że poradziła by sobie także z kasetą 11-50 9s.

• +1 pomógł 1
Napisano
11 godzin temu, ivohaha napisał:

Mam przerzutkę 9s RD-M591 z kasetą 11-46, jedynie na wydłużonej śrubce "B". Działa pięknie.

czytałem twój wątek i oglądałem efekty, jednak jest to sztuka dla sztuki i mimo wszystko bardzo budżetowe rozwiązanie. Podziwiam efekty które osiągnąłeś jak i determinację....

Do jazdy w terenie dla napędów 1xx trzeba mieć sprzęgło bo łańcuch potrafi walić o szprychy i to nieźle. Też miałem fazę testowania różnych rozwiązań w napędach 1xx i ostatecznie poszedł sram GX z manetką gripshift i kaseta sunrace. Zasadnie jest oprzeć budowę o sprawdzone rozwiązania.... Za zmieniarkę wybrałbym XT z serii 8000 lub coś od Srama. 

Ja obecnie po taniości z racji posiadania kasety 11-42 zapiąłem zębatkę 30 (bcd 104)i zadowolony jestem bardzo. Dla koła 29 z oponami 2,4 sprawdza się świetnie. Kasety 11-50 dają większą możliwość dobierania zębatek przód. Oczywiście planuję zmiany jak każdy i wnet wskoczy pewnikiem większa kaseta ale nie jestem pewien czy aż ....50. 

• +1 pomógł 1
Napisano
52 minuty temu, woojj napisał:

Do jazdy w terenie dla napędów 1xx trzeba mieć sprzęgło bo łańcuch potrafi walić o szprychy i to nieźle.

Zgadzam się w 100%.

Kolega pytał jednak o współpracę przerzutek 9s, 10s z wielkimi kasetami. Pomijam tu sensowność stopniowania kasety 11-50 9s od chińczyka, oraz działanie przerzutki bez sprzęgła w cięższym terenie.

• +1 pomógł 1
Napisano

Powitoł

Każde info mnie interesuje, też o tym jak planowane rozwiązanie się spisuje.

Najbardziej skłaniam się do przejścia na 10rz i kasetę 11x46/50 pod bębenek Shimano.  Niestety @woojj, z tego co pamiętam Sowę, łydkę mam sporo słabszą niż ty, stąd emerycka 50zębowa patelka z tyłu :)

Przerzutkę slx7000 lub XT8000 myślę że przełknę finansowo. Mam w drugim rowerze starego 10rz SLXa który spisuje się dobrze, ale wolę już na coś nowszego ze sprzęgłem przeskoczyć.

Jest szansa, że któraś z powyższych przerzutek 10rz ogarnie 50z bez dodatkowej przedłużenia haka przerzutki?

Dzięki na razie. Gdyby ktoś coś to zapraszam :)

Napisano (edytowane)

@porcelanowy
Paradoksalnie te starsze przerzutki Shimano, bez sprzęgła i Shadow radzą sobie o wiele lepiej z dużymi kasetami niż te z Shadow, bo górne kółeczko jest z tyłu osi obrotu wózka.

Przedłużenie haka przerzutki u mnie się nie sprawdziło. Precyzja przełożeń żadna.

Edytowane przez rambolbambol
  • +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 2.04.2019 o 14:19, rambolbambol napisał:

Przedłużenie haka przerzutki u mnie się nie sprawdziło. Precyzja przełożeń żadna.

Właśnie ta kwestia mnie ostatnio niepokoi. Wiele osób na tym forum ten patent próbuje a jak wiadomo precyzja spada wraz z odległością kółka przerzutki od zębatki ;-((( Jak osiągniemy jako takie działanie dla zębatek 42-50 to już 11-15 będzie tragedia. Lepiej od razu zakupić odpowiednią przerzutkę niż męczyć się z półśrodkami/patentami/druciarstwem.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Powitoł

Powiedzcie mi jeszcze: 11rz przerzutki shimano RD m7000 i m8000 obsłużą 10rz kasetę z 10rz manetką?

I jak rozumiem, bez dodatkowego przedłużenia haka się obejdzie?

Wózek SGS czy GS starczy?

@rambolbambol - mam bardzo starego SLXa, chyba pierwsza generacja 10rz z shadowem.

Edytowane przez porcelanowy
Napisano

@porcelanowy

M7000 i M8000 + wózek GS spokojnie ogarnie 11-46, może i lepiej. Jak składałem kumplowi rower to nie omieszkałem oczywiście sprawdzić M7000 GS na 1x10 z manetką Saint u mnie. Działało to idealnie.

Obecnie w 10rz mam ZEE z wózkiem RAD Cage. M7000 działa zauważalnie lepiej.

Co do wózków SGS to nie jestem fanem. Obecne GS mają o tak taką długość jak SGS sprzed 5-6 lat. Za chwilę SGS będzie większe niż chainstay.

• +1 pomógł 1
Napisano

11 przerzutki działają pięknie z manetkami 10 na 10 biegów...... a manetki 11 działają pięknie z przerzutkami 10 i kasetami 10 (przyblokowane). U dzieciaka mam manetkę srama NX 11 z XT 10 i kasetą 10- pieroński mikst ale pali ładnie.

• +1 pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Pany jak by co zapraszam:

podobny wątek zahaczający o blaty NW... każda opinia bardzo cenna, szczególnie od osób z "branży" singlespeed :) w razie co proszę pisać w moim dedykowanym sprawie wątku, żeby tutaj nie zaśmiecać koledze tematu. danke !

Napisano

Mieliście może kiedykolwiek problem, taki że blat nie chciał puścić łańcucha ? <_< Zmieniłem ostatnio zębatkę na mniejszą i w dolnej części zębatka wręcz podwija mi łańcuch.

• 3 lata później...
  • 3 tygodnie później...